«Στα βήματα των Πατέρων μας»

Τελευταία ενημέρωση: 2014-11-24, 21:15:07
«Στα βήματα των Πατέρων μας»

Παρουσιάστηκε συλλογικός τόμος από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κληρικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, εκδοτών και πλήθους φίλων του Χριστιανικού Βιβλίου, παρουσιάστηκε χθές, Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο «Κάραβελ», στην Αθήνα, ο Συλλογικός Τόμος, με τίτλο «Στα βήματα των Πατέρων μας», των εκδόσεων «Αρχονταρίκι».

Ο Τόμος περιλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στις γενικές Ιερατικές Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, κατά το εκκλησιαστικό έτος 2012-2013 και αφορούσαν στη ζωή και στο έργο των Πατέρων της Εκκλησίας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης, ο οποίος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τόμος, που παρουσιάζεται, εμφανίζει Θεοφόρους Πατέρες, που έζησαν καθένας σε άλλη περιοχή, σε διαφορετικό χρόνο, υπό διαφορετικές συνθήκες. Και όμως, μίλησαν και έγραψαν τέτοια και τόσα για το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, ώστε η θεολογία τους δεν είναι περιγραφική, αλλά είναι συνθετική. Συντονιστής πάλι το Πνεύμα το Αγιον».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κων/νος Κορναράκης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ομιλητής επεσήμανε τον κίνδυνο της στατικής ερμηνείας των Πατέρων, η οποία τους τοποθετεί σε ιδεολογικές πλατφόρμες, που καθηλώνουν τα κείμενά τους σε μια άγονη μεταγλώττιση. «Για να καταστεί σύγχρονο, σε κάθε εποχή, το Πατερικό κείμενο, απαιτείται η αμφίδρομη σχέση μεταξύ του συγγραφέα του και του μελετητή του κειμένου. Ο συγγραφέας του κειμένου, Πατέρας της Εκκλησίας, έχει ως πρώτο και κύριο μέλημά του την φροντίδα της ψυχής.

 Την εκδήλωση, που συντόνισε ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους τους εκλεκτούς εισηγητές των Ιερατικών Συνάξεων και επεσήμανε ότι «στις εν λόγω συνάξεις προσπαθήσαμε να περάσουμε από την επιφανειακή προσέγγιση των Πατέρων στην ουσία της διδασκαλίας τους και ν’ ανακαλύψουμε τον τρόπο που μιλούν οι Πατέρες στην εποχή μας…».

Ο Συλλογικός Τόμος «Στα βήματα των Πατέρων μας» διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο «Λύχνος» στο Βόλο και στα Εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία.

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=