ΤΟΠΙΚΑ

Τα ΜΑΤ σταμάτησαν τους αγρότες

τα-ματ-σταμάτησαν-τους-αγρότες-851206

Δυνάμεις των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, εμπόδισαν τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου να κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, σταματώντας τους στη γέφυρα Συκουρίου. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί στο Δομοκό προχώρησαν σε κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Θερμοπυλών για μία ώρα.
Οι αγρότες του Βελεστίνου δεν κατάφεραν- όπως αρχικά σχεδίαζαν- να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις που περίμεναν- καθώς μόνο είκοσι περίπου τρακτέρ συγκεντρώθηκαν μέχρι το απόγευμα στον κόμβο του Αερινού, στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας και ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να κλείσει ο δρόμος τελικά αυτό δεν έγινε.
Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Δημ Σπαθής ερωτηθείς από τον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” επισήμανε ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση και ανάλογα με τη μαζικότητα θα αποφασιστεί εάν και πότε θα αποκλειστεί ο δρόμος.
Ο ίδιος πάντως δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη μειωμένη συμμετοχή, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στη μία πλευρά του δρόμου και προέρχονται κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής του Βελεστίνου, ενώ η ΕΑΣ Βόλου δεν συμμετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση.

“Μπλόκο” των ΜΑΤ στα Τέμπη…
Οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης για να δημιουργήσουν μπλόκο με τα τρακτέρ τους στο ύψος των Τεμπών, με στόχο να κόψουν στα δύο την εθνική οδό για 24 ώρες. Ωστόσο, στο ύψος της γέφυρας του Συκουρίου οι αγρότες συνάντησαν δυνάμεις των ΜΑΤ, που τους εμπόδισαν να προχωρήσουν.
Η εισαγγελέας που βρισκόταν επί τόπου έκανε λόγο για αυταπάγγελτη ενέργεια. Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κίνηση, και δήλωσαν αποφασισμένοι να φθάσουν στα Τέμπη με κάθε τρόπο.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή διεξάγεται, πάντως, από παρακαμπτηρίους οδούς.
Την ίδια ώρα, οι αγρότες του Δομοκού, που είχαν μεταφέρει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην περιοχή από το Σάββατο, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού στο ύψος των Θερμοπυλών για περίπου μία ώρα.
«Εμείς θα συνεχίσουμε τους αποκλεισμούς της εθνικής οδού σε διάφορα χρονικά διαστήματα έως ότου μας δώσουν πειστικές απαντήσεις για το εισόδημά μας που μόνο τη φετινή χρονιά έχει μειωθεί κατά 30% περίπου» δήλωσε ο Βάιος Γκανής, συντονιστής των αγροτών.
Oι αγρότες ζητούν, μεταξύ άλλων, ρύθμιση των πανωτοκίων, επιτάχυνση στην καταβολή των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν την απορρόφηση και τη διάθεση των προϊόντων τους.
Σημαντικά κονδύλια έχουν διατεθεί στους αγρότες της Θεσσαλίας, απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, επισημαίνοντας ότι τη διετία 2005-2006 καταβλήθηκαν στους Θεσσαλούς αγρότες επιδοτήσεις 664 εκατ. ευρώ και αποζημιώσεις 69 εκατ. ευρώ, ενώ για την απονιτροποίηση δόθηκαν 52 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει, πάντως, ότι λόγω των οδηγιών της Κομισιόν δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ πέραν του 12% (οι αγρότες ζητούν 15%), ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις απαντά πως στην συντριπτική τους πλειονότητα οι αγρότες έχουν λάβει το 75% των επιδοτήσεων και έως το Πάσχα θα έχουν εξοφληθεί, εκτός από περίπου 36.000 άτομα των οποίων οι δηλώσεις ελέγχονται και διασταυρώνονται.
«Ο σεβασμός μας στους αγρότες έχει αποδειχθεί και στην πράξη με σειρά ενεργειών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι θα σεβαστούν και οι ίδιοι την απρόσκοπτη μετακίνηση προσώπων και αγαθών σε όλη την Ελλάδα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος.
Τη Δευτέρα, αγρότες κατέβηκαν με τα τρακτέρ στο κέντρο του Κιλκίς και στη συνέχεια έφθασαν έξω από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, όπου έκαψαν συμβολικά τα βιβλιάριά τους.
ΠΑΣΟΚ:
«Τα μπλε ψέματα»
Ο υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε: «Τα μπλε ψέματα του κ. Καραμανλή βγάζουν τους αγρότες με τα τρακτέρ στους δρόμους. Τα μπλε ΜΑΤ συγκαλύπτουν την κυβερνητική αποτυχία. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Με ποιους τρόπους επιλέγουν οι αγρότες να δημοσιοποιήσουν τα θέματά τους, είναι καθαρά δική τους δουλειά».
Στηρίζει
ο ΣΥΝ
Τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών εκφράζει ο ΣΥΝ και ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση καταβολή της ενιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης, την επιστροφή κατά 15% του ΦΠΑ στα αγρό-εφόδια και μείωση τιμών εφοδίων.
Παράλληλα, καλεί το υπουργείο να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των ενισχύσεων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών, να καθιερώσει χαμηλά επιτόκια δανεισμού και να ελέγξει τις εισαγωγές.
Τέλος, τάσσεται υπέρ της ριζικής αλλαγής της ΚΑΠ, με στήριξη των μεσογειακών προϊόντων, αύξηση των κονδυλίων και ανακατανομή τους υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου