ΤΟΠΙΚΑ

Ακριβή η υγεία των Βολιωτών

ακριβή-η-υγεία-των-βολιωτών-851206

Απέραντος «Γολγοθάς» έχει καταντήσει για πολλούς ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μία απλή εξέταση, καθώς για ένα ραντεβού στον καρδιολόγο, τον ορθοπεδικό, τον οφθαλμίατρο και τον νευρολόγο η αναμονή φτάνει ακόμη και τους δύο μήνες. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι η στροφή των ασφαλισμένων, και κυρίως των συνταξιούχων, στους ιδιώτες γιατρούς, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά σε σχέση με τις πενιχρές τους συντάξεις. Οι ασφαλισμένοι ζητούν την πρόσληψη κι άλλων γιατρών αλλά και πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις.

Μεγάλη ταλαιπωρία αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στο Βόλο, οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά τα γραφεία του ασφαλιστικού τους φορέα με την ελπίδα ότι θα κλείσουν ένα ραντεβού στον γιατρό της ειδικότητας που επιθυμούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως οι περισσότεροι περιμένουν από ένα μέχρι και δύο μήνες για να εξεταστούν. Οι περιζήτητες ειδικότητες για το ΙΚΑ Βόλου είναι οι καρδιολόγοι, οι οφθαλμίατροι, οι ορθοπεδικοί και οι νευρολόγοι, ενώ αν και οι υπόλοιπες ειδικότητες παρουσιάζουν κινητικότητα, η αναμονή δεν ξεπερνά τις δέκα ημέρες.

Οι ασφαλισμένοι

Ενάμιση μήνα θα πρέπει να περιμένει ο κ. Κωνσταντίνος Κοντόπουλος, συνταξιούχος του ΙΚΑ, για ένα ραντεβού στον νευρολόγο. «Ενάμισι μήνα περιμένω για νευρολόγο του ΙΚΑ για να με εξετάσει. Είναι κλεισμένα τα ραντεβού, παίρνω το πρωί τηλέφωνο και μου λένε ότι δεν υπάρχει ραντεβού. Έχω πάθει δύο εγκεφαλικά κι έχω χαλάσει 12.000 ευρώ, μασάζ και σε όλες τις ειδικότητες, γιατί δεν μπορούσα να περιμένω και πήγα σε ιδιώτη. Είμαι παράλυτος σε χέρι και πόδι. Συνέχεια τρέχω έξω σε γιατρούς, γιατί δεν βρίσκω ραντεβού, δεν προλαβαίνεις να εξεταστείς εδώ», υπογράμμισε ο κ. Κοντόπουλος. Ωστόσο δεν είναι μόνο τα χρήματα που πληρώνει στους ιδιώτες, αλλά και πρέπει να πληρώνει και τα φάρμακα. «Για τα φάρμακα πληρώνω σε μερικά συμμετοχή 10% και σε μερικά 25%. Το μήνα πρέπει να πληρώνω 150 ευρώ, την ώρα που η σύνταξή μου είναι μόλις 780 ευρώ», τόνισε ο ίδιος. Στην ερώτηση μάλιστα πώς τα καταφέρνει οικονομικά, ο κ. Κοντόπουλος είπε χαρακτηριστικά «Ο Θεός κι η ψυχή μου το ξέρουν πώς τα βγάζω πέρα. Έχει πέσει δίαιτα κάργα».

Από την άλλη ο κ. Αντώνης Αγαγιώτης, συνταξιούχος, θα περιμένει για μια εξέταση στον ορθοπεδικό του ΙΚΑ περίπου 25 ημέρες. «Ήρθα την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου και μου έκλεισαν ραντεβού στις 2 Μαρτίου για ορθοπεδικό. Η ταλαιπωρία είναι απίστευτη κι έχω περάσει και δυο εγκεφαλικά. Μου έχουν φύγει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σε νοσήλια, σε φάρμακα σε ιδιώτες. Η μόνη ελπίδα μας είναι να αρρωστήσουμε και να πάμε στο Νοσοκομείο, που δεν θα πληρώσουμε. Φανταστείτε που έχουμε καταντήσει, να παρακαλάμε να πάμε στο Νοσοκομείο, όπου θα έρθει ο γιατρός να μας επισκεφθεί, θα μας δώσουν τα φάρμακα και θα έχουμε κι ένα κρεβάτι», υπογράμμισε ο κ. Αγαγιώτης εμφανώς δυσαρεστημένος από το γενικό σύστημα υγείας. Όσο για τα φάρμακα, ο κ. Αγαγιώτης σημείωσε πως «λεφτά που μου φεύγουν για τα φάρμακα είναι πάνω από 100 ευρώ το μήνα, με τη σύνταξη να είναι μηδαμινή. Τώρα έχω ένα τραπέζι γεμάτο χάπια, από τα οποία δεν ξέρω ποια να πάρω, γιατί ο γιατρός του ΙΚΑ μου απαγόρευσε να πάρω αυτά τα χάπια που μου έδωσε ο γιατρός μου που με παρακολουθεί. Δεν ξέρω τι να κάνω». Την ίδια ταλαιπωρία όμως περνούν και οι κ.κ. Αλεξάνδρα Κ. και η μητέρα της Αρχοντούλα. «Ζητάμε ραντεβού από τον Ιανουάριο για καρδιολόγο και μας κλείνουν στις 27 Φεβρουαρίου. Εγώ έχω κάνει δύο τρεις φορές εξετάσεις για θυρεοειδή και δεν μπορώ να πετύχω ραντεβού στον ενδοκρινολόγο. Όταν έχει μόνο ένα ενδοκρινολόγο το ΙΚΑ, αναγκαζόμαστε να πάμε σε ιδιώτη. Όταν σου δίνουν ραντεβού μια ή δύο εβδομάδες μετά κι εσύ καίγεσαι να εξεταστείς, θα πας έξω και θα πληρώσεις, έχεις δεν έχεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αλεξάνδρα. Η μητέρα της, κ. Αρχοντούλα, πλήρωσε 80 ευρώ για μια εξέταση αίματος σε ιδιώτη γιατρό, μιας και στο ΙΚΑ η αναμονή ήταν μεγάλη. «Δεν μπορούσα να κάνω στο ΙΚΑ την εξέταση αίματος, πήγα σε ιδιώτη και πλήρωσα 80 ευρώ. Μου έδιναν στο ΙΚΑ δύο μήνες μετά ραντεβού. Αυτά είναι τραγικά που ζούμε εδώ. Να είμαστε ασφαλισμένοι και να πληρώνουμε έξω για γιατρούς είναι απελπισία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς, είμαστε μεγάλοι άνθρωποι κι αρρωσταίνουμε. Εάν περιμέναμε από το ΙΚΑ, τότε μάλλον δεν θα ζούσαμε», δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά.
Πιο αισιόδοξοι σε σχέση με την εξυπηρέτηση φάνηκαν οι κ.κ. Γεράσιμος Αγγλογάλλος και Βασίλης Κούκος, συνταξιούχοι στο ΙΚΑ, που όμως κι αυτοί επεσήμαναν τις αδυναμίες του συστήματος, οι οποίες ωστόσο έχουν γίνει πλέον ρουτίνα για όλους τους ασφαλισμένους.

«Τώρα, με τα μηχανήματα με τον αριθμό προτεραιότητας, δεν ταλαιπωρούμαι. Εγώ ταλαιπωρούμαι μόνο στον καρδιολόγο και μερικοί ασφαλισμένοι που ξέρω στον οφθαλμίατρο. Έχει βελτιωθεί το σύστημα, αλλά χρειάζεται να προσληφθούν κι άλλοι γιατροί, ειδικά σε μερικές ειδικότητες που περιμένεις κι ένα μήνα για ραντεβού», είπε ο κ. Αγγλογάλλος. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει δωρεάν περίθαλψη για όλους, αλλά και πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις από τους γιατρούς του ΙΚΑ. «Μπορεί να πληρώνουμε μόνο μια συμμετοχή στα φάρμακα, όμως δεν παύει να είναι ακριβά, μιας και συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Σε άλλες χώρες δεν πληρώνουν καθόλου. Ζητάμε μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση του ασθενή, όχι μόνο μια τυπική εξέταση, όπως γίνεται συνήθως από τους γιατρούς του ΙΚΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο κ. Βασίλης Κούκος από την πλευρά του έχει συνηθίσει πλέον το σύστημα υγείας και η ταλαιπωρία τού φαίνεται ρουτίνα. «Τα ραντεβού μου στους γιατρούς που θέλω αργούν. Σε βάζουν δέκα μέρες μετά συνήθως από τη μέρα που ζητάς να εξεταστείς. Πλέον αποτελεί καθημερινότητα για εμάς να ζητάμε ραντεβού στο ΙΚΑ για γιατρούς και να μην βρίσκουμε την ώρα που θέλουμε», δήλωσε ο κ. Κούκος. Παράλληλα και τα έξοδα για τα φάρμακα έχουν γίνει για τον ίδιο μια συνήθεια. «Δεν ξέρω πόσο κοστίζουν τα φάρμακά μου, ό,τι μου λένε, τα πληρώνω. Καλά θα ήταν να μας τα έδιναν τζάμπα, γιατί και πλήρωνα και συνεχίζω να πληρώνω», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ιδιωτικές κλινικές οι εγχειρήσεις
Την ιδιωτική περίθαλψη προτιμούν οι ασθενείς όταν πρόκειται να κάνουν κάποια επέμβαση, σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Μαυρογιάννη, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. «Τα ετήσια τσεκ απ δεν είναι ακριβά ή μια επίσκεψη στο γιατρό, αν σκεφτεί κανείς ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι κάπου ασφαλισμένη. Έτσι μπορούν να επισκεφθούν τον συμβεβλημένο γιατρό και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτό που κοστίζει περισσότερο είναι οι επεμβάσεις», σχολίασε ο κ. Μαυρογιάννης. Οι περισσότεροι ασθενείς όταν έρχονται αντιμέτωποι με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας επιλέγουν ιδιωτική κλινική κι εκεί το κόστος εκτινάσσεται.
Εάν κάποιος δεν επισκεφθεί το Νοσοκομείο, όπου δεν θα πληρώσει τίποτα, θα πρέπει να έχει πίσω του πολλές χιλιάδες ευρώ για να καλύψει τα έξοδα του γιατρού, του αναισθησιολόγου αλλά και τα νοσήλια, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη. Συνήθως οι ασθενείς επιλέγουν να εγχειριστούν σε κάποια ιδιωτική κλινική, ενώ όταν αυτή βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, η επέμβαση στοιχίζει περισσότερο, από μια κλινική στο Βόλο. Ειδικότερα, μια επέμβαση για αφαίρεση χολής σε ιδιωτική κλινική κυμαίνεται από 1.000 έως και 3.000 ευρώ, ενώ για την αφαίρεση καρκινικού όγκου στο έντερο, που είναι πολύ συχνό χειρουργικό φαινόμενο, τότε το κόστος ανεβαίνει και κυμαίνεται από 3.000 έως και 10.000 ευρώ ανάλογα με την ιδιωτική κλινική. «Σαν Ιατρικός Σύλλογος σε τοπικό επίπεδο αλλά και σαν πανελλήνιος κλάδος, ζητούμε η συμμετοχή των ταμείων για τα χειρουργεία αν αυξηθεί, γιατί σ’ αυτόν τον τομέα όντως η υγεία είναι ακριβή», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.
ΔΗΜ. ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου