ΤΟΠΙΚΑ

Οργισμένοι οι Κρητικοί αγρότες

οργισμένοι-οι-κρητικοί-αγρότες-851206

Ενταση επικράτησε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, όταν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν περίπου 1.000 αγρότες, που έφθασαν τα ξημερώματα από την Κρήτη με δεκάδες τρακτέρ, να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας με τα αγροτικά τους οχήματα.
Οι αγρότες δηλώνουν ανυποχώρητοι. Ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν στο λιμάνι του Πειραιά έως ότου επιστρέψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης από τις Βρυξέλλες για να μιλήσουν μαζί του, απορρίπτοντας την πρόταση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Παπαδόπουλου να συνομιλήσουν με τον ίδιο.

Το χρονικό της έντασης
Οι αγρότες έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα της Δευτέρας με περίπου 200 αγροτικά οχήματα και τρακτέρ και δήλωσαν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών με τα μηχανήματά τους, ωστόσο συνάντησαν την άρνηση του εισαγγελέα και της αστυνομίας.
Οι αγρότες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να μεταβούν στο υπουργείο πεζή και πρότειναν να τους δοθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας στην Πειραιώς, προκειμένου να μεταβούν στο υπουργείο με ορισμένα τρακτέρ, ειρηνικά και συντεταγμένα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από τον εισαγγελέα και την αστυνομία.
Μετά από τη διαπραγμάτευση που δεν είχε αποτέλεσμα, οι Κρητικοί επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό με τα αγροτικά οχήματα και έριξαν ξύλα, ντομάτες και πατάτες κατά των ανδρών των ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Στη διάρκεια των επεισοδίων, ομάδα αγροτών έσπασαν μία σιδερένια πόρτα στο λιμάνι και βγήκαν στο δρόμο. Οι αγρότες απέκλεισαν το ρεύμα προς το κέντρο του Πειραιά, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.
Από τα επεισόδια τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο. Δύο άτομα προσήχθησαν από την αστυνομία.
Οι αγρότες της Κρήτης διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν συμπεριληφθεί στο εν λόγω πακέτο ενίσχυσης – αποζημιώσεων.
Τα αιτήματα των αγροτών των νομών Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου είναι στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, μείωση κόστους παραγωγής, επιστροφή 15% ΦΠΑ, έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος η αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών.

Καταδίκη των επεισοδίων
«Το ουσιαστικό είναι να γίνει συζήτηση κι όχι να γίνει διαδήλωση με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, και να παρακωλυθεί ολόκληρη η λειτουργία της πόλης των Αθηνών. Για αυτό δεν υπάρχει κανένας δικαιολογητικός λόγος» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και πρόσθεσε πως «όσοι προσπάθησαν με υπερβολικές ενέργειες να βγουν από το λιμάνι απλώς απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επέκρινε τη λειτουργία της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση να επιδείξει ευθύνη και να συζητήσει με τους αγρότες, ενώ επέκρινε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για εσπευσμένη αναχώρηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να μη συναντηθεί, όπως είπε, με τους αγρότες.
Την επίθεση της αστυνομίας κατά των αγροτών της Κρήτης καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δεν είναι εχθροί της πολιτείας, τόνισε ο ΛΑΟΣ. Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών εξέφρασε η ΠΑΣΕΓΕΣ.
«Οι αγώνες των αγροτών δεν τελείωσαν αλλά μόλις ξεκίνησαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΣΑΣΕ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και πανικό στην πρόθεσή της «να εμποδίσει τους αγρότες από την Κρήτη να διαδηλώσουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
«Ούτε η βία ούτε η προπαγάνδα μπορούν να υποτάξουν ή να ξεγελάσουν τους αγρότες» επισημαίνει η ΓΕΣΑΣΕ, η οποία συμμετέχει στην κινητοποίηση με όλες τις Ομοσπονδίες μέλη της από την Κρήτη.
Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Έξαρχος δήλωσε πως η επιλογή της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων και της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων είναι απαράδεκτη και σε κάθε περίπτωση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα.
Από το λιμάνι, όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε από την κυβέρνηση να επιτρέψει την συμβολική πορεία ενός μικρού αριθμού τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων.
Την ώρα που αγρότες από την Κρήτη βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, συνάδελφοί τους σε Χανιά και Ηράκλειο πραγματοποιούν άλλου είδους κινητοποιήσεις, σε ένδειξη συμπαράστασης.
Φορείς του νομού Ηρακλείου και αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση των αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά. Κλειστές σε ένδειξη συμπαράστασης είναι οι δημοτικές υπηρεσίες σε όλο το νομό Ηρακλείου, καθώς και οι νομαρχιακές υπηρεσίες Ηρακλείου.
Στα Χανιά αγρότες προχώρησαν στην κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού και τα διοικητικά δικαστήρια. Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Παραμένει το τελευταίο μπλόκο
Την απόφαση να κλείσουν οριστικά το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα έλαβαν οι αγρότες της περιοχής, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αγροτών της Κρήτης.

Τα σύνορα με τη Βουλγαρία παρέμειναν ανοιχτά για μία ώρα το πρωί, κατά την οποία επετράπη η διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Ωστόσο, οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, καταγγέλλοντας τα επεισόδια στον Πειραιά.
Εν τω μεταξύ, οι αγρότες στη Νίκαια Λάρισας απέσυραν το πρωί της Δευτέρας τα τρακτέρ από το δρόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου