ΤΟΠΙΚΑ

Διχάζει την Ε.Ε. η αποδοχή

διχάζει-την-ε-ε-η-αποδοχή-851206

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον κοινοτικό επίτροπο Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό μεταβαίνει στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου για να συζητήσει το θέμα της αποδοχής κρατουμένων από την υπό κατάργηση βάση του Γκουαντάναμο. Υπέρ της αποδοχής κρατουμένων από την ΕΕ οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου…
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με επικεφαλής τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης Ζακ Μπαρό θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον στις 16 και 17 Μαρτίου για να συζητήσει το θέμα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός του.
Ο Ζακ Μπαρό θα μεταβεί στις 16 και 17 Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τρέχουσα περίοδο.
Η αντιπροσωπεία της ΕΕ θα έχει συναντήσεις με τους αξιωματούχους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ζακ Μπαρό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» του Διεθνούς Δικαίου, όπου κρατούνται χωρίς δίκη εκατοντάδες συλληφθέντες στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που κήρυξε ο Τζορτζ Ο.Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.
Ωστόσο, η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της αποδοχής κρατουμένων, διαίρεση η οποία διεφάνη στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν δηλώσει πρόθυμες να δεχθούν κρατούμενους του Γκουαντάναμο στο έδαφός τους, σε αντίθεση με άλλες που θέτουν κυρίως ζητήματα ασφαλείας και νομικής φύσεως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γνωρίζει τα αμερικανικά αιτήματα, είπε ο Ζακ Μπαρό μιλώντας πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποιώντας ότι η αποδοχή κρατουμένων του Γκουαντάναμο «δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη».

Κατά τη συνάντησή της με τους Αμερικανούς αξιωματούχους το Μάρτιο, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα συζητήσει και το δικονομικό «γρίφο» των 245 ατόμων που εξακολουθούν να κρατούνται στο Γκουαντάναμο.
Το ζήτημα της αποδοχής απασχόλησε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη με τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες να απευθύνουν έκκληση προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να δεχθούν κρατούμενων της φυλακής. Υπέρ της αποδοχής περίπου 45 κρατουμένων τάχθηκαν οι ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου