ΤΟΠΙΚΑ

Οι αγρότες της Κρήτης

οι-αγρότες-της-κρήτης-851206

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν τις τελευταίες μέρες, δεν ήταν τυχαίες για όσους γνωρίζουν καλά την ιδιαιτερότητα αυτής της γωνιάς της χώρας. Περίπου 15% έως 20% από το ακαθάριστο τοπικό προϊόν στους τέσσερις νομούς της προέρχεται από τη γεωργία.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συγκεκριμένοι αγρότες θεωρούσαν τους εαυτούς τους ότι ήταν το αποπαίδι της ελληνικής υπαίθρου. Ότι ακόμη και τώρα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα 500 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν, έγιναν προς χάριν των Θεσσαλών αγροτών και για τις ιδιαίτερες εκλογικές περιφέρειες του Χατζηγάκη και του Σουφλιά και όχι για την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικές τους περιοχές. Προβλήματα που ήταν γνωστά από τον περασμένο χρόνο, γι΄ αυτό και τα γαλάζια εσωκομματικά μαχαιρώματα στρέφονται κατά του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν φρόντισε έγκαιρα να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις στο νησί.
Αλλά το πρόβλημα το αγροτικό στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι ότι δεν υπάρχει μακρόπνοο σχέδιο και δράσεις συγκροτημένες για την ελληνική γεωργία μετά το 2013, μολονότι στην Κρήτη, λόγω και των ιδιαίτερων εδαφοκλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, δραστηριοποιούνται δυναμικοί συνεταιρισμοί με μία πληθώρα προϊόντων, πολλά από τα οποία έχουν μπει δυνατά και στο διεθνή ανταγωνισμό. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χωρίς την αρωγή της πολιτείας τα πράγματα ποτέ δεν θα φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.
Επιπλέον οι Κρήτες, εκτός από τη γεωργία, στηρίζονται και στον τουρισμό. Με τους δύο τομείς μάλιστα να αλληλοσυμπληρώνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Οι Κρητικοί γνωρίζουν πρώτοι από όλους τους υπόλοιπους, καθώς το βίωσαν και το περασμένο καλοκαίρι στο πετσί τους, ότι φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί φέτος θα μείνουν κλειστές ή θα υπολειτουργήσουν, καθώς οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία μέχρι αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον κατά 20% μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Γιατί στην Κρήτη οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι οικογενειακές, όπως στο Πήλιο. Είναι μεγάλες μονάδες, αντίστοιχες με αυτές που γνωρίζουμε από τη δική μας τη Σκιάθο, με χιλιάδες κλίνες, που είναι κλεισμένες από τους μεγάλους τουρ οπερέιτορς του εξωτερικού. Οι Βρετανοί, όπως και στη Σκιάθο, είναι η μεγαλύτερη μερίδα των ξένων τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη. Βρετανοί, που φέτος πολύ δύσκολα θα φύγουν για διακοπές από το νησί τους, όχι τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο για την υποτίμηση της βρετανικής στερλίνας, που έχει φτάσει στο σημείο να ισοδυναμεί με το ευρώ, γεγονός που αυτόματα κάνει τις καλοκαιρινές διακοπές για τον Αγγλο τουρίστα ακριβότερες τουλάχιστον κατά 30%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος ο ντόπιος πληθυσμός, που θα απασχοληθεί στα ξενοδοχεία του νησιού ως εποχικό προσωπικό, θα είναι λιγότερος από κάθε άλλη χρονιά, άρα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από τη γεωργία.
Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουν πολύ καλά οι Κρητικοί, γι΄ αυτό βγήκαν στους δρόμους. Μόνον η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν τα γνώριζε και αιφνιδιάστηκε, γι΄ αυτό και χρησιμοποίησε τα χημικά, προκειμένου να κάνει πέρα τους… ενοχλητικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου