ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησε οικοκοινότητα στο Διμήνι

δημιούργησε-οικοκοινότητα-στο-διμήν-771975

Ο συνταξιούχος μηχανικός Σωτήρης Καγιάς προσφέρει εθελοντικά τις γνώσεις του

Καινοτόμα πρωτοβουλία είναι η οικοκοινότητα που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην περιοχή του Διμηνίου, προσφέροντας δημιουργικές διεξόδους, σωματική και πνευματική ευεξία, σε όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν. Ελληνες αλλά και ξένοι, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στην πρότυπη δομή που δημιούργησε ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Σωτήρης Καγιάς, με στόχο να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο να απεγκλωβιστεί από τα αρνητικά συναισθήματα και να υιοθετήσει μια νέα φιλοσοφία ζωής, με επίκεντρο την θετική σκέψη και στάση ζωής στην καθημερινότητά του.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο 73χρονος συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, ο οποίος ζει από το 1980 στο Διμήνι με την οικογένειά του, υπογραμμίζει ότι «όταν είμαι με άλλους, έχω την ηλικία του συνομιλητή μου». Ο ένθερμος υποστηρικτής της θετικής στάσης ζωής, διετέλεσε διευθυντής στο Τεχνικό Λύκειο Βόλου και δίδαξε ως καθηγητής στο Πολυκλαδικό, είχε πάντα προβληματισμούς γύρω από τη ζωή, τη ροή των πραγμάτων, την καθημερινότητα, το χρόνο.

Οι προσωπικοί προβληματισμοί τον οδήγησαν στην κατεύθυνση της μελέτης, της αναζήτησης γνώσης και της συμμετοχής σε μαθήματα και κύκλους σεμιναρίων, με επίκεντρο τη σωματική και πνευματική ευεξία.

«Ηθελα να ερευνήσω τους τομείς που με ενδιαφέρουν και διάβαζα πολύ για θέματα υγείας, ευεξίας και αυτογνωσίας, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια. Στο πλαίσιο αυτό παρακολούθησα μαθήματα στη Σχολή Ασημάκη στην Αθήνα, παίρνοντας το δίπλωμα συμβούλου ψυχολογικής υποστήριξης, για θέματα υγείας» αναφέρει ο ίδιος.

Βασικό ζητούμενο είναι για τον κ. Καγιά να αναπτύξει δράσεις που συμβάλουν στη «σωματική ζωτικότητα, ευεξία, συναισθηματική ισορροπία, διανοητική διαύγεια και καθαρότητα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν ασχολούμαστε με θεραπεία, αλλά με εξισορροπήσεις ενέργειας. Καταστάσεις, δηλαδή, που δημιουργούν ευεξία στο σώμα και καλύτερη πνευματική ισορροπία».

Το 2000 δημιούργησε το Σύλλογο «Ιασώ» που αριθμεί περί τα σαράντα μέλη και δεκάδες φίλους και πριν από τέσσερα χρόνια την οικοκοινότητα, αξιοποιώντας έκταση εννέα στρεμμάτων, που ανήκει στον ίδιο.

Οι φιλοξενούμενοι έχουν την δυνατότητα να μείνουν όσο διάστημα επιθυμούν είτε σε ένα από τα έξι μεγάλα τροχόσπιτα που είναι τοποθετημένα περιμετρικά του κτήματος, είτε σε στεγασμένο χώρο, είτε στο δικό τους τροχόσπιτο, εφόσον διαθέτουν.

Παράλληλα η οικοκοινότητα διαθέτει μαγειρείο, πλυντήριο, μεγάλους χώρους όπου συγκεντρώνονται τα μέλη για να συζητήσουν, να φάνε, να παρακολουθήσουν μαθήματα και δράσεις ευεξίας, είτε να δουν μια ταινία, να διαβάσουν το βιβλίο της αρεσκείας τους, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι χώροι φιλοξενίας είναι καλαίσθητοι και έχουν ως βασικά διακοσμητικά στοιχεία την πέτρα, και το πράσινο, ανθόκηπους δηλαδή, που δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Οι φίλοι της οικοκοινότητας έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του λαχανόκηπου, να έρθουν σε επαφή με την φύση, αποβάλλοντας το άγχος της πόλης και της καθημερινότητας ή να ασχοληθούν με τα ελαιόδεντρα και τα οπωροφόρα δέντρα που υπάρχουν στο κτήμα.

Εναλλακτικές δράσεις

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων που αναπτύσσονται στην οικοκοινότητα είναι τα μαθήματα που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή κατοίκων του Βόλου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Κάθε μέρα έρχονται από το Βόλο άτομα, αλλά και ομάδες, πραγματοποιούνται εναλλακτικές θεραπείες, συγκεντρώσεις κατ’ ιδίαν και μπορεί ο καθένας να πει το πρόβλημά του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση» υπογραμμίζει ο κ. Καγιάς.

Ο ίδιος προσθέτει παράλληλα ότι «κάθε μέρα γίνονται μαθήματα και διάφορες πρακτικές τεχνικές για θέματα υγείας, ευεξίας, συναισθηματικής ισορροπίας και διαύγειας».

Παράλληλη και εξίσου επιτυχημένη δραστηριότητα είναι οι εναλλακτικές διακοπές που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές, πάντα κοντά στη φύση. Οι εναλλακτικές διακοπές ειρήνης, είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα για ανθρώπους κάθε ηλικίας, αλλά και για οικογένειες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Τα μέλη της ομάδας βιώνουν τη χαρά της συμμετοχής σε ευχάριστες δραστηριότητες κοντά στη φύση, τα παιδιά απασχολούνται με δημιουργικά παιχνίδια, έχοντας τη συνδρομή νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών και γεμίζουν με ευχάριστες εικόνες και βιώματα την ψυχή τους.

«Έρχονται όλες οι ηλικίες, μικρά παιδάκια με τους γονείς τους. Τους βοηθάω μέσα από τη δική μου εμπειρία, βιωματικά, πώς να διατρεφόμαστε και να ασκούμαστε καλύτερα. Πώς να κάνουμε απλές ασκήσεις, ώστε σε καθημερινή βάση να διατηρούμε την ενέργειά μας σταθερή» υπογραμμίζει ο δημιουργός της οικοκοινότητας του Διμηνίου.

Ανθρωποι από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται τη συγκεκριμένη πρότυπη δομή και επιδιώκουν να συμμετέχουν στις δράσεις που υλοποιούνται, προκειμένου να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να γεμίσουν με θετική ενέργεια την ψυχή τους. Η θετική σκέψη και στάση ζωής, άλλωστε, είναι ουσιαστικής σημασίας κανόνας για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός «όταν μας συμβαίνει κάτι, όταν υπάρχει κάτι αρνητικό στη ζωή μας, εμείς το έλκουμε, το χρειαζόμαστε, για να μάθουμε μέσα απ’ αυτό. Δεν πρέπει να ρίχνουμε ευθύνες σε άλλους, διότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Ό,τι κι αν μας συμβεί, δεν πρέπει να έχουμε αρνητικά συναισθήματα, διότι μπλοκάρει η ενέργειά μας και αρρωσταίνουμε».

Η συμβουλή που απευθύνει, κατά συνέπεια, σε όλους είναι «να νιώθουμε όμορφα, ευχάριστα, χαρούμενα, θετικά. Δεν θα αρρωστήσει ποτέ το σώμα μας, όταν είναι υγιής η φυσική μας κατάσταση».

Κοντά στη γνώση

Το σύνολο των δράσεων που αναπτύσσει εθελοντικά ο κ. Καγιάς, έχουν ως επίκεντρο τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, την πνευματική ισορροπία και κυρίως την επαφή με τη φύση.

Παράλληλα μεταφέρει τις γνώσεις του στο ευρύ κοινό, μέσω των μαθημάτων που πραγματοποιεί σε κοινωνικά κέντρα της περιοχής μας. Συγκεκριμένα πραγματοποιεί μαθήματα κάθε Παρασκευή 5-7 μ.μ. στο Κοινωνικό κέντρο της Ν. Δημητριάδας, κάθε Δευτέρα 4-6 μ.μ. στον Αγιο Γεώργιο και στη Νεάπολη, κάθε Πέμπτη 6-8 μ.μ., εντελώς δωρεάν.

Στους άμεσους στόχους του είναι η δημιουργία δράσεων για να γίνει χαρούμενη πόλη ο Βόλος. «Σε συνεργασία με τα Κοινωνικά Κέντρα θα κάνουμε ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται χαρούμενη πόλη και δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ανάλογες δράσεις και εναλλακτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, σε ανοιχτούς χώρους» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος.

Κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσει ο δραστήριος συμπολίτης έχει ως κέντρο βάρους το κοινό καλό και την εθελοντική προσφορά, με γνώμονα την πεποίθηση ότι «όλες οι δράσεις που πραγματοποιώ, με βοηθούν να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τον προορισμό μου ως άνθρωπος. Νιώθω ενότητα με τους ανθρώπους. Για μένα κανείς δεν είναι ξένος. Δεν υπάρχουν σύνορα, αρκεί να το αντιληφθούμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου