ΤΟΠΙΚΑ

Στη δημοσιότητα η «μαύρη λίστα» ανατιμήσεων

στη-δημοσιότητα-η-μαύρη-λίστα-ανατι-851206

Στην εφαρμογή της μαύρης λίστας προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης δημοσιοποιώντας τα ονόματα επιχειρήσεων που προχωρούν σε αυξήσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα κοστολόγιά τους και το πρώτο όνομα σε αυτή τη λίστα είναι η ΦΑΓΕ. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης ήρθε σε συμφωνία έτσι ώστε οι εταιρείες COCA COLA HBC – ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ A.E και PEPSICO ΗΒΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 3,7% και 3,5% αντιστοίχως, να προχωρήσουν σε σημαντικές προσφορές έως και 30% επί των τιμών πώλησης απευθείας προς τους καταναλωτές για τα μεγάλης εμπορευσιμότητας προϊόντα τους.
Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για την κίνηση των τιμών με βάση τους ελέγχους στα κοστολόγια και τους τιμοκαταλόγους, που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης έως 30 Ιανουαρίου 2009 από επιχειρήσεις τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή ανακοίνωσαν ότι 33 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 2.213 κωδικούς, 21 εταιρείες μετά τους κοστολογικούς ελέγχους, προχώρησαν σε ανάκληση των ανατιμήσεων σε 2.475 κωδικούς και 12 εταιρείες προχώρησαν, έπειτα από κατάθεση των απαραίτητων κοστολογίων, σε αυξήσεις τιμών, σε 925 κωδικούς.
Σε ό,τι αφορά στις μειώσεις αυτές ήταν μέχρι 54,81%, ενώ σε ότι αφορά στις αυξήσεις, στα περισσότερα από τα βασικά προϊόντα αυτές κινούνται στα όρια του μέσου όρου του πληθωρισμού του 2008. Πιο συγκεκριμένα 731 κωδικοί προϊόντων έχουν αύξηση, μέχρι 4,70% ενώ 139 κωδικοί από 4,71% μέχρι 10% και τέλος 55 κωδικοί από 10,10% μέχρι 20%.
Επίσης, από τις εταιρίες που ανακοίνωσαν νέους τιμοκαταλόγους, μετά από τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης:
– Η εταιρία ΦΑΓΕ Α.Ε. (γαλακτοκομικά) δεν δικαιολογεί την αύξηση σε 107 κωδικούς προϊόντων αφού προέβη σε μεσοσταθμική αύξηση 3,5%, σε σύνολο 181 κωδικών προϊόντων που διακινεί (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί). Η αύξηση οφείλεται στη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής της εταιρείας για να καλύψει ζημιές παρελθόντων χρήσεων.
– Οι εταιρείες COCA COLA HBC – ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ A.E και PEPSICO ΗΒΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αναψυκτικών προχώρησαν σε αυξήσεις των τιμών πώλησης. Πιο συγκεκριμένα, η COCA COLA HBC – ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟΝ A.E προχώρησε σε αυξήσεις 193 κωδικών, από τους 276 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,7%, ενώ η PEPSICO ΗΒΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε, 83 κωδικών, από τους 88 που διακινεί, με μεσοσταθμική αύξηση 3,5%.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, παρότι από την προσκόμιση των ζητηθέντων κοστολογικών στοιχείων οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν σε θέση να καλύψουν την απόφασή τους αυτή, τους ζητήθηκε και συμφώνησαν, ότι θα προχωρήσουν σε σημαντικές προσφορές – παροχές απευθείας στους καταναλωτές για όλο το 2009. Οι προσφορές – παροχές αυτές, που σε ποσοστά, μάλιστα, φτάνουν και το 30% επί των τιμών πώλησης, αφορούν κωδικούς προϊόντων με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.
Από το υπουργείο αναφέρεται ότι με καθημερινούς ελέγχους και τιμοληψίες θα ελέγχει το κατά πόσο οι προσφορές αυτές θα καταλήγουν στον καταναλωτή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου