ΤΟΠΙΚΑ

Βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας

βελτίωση-των-σχέσεων-ηπα-ρωσίας-851206

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ είχε η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον. Η κα. Κλίντον συναντήθηκε επίσης με τους ΥΠΕΞ της Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ εντός της εβδομάδας θα συναντηθεί και με το Γάλλο ομόλογό της.
Οι Χίλαρι Κλίντον και ο Σεργκέι Λαβρόφ «επεσήμαναν το αμοιβαίο ενδιαφέρον να θέσουν μια ατζέντα διμερών σχέσεων προς τη θετική κατεύθυνση, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Μπάρακ Ομπάμα».
Οι δυο υπουργοί υπογράμμισαν επίσης «τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο-στρατηγικός διάλογος, οικονομικά θέματα- όσο και σε διεθνές, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης της κατάστασης στο Αφγανιστάν.
Η κα. Κλίντον συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Φόρειν Όφις, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την αλλαγή φρουρά στο «τιμόνι» της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Βρετανός υπουργός χαρακτήρισε «νέα διάσταση» τις διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Τον ακολολυθησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ που από την πλευρά του μίλησε για μία «πολύ θετική συνάντηση».
Την Πέμπτη, την Ουάσινγκτον θα επισκεφθεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, προκειμένου να συναντηθεί με την Χίλαρι Κλίντον.
Οι συνομιλίες της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντ.Μίλιμπαντ και τον Φ-Β.Στάινμάιερ επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ εκτίμησε τη Δευτέρα, ότι οι συνομιλίες θα είναι «πολύ ουσιαστικές» και θα αγγίξουν σειρά βασικών θεμάτων διεθνούς ασφαλείας, όπως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι σχέσεις με το Ιράν, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το περιβάλλον και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου