ΤΟΠΙΚΑ

Το πρώτο «πράσινο» σχολείο στο Βόλο είναι γεγονός

το-πρώτο-πράσινο-σχολείο-στο-βόλο-ε-851206

Ενα καινοτόμο έργο θα υλοποιηθεί στο 1ο ΣΕΚ Ν. Ιωνίας Βόλου μετά από πρωτοβουλία των καθηγητών του σχολείου, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη σημασία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειες ανέλαβαν δράση για να δώσουν μια νέα διάσταση στην εκπαίδευση των μαθητών. Μετά από σχετική πρόταση που έγινε από τη διοίκηση του 1ου ΣΕΚ Ν. Ιωνίας εγκρίθηκε η κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 20 KW με φωτοβολταϊκά, η οποία θα εγκατασταθεί στην ταράτσα του 1ου ΣΕΚ Ν. Ιωνίας.

Πρόκειται για μία μονάδα που θα είναι διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά πρόθεση είναι να λειτουργεί και σαν αυτόνομη. Στην πρώτη περίπτωση το ρεύμα που θα παράγεται θα δίνεται στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ρεύμα θα καταναλώνεται από τα φορτία του σχολικού συγκροτήματος.
Στην πρόταση που έκανε το σχολείο στις 15 Μαρτίου 2008 περιέγραφε το σκοπό και την ανάγκη για την κατασκευή του έργου. Στο σχολείο έχει κοινοποιηθεί απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας με το οποίο εγκρίνεται η επιχορήγηση για την κατασκευή του έργου. Στις 2 Φεβρουαρίου 2009 ανακοινώθηκε στη διοίκηση του ΣΕΚ η οριστική απόφαση για την επιχορήγηση και η απόφαση για την εκταμίευση του ποσού. Τα χρήματα για την κατασκευή θα δοθούν στο Δήμο Ν. Ιωνίας μέσω του οποίου θα γίνει η δημοπράτηση του έργου.
Το κόστος της μονάδας είναι 125.000 ευρώ και θα καλυφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το ετήσιο κόστος συντήρησης είναι 600 ευρώ, το οποίο θα καλύπτεται από τη σχολική επιτροπή του συγκροτήματος. Επίσης προβλέπεται ότι τα έσοδα από την πώληση του ρεύματος που θα παράγεται θα είναι 13.500 ευρώ ετησίως. Ο Δ/ντης του 1ου ΣΕΚ Ν. Ιωνίας Βόλου κ. Γιώργος Φιλίππου ευχαριστεί για τη συμβολή και τη συμπαράσταση το Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Παύλο Μαβίδη αλλά και την Αντινομάρχη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων μέχρι το 2008 κ. Νατάσα Οικονόμου. Η κατασκευή θα είναι πιλοτική και το έργο θα έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Πάνω στο έργο αυτό θα ασκούνται οι μαθητές με σκοπό την απόκτηση τεχνικής εμπειρίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικά στην καλλιέργεια του σεβασμού στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, κάθε ΚWh που παράγεται από φωτοβολταϊκά σημαίνει αποφυγή έκλυσης περίπου ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα (στοιχείο που προκαλεί τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές). Φωτοβολταϊκά ισχύος 1 KW ισοδυναμούν με 2 στρέμματα δάσους όσον αφορά την αποφυγή έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα.
Αυτή η εφαρμογή αποτελεί την πρώτη από μια σειρά παρόμοιων, που έχουν προγραμματιστεί για τη δημιουργία του «Πράσινου Σχολείου». Η κατασκευή και εγκατάσταση ανεμογεννήτριας από ανακυκλώσιμα υλικά, η διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων, η σχεδίαση και κατασκευή συσκευών ενέργειας (inverter, MPPT, μετρητής ενέργειας) είναι μερικά από τα προγραμματισμένα σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στα εργαστήρια του 1ου ΣΕΚ Ν. Ιωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου