ΤΟΠΙΚΑ

Γιατί ανθεί ο ρατσισμός στην Καρμελάνδη

γιατί-ανθεί-ο-ρατσισμός-στην-καρμελάν-851206

Ο νομός όπου ανήκει η κωμόπολη Καρμελάνδη υπερψηφίζει για βουλευτή τον Νίκου, γαμπρό από ξαδέρφη του δημάρχου Μανασή. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που προμηθεύει η μεγάλη πεδιάδα της Καρμελάνδης είναι αρκετά σημαντικός, ώστε η εκλογή και του άλλου κυβερνητικού βουλευτή και αφοσιωμένου υποστηρικτή της οικογένειας Μανασή να είναι σίγουρη, έστω και με συναλλαγή. Οι ψηφοφόροι της Καρμελάνδης υποστηρίζουν τον δήμαρχο υπό τον όρο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές, εκτός από τις ατομικές εξυπηρετήσεις, θα εξασφαλίζουν και λεφτά για έργα στο δήμο.
Η κυρία Παραδείση είναι βουλευτής της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, πιο κοντά στην αριστερά παρά στο κέντρο, πολιτική θέση που είναι γεμάτη πλεονεκτήματα γι’ αυτούς που η πολιτική συνείδηση είναι σαν ρούχο. Μαζεύει όλες τις ψήφους των δυσαρεστημένων της Καρμελάνδης, με τη βοήθεια του δημάρχου φυσικά.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στο δήμο έχει παντρευτεί την αδερφή της γυναίκας του δημάρχου Μανασή. Κάνει θορυβώδη αντιπολίτευση για μάλλον ασήμαντα ζητήματα, αλλά στα σημαντικά σιωπά. Τέλος, ο πρώτος αντιδήμαρχος, κάποιος δεύτερος ξάδερφος του δημάρχου, είναι το δεξί χέρι του κυβερνητικού βουλευτή Νίκου, ο δεύτερος αντιδήμαρχος είναι ο εξ απορρήτων του δεύτερου κυβερνητικού βουλευτή και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και παιδικός φίλος του δημάρχου, ο ενδιάμεσος μεταξύ δημάρχου και πολιτικού γραφείου της κυρίας Παραδείση. Εκτός από τη συγγένεια που συνδέει τον δήμαρχο με ορισμένους της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης, θα ήταν επιθυμητός ο διορισμός κάποιου εξαδέλφου ή βαφτισιμιού του πολιτευτή Κόρμπα, εσωκομματικού αντιπάλου της κεντροαριστερής κυρίας Παραδείση, σε επιτελική θέση στο δήμο.
Ο ειρηνοδίκης Καλντερίδης, προορισμένος για ύπατα δικαστικά αξιώματα, ξέρει καλά ότι κάθε εκδούλευση στον Μανασή είναι κι εκδούλευση στους κυβερνητικούς βουλευτές και την κυβέρνηση. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις του δεν φέρνουν κανέναν από τους παραπάνω σε δύσκολη θέση. Η ανιψιά του δεύτερου κυβερνητικού βουλευτή, του Μπούρλα, είναι γυναίκα του λυκειάρχη κι η ίδια κατέχει τη σημαντική θέση της Διευθύντριας Εφορίας Καρμελάνδης. Και οι δύο είναι ψυχή τε και σώματι αφιερωμένοι στον πανίσχυρο δήμαρχο, στον οποίο άλλωστε χρωστάνε πολλά και από τον οποίο προσδοκούν ο γιος τους να τύχει άμεσης προαγωγής στον βαθμό του λοχαγού. Εδώ και έξι μήνες με συνδυασμένες προσπάθειες των κυβερνητικών βουλευτών και του δημάρχου δημιουργήθηκε μια θέση αστυνομικού διοικητή στη Καρμελάνδη, θέση που κατέλαβε ο ανιψιός της γυναίκας του πρώτου αντιδημάρχου κι έτσι από εδώ κι εμπρός η κωμόπολη έχει την αστυνομία της. Η μεγάλη κόρη του δημάρχου παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη του μεγαλύτερης καφετέριας της Καρμελάνδης, που χάρη στην εύνοια του πεθερού του γρήγορα έκανε τα μαγαζιά του τρία. Αλίμονο σ’ εκείνον που θα τολμούσε μέσα σ’ αυτά τα μαγαζιά να πει κακή κουβέντα για το δήμαρχο. Τέλος, ο παπάς είναι ο κουμπάρος του δημάρχου και μια γεροντοκόρη, το γένος Μανασή, έχει το μοναδικό φαρμακείο της κωμόπολης και χορηγεί φάρμακα με πίστωση μόνο σε όσους τής υποδεικνύει ο δήμαρχος…
Έτσι, από όποια μεριά της Καρμελάνδης κι αν γυρίσεις, θα βρεις κάποιο μέλος αυτής της αόρατης συμμαχίας, της οποίας αναμφισβήτητος συνδετικός κρίκος και αρχηγός, γνωστός σε όλους, είναι ο δήμαρχος Μανασής. Όσα γίνονται είναι ή για το θεαθήναι ή υπέρ των συμφερόντων του κυκλώματος. Ξένοι στην πόλη είναι ανεπιθύμητοι. Διαταράσσουν την ισορροπία του συστήματος κι αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του. Γι’ αυτό και τα μέτρα που εφαρμόζονται και που τους αφορούν είναι μόνον κατασταλτικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου