ΤΟΠΙΚΑ

Βρέθηκε λύση για τους βοσκότοπους

βρέθηκε-λύση-για-τους-βοσκότοπους-772835

Στις 25 Νοεμβρίου το μεγάλο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην Αθήνα

Ενώ οι Ελληνες κτηνοτρόφοι ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα μεθαύριο Τρίτη 25 Νοεμβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την «σφαγή» στις εξισωτικές αποζημιώσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε με το θέμα των βοσκότοπων.

Βεβαίως εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων από την περιοχή της Θεσσαλίας τόνιζαν ότι δεν θα ανασταλεί καμία κινητοποίηση εάν δεν πιστωθούν στους λογαριασμούς οι αποζημιώσεις τους, οπότε το συλλαλητήριο θα γίνει κανονικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προχθές Παρασκευή το βράδυ μετά από μακρά συνεργασία πολιτικών παραγόντων του υπουργείου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων βρέθηκε η τεχνική λύση του ζητήματος, η εφαρμογή της οποίας θα καλύψει πολύ υψηλό ποσοστό ίσως και όλους τους κτηνοτρόφους που αδικήθηκαν στις φετινές καταβολές.

Υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας, ολόκληροι Νομοί όπως η Μαγνησία, Σέρρες, Λάρισα, Ξάνθη, Κιλκίς, Αρτα, Πέλλα, Καβάλα, Εβρος, Λέσβος, Κυκλάδες, Αχαΐα, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία που αδικήθηκαν κατάφορα αφού κατέγραψαν απώλειες 50% στις εξισωτικές αποζημιώσεις με αποτέλεσμα εκατοντάδες κτηνοτρόφοι να είναι σε απόγνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λύση που βρέθηκε δεν έχει καμία σχέση με την τροπολογία που κατέθεσαν πρόσφατα οι 17 Βουλευτές της Ν.Δ. σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε οι βοσκότοποι να υπολογίζονται σε περιφερειακό επίπεδο, όποτε θα υπήρχε κάλυψη για όλους τους κτηνοτρόφους όλων των περιφερειών εφόσον είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει υπερεπάρκεια βοσκοτόπων. Θα ήταν όμως πολύ δύσκολο, λένε εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, να πείσεις την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ένα κοπάδι που ανήκει σε κτηνοτρόφο της Μαγνησίας εκτρέφεται σε βοσκότοπο της Καλαμπάκας!

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η περιπέτεια στην οποία έχουν μπλέξει οι κτηνοτρόφοι τα δύο τελευταία χρόνια είναι αποκλειστική εύθηνη της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία αποδέχθηκε το νέο τρόπο καθορισμού των βοσκοτόπων. Σύμφωνα με τις αλλαγές που επέβαλε η Ε.Ε. πλέον οι περιοχές χαμηλής βλάστησης με θάμνους άνω των 70 εκατοστών θεωρούνται περιοχές δασικές και όχι βοσκότοποι.

Ελληνες κτηνοτρόφοι τονίζουν με έμφαση ότι αυτή η νέα ντιρεκτίβα μπορεί να ισχύσει σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ή στις κάτω χώρες όπου τα κοπάδια των ζώων εκτρέφονται σε πεδιάδες, στην Ελλάδα, όμως είναι γνωστό -τονίζουν οι ίδιοι- ότι οι χαμηλές περιοχές βλάστησης είναι βοσκήσιμες και αποτελούν και καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των βοσκοτόπων.

Ακόμη και αν ξεπεραστεί προσωρινά το πρόβλημα η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει αλλαγή του κανονισμού των βοσκοτόπων τουλάχιστον στις μεσογειακές χώρες όπου η μορφολογία του εδάφους είναι διαφορετική όπως και η χλωρίδα στην οποία βασίζεται η παραδοσιακή κτηνοτροφία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου