ΤΟΠΙΚΑ

Ρομποτικοί κάδοι στο Βόλο με ενοίκιο

ρομποτικοί-κάδοι-στο-βόλο-με-ενοίκιο-8009

Εκτιμάται ότι θα ανακουφίσουν την αποδεκατισμένη υπηρεσία καθαριότητας από τον πονοκέφαλο της καθημερινής αποκομιδής

Ποσό ύψους 6.000 ευρώ εντάχθηκε σε νέο κωδικό στον προϋπολογισμό του Δήμου Βόλου, που αφορά σε «μισθώματα ρομποτικών κλάδων διαχείρισης απορριμμάτων». Η τοποθέτηση ρομποτικών κάδων που προβλέπεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, στις αρχές Δεκεμβρίου, πιθανότατα θα γίνει με ενοίκιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ήρθε προς έγκριση στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου. Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2014, εντάχθηκε ένας νέος κωδικός για τη μίσθωση ρομποτικών κάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο νέος κωδικός και μάλιστα ενάμισι μήνα πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού έτους, προκάλεσε ερωτηματικά. Η παρατηρήτρια της οικονομικής επιτροπής και δημοτική σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου», Κέρσα Σπανομήτρου, δήλωσε άγνοια για το πρόγραμμα των ρομποτικών κάδων και ζήτησε να ενημερωθεί για το σχεδιασμό που υπάρχει.

Αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης», Αποστόλης Παπατόλιας, ζήτησε πληροφορίες γύρω από το πιλοτικό πρόγραμμα. «Οι τεχνολογικές λύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην περισυλλογή των απορριμμάτων. Όμως για να προβλέπεται κωδικός στον προϋπολογισμό θα πρέπει να υπάρξει και τεκμηρίωση», ανέφερε ο κ. Παπατόλιας.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Ζέρβας, υποστήριξε ότι η δημιουργία ενός κωδικού δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα χρησιμοποιηθεί και μίλησε για ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

Ωστόσο, όπως πρόσφατα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Καντόλας, στις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να τοποθετηθούν δοκιμαστικά οι τρεις πρώτοι ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο του Βόλου. Η λειτουργία των ρομποτικών κάδων που θα είναι χωρητικότητας όσο 20 συμβατικοί κάδοι, θα είναι πιλοτική και θα ξεκινήσει από το κέντρο με στόχο να μεταφερθεί στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων.

Σήμερα, ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου, που εκτείνεται από την Αγχίαλο μέχρι την Αρτέμιδα καλείται να λειτουργήσει την υπηρεσία καθαριότητας με μόλις 190 άτομα προσωπικό! Οι εργαζόμενοι δεν τολμούν ούτε να… αρρωστήσουν, προκειμένου να μη διαταραχθεί το πρόγραμμα της αποκομιδής απορριμμάτων.

Οπως φαίνεται η υπηρεσία καθαριότητας θα προμηθευτεί τους ρομποτικούς κάδους με ενοίκιο και η λειτουργία τους στο κέντρο της πόλης θα είναι πιλοτική. Αν το μέτρο πετύχει τότε θα εξεταστεί από ποιο πρόγραμμα μπορούν να αντληθούν πόροι για την προμήθεια ρομποτικών κάδων προκειμένου το μέτρο να επεκταθεί και στις περιφερειακές ενότητες, όπως η Μακρινίτσα. Η λειτουργία των ρομποτικών κάδων που είναι μεγάλης χωρητικότητας, θα εξοικονομήσει προσωπικό από τη στιγμή που δεν θα γίνεται καθημερινή αποκομιδή, χρόνο και πετρέλαιο από την κίνηση των οχημάτων και θα δοθεί βάρος και σε άλλες δράσεις, όπως το πλύσιμο των δρόμων ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες συνοικίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου