ΤΟΠΙΚΑ

Ούτε διώροφο δεν χτίζεις στην Αγριά…

ούτε-διώροφο-δεν-χτίζεις-στην-αγριά-851206

Η χθεσινή πρώτη σύσκεψη για το Αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Π.Σ. Βόλου ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων πολλών Δημάρχων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των δημοτών τους για μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους είτε μέσα από την αύξηση των συντελεστών δόμησης είτε μέσα την επέκταση των ορίων των ΖΟΕ.
Ο πλέον αγανακτισμένος ωστόσο έδειχνε για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος Αγριάς κ. Θωμάς Παπαευθυμίου, που δεν έκρυψε την αδικία που γίνεται σε βάρος του Δήμου του, καθώς όπως είπε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των οικοδομών είναι 8,5 μέτρα και το ελάχιστο μόλις 6 μέτρα. Το παράδοξο, όπως τόνισε ο κ. Παπαευθυμίου, είναι ότι το ελάχιστο ύψος των οικοδομών είναι στα κτίρια που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του Δήμου, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες οικοδομές να μην έχουν «πρόσωπο» προς τη θάλασσα. Ακόμη ο Δήμαρχος Αγριάς ζήτησε διευκρινίσεις , αν μέσα από το Αναθεωρημένο ΓΠΣ μπορεί να γίνει τροποποίηση των περιοριστικών όρων που βάζει και για την Αγριά το Προεδρικό Διάταγμα του Πηλίου, που υποχρεώνει όσους κτίζουν, να τοποθετούν ξύλινα κουφώματα στο χρώμα του ξύλου κοκ.
Η Αγριά, είπε ο κ. Παπαευθυμίου, είναι ένας ραγδαίως αναπτυσσόμενος Δήμος με αστικά πλέον χαρακτηριστικά, αφού απαριθμεί 12.000 κατοίκους και με πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται, καθώς είναι διαρκής η ζήτηση οικοπέδων από πολλούς Βολιώτες που επιλέγουν το συγκεκριμένο παραθαλάσσιο Δήμο ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ο κ. Παπαευθυμίου ζήτησε ακόμη να υπάρχει στενή επαφή με τους μελετητές και να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για τις αλλαγές που προανέφερε και που αποτελούν, όπως είπε, αίτημα των περισσότερων δημοτών της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τροποποίηση του ήδη ισχύοντος Πολεοδομικού Σχεδίου απαιτεί Προεδρικό Διάταγμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο πριν την υπογραφή του θα παραπεμφθεί προς εξέταση στο Ε΄ Τμήμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι ιδιαίτερα αυστηρό στην υιοθέτηση ανάλογων αποφάσεων με το σκεπτικό ότι είναι σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν από έξι περίπου χρόνια ο Δήμος Αγριάς προσπάθησε να τροποποιήσει το ήδη υφιστάμενο Πολεοδομικό Σχέδιο, κάνοντας σχετική πρόταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε. Ο Δήμος Αγριάς θα επανέλθει στο θέμα της τροποποίησης, καθώς κρίνει ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για ένα σύγχρονο αστικό Δήμο και για νέες προοπτικές που θα διανοιχθούν για την περιοχή, που σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγριάς σε λίγα χρόνια θα ξεπερνά και τους 20.000 κατοίκους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου