ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρότατες αντιδράσεις κατά του ΟΣΕ

σφοδρότατες-αντιδράσεις-κατά-του-οσε-851206

Σε «εμπαιγμό εκ μέρους του ΟΣΕ απέναντι στους φορείς και τους πολίτες της Μαγνησίας» αναφέρθηκε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας με αφορμή χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με την υπαναχώρηση του ΟΣΕ στα έργα υποδομής, που «είχαν επανειλημμένα εξαγγελθεί με σαφείς δεσμεύσεις από τους επικεφαλής του Οργανισμού».

«Δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε σ’ αυτόν τον τόπο» είπε ο Νομάρχης σε μια αποστροφή του λόγου του, όταν αναφέρθηκε στις κυβερνητικές ανακολουθίες και καθυστερήσεις που εμφανίζουν τα έργα στο νομό, με τελευταίο κρούσμα αυτό της υπαναχώρησης της ηγεσίας του ΟΣΕ, όσον αφορά στην ανακαίνιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου – Λάρισας, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.
«Είχαμε επανειλημμένα διαβεβαιώσεις», τόνισε ο κ. Παπατόλιας, «για τη θετική πορεία της προετοιμασίας και της υλοποίησης των έργων, όπως άλλωστε δήλωνε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Ευσταθίου στην εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Οργανισμού στο Βόλο, ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Στην ίδια εκδήλωση (11/01/08) ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας είχε ανακοινώσει «ότι σύντομα αναμένονται στο Βόλο οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την πορεία όλων των ζητημάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων τους»».
Σύμφωνα με τον νομάρχη, οι διαβεβαιώσεις αυτές ποτέ δεν αποτέλεσαν άλλοθι για εφησυχασμό.
Έτσι, ενώ εκκρεμούσε συνάντηση με τους υπεύθυνους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΝΑΜ με έγγραφο (2/10/08) τής αρμόδιας αντινομάρχη κ. Αδαμάκη προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΣΕ κ. Ν. Εμπέογλου και κοινοποίηση στον τότε υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκη, ζήτησε ενημέρωση –χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση – σχετικά με την πρόοδο των εξής παρεμβάσεων:
– Παράκαμψη Ν. Ιωνίας, ολοκλήρωση της αλλαγής χάραξης της γραμμής Βόλου-Λάρισας στο τμήμα «Λατομείο» με την κατάργηση του «S» που διασχίζει τη Ν. Ιωνία.
– Ηλεκτροκίνηση γραμμής Βόλου – Λάρισας (έργο επείγον ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του διπόλου Βόλου – Λάρισας) και η σύνδεσή της με τον προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας.
– Σύνδεση Βελεστίνου – Αλμυρού.
– Σύνδεση Βελεστίνου – Β΄ ΒΙΠΕ, έργο μεγάλης σημασίας για τις βιομηχανίες της περιοχής.
– Επαναλειτουργία γραμμής Βελεστίνου – Παλαιοφαρσάλων, η οποία παρουσιάζει έντονο εμπορικό ενδιαφέρον.
– Περαιτέρω αξιοποίηση του μουσειακού σιδηροδρόμου του Πηλίου.
«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μας», δήλωσε ο Νομάρχης, «διαβεβαίωσε κατηγορηματικά τους φορείς της Μαγνησίας ότι οι δημόσιες επενδύσεις του Οργανισμού θα υλοποιηθούν χωρίς κανένα εμπόδιο».
«Μετά όμως και τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις ήρθε πλέον η ώρα η κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εξής πιεστικά ερωτήματα:
1. Η ανάπτυξη των υποδομών των σιδηροδρομικών μεταφορών στη Μαγνησία συμπεριλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και των Δημοσίων Οργανισμών που αυτή εποπτεύει;
2. Αντιλαμβάνονται ή όχι τη σημασία αυτών των επενδύσεων για τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 στη χώρα μας;»
Με το σκεπτικό αυτό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας προτίθεται να συγκαλέσει άμεσα διευρυμένη Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου θα αναδειχθούν όλα τα ζητήματα, καθώς και οι τρόποι συλλογικής αντιδράσης στους σχεδιασμούς της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία για έργα τόσο ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας επιλέγει να κρατάει «στο σκοτάδι» τους θεσμικούς εκπροσώπους του νομού.

Την έντονη διαμαρτυρία της δημοτικής αρχής του Βόλου προκαλεί το ενδεχόμενο ματαίωσης των έργων υποδομής του ΟΣΕ στο Βόλο.
Ο κ. Αλέκος Βούλγαρης αναμένεται να κάνει παρέμβαση στη Διοίκηση του ΟΣΕ αλλά και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών τις επόμενες μέρες, μετά και τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που φέρεται να επικαλείται ο Οργανισμός στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Τ.Ε.Ε.
Σε δήλωσή του με αφορμή το θέμα που ανέκυψε ο δήμαρχος Βόλου επισημαίνει τα εξής:
«Ο Θεσσαλικός Σιδηρόδρομος υπήρξε από την αρχή της σύστασής του πρωτοπόρος κινητήριος μοχλός, άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της πόλης μας και την ανάδειξή της σε σπουδαίο εμπορικό και οικονομικό κέντρο της περιφέρειας.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ΟΣΕ αποτελεί διαχρονικά βασικό άξονα ανάπτυξης και πολύτιμο εργαλείο των πολιτών, με μεγάλες προοπτικές εκσυγχρονισμού του, που έχει τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί σε ένα υπερσύγχρονο Οργανισμό, όπως οι αντίστοιχοι Οργανισμοί της Ευρώπης και του εξωτερικού.
Θεωρούμε απαράδεκτο η πόλη που ανέλαβε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, να υποβαθμίζεται σταδιακά συγκοινωνιακά και να μη διαθέτει σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές.
Η δημοτική αρχή θεωρεί επιβεβλημένο τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου – Λάρισας και την αναβάθμιση και διεύρυνση των υπολοίπων θεσσαλικών γραμμών. Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται επ ουδενί να ανεχτούμε τον παραγκωνισμό της πόλης μας από το συνολικό σχεδιασμό του ΟΣΕ.
Απαιτούμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για τα έργα που θα βελτιώσουν την υποδομή του Θεσσαλικού Σιδηροδρόμου και θα αναβαθμίζουν την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου