ΤΟΠΙΚΑ

Σε δοκιμασία η οικογένεια

σε-δοκιμασία-η-οικογένεια-770096

Υπογραμμίστηκε στη χθεσινή διεθνή συνάντηση που διοργάνωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος

«Η οικογένεια είναι το πρώτο και μεγάλο θύμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο πλαίσιο χθεσινής συνάντησης, για το ίδιο θέμα.

Η διεθνής – διαχριστιανική συνάντηση για την οικογένεια στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε χθες από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, με φορέα υλοποίησης το Ιδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης».

Την έναρξη της συνάντησης κήρυξε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι η οικογένεια «έχοντας απολέσει το Χριστιανικό της υπόβαθρο, πολιορκείται, με απίστευτη δυναμική – στο όνομα, μάλιστα του σύγχρονου πολιτισμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – από νεοφανείς νοοτροπίες, που τείνουν οντολογικά να την αλλοιώσουν και τελικά, να την εξαφανίσουν».

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας κ. Ιωάννης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις «μπορούν να γίνουν υπόδειγμα για την πορεία του διαλόγου μεταξύ των Εκκλησιών μας… που σήμερα βρίσκονται σε μια φάση κόπωσης και μερικές φορές μοιάζουν να οδηγούνται σε τέλμα…».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Ποιμένος της Ελληνικής Ευαγγελικής Κοινότητας Βόλου Αιδεσίμου Μελετίου Μελετιάδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η συνοδοιπορία αυτή, πρωτόγνωρη για τα δικά μας δεδομένα, εύχομαι να αποτελέσει μία νέα ιστορική αφήγηση της σχέσης μας, ώστε όντως να συναντηθούμε σε τόσα πολλά κοινά θέματα, ακόμη και γιατί όχι και εθνικά».

Πρώτος ομιλητής ήταν πρωτ. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος τόνισε ότι «στο ποιμαντικό μας έργο άμεση προτεραιότητα έχει η διαφύλαξη της ακεραιότητας του γάμου και η αναθέρμανση του οικογενειακού χαρακτήρα της κοινωνίας μας».

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Francesco Belleti, Δ/ντή του CISF, (Διεθνούς Κέντρου για Οικογενειακές Σπουδές) και Προέδρου του Ιταλικού Φόρουμ των Οικογενειακών Ενώσεων, ο οποίος τόνισε ότι «η οικογένεια είναι ο προνομιακός χώρος για να υπάρξουν και να προωθηθούν η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ανδρός και γυναικός».

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Εμμανουήλ Τουφεξής, Θεολόγος, Δ/ντής Οργανισμού «Αγάπη», μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οργανισμού «Οικογενειακή ζωή», ενώ ακολούθησε η εισήγηση του πρωτ. Βασιλείου Καλλιακμάνη, Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος επεσήμανε ότι «ο θεσμός του γάμου, με τις νέες αντιλήψεις της νεωτερικότητας, απογυμνώθηκε από το μυστηριακό και κοινωνικό του χαρακτήρα και έγινε ιδιωτική υπόθεση».

Ακολούθησε μακρά και διεξοδική συζήτηση, ενώ από όλους εκφράστηκε η επιθυμία να επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον η συνάντηση, με πιο εξειδικευμένη, πλέον, θεματολογία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου