ΤΟΠΙΚΑ

Δακτύλιος και «μονά-ζυγά» στο κέντρο του Βόλου

δακτύλιος-και-μονά-ζυγά-στο-κέντρο-851206

«Χορό» υπέρβασης της ανώτατης τιμής έστησαν και τον Ιανουάριο τα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στο μεταξύ, σε συνεδρίαση συγκλήθηκαν χθες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης. Απόφαση είναι μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να τεθούν σε διαβούλευση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Την ίδια ώρα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τη δημιουργία ενιαίου δικτύου και την προσθήκη αναλυτών νέων ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων.
Δέκα ημέρες στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 καταμετρήθηκαν πάνω από την τιμή του ορίου των 50 μgr/m3 αέρα, σύμφωνα με τα μηνιαία αποτελέσματα του Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου.
Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου η τιμή συγκέντρωσης των PM10 εκτινάχθηκε στα 90 μgr/m3 αέρα. Ήταν η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, ενώ η μέση τιμή έφτασε τα 46 μgr/m3.
Οι ημέρες που η τιμή των επικίνδυνων σωματιδίων έδειξαν κόκκινο ήταν:
Πέμπτη 1/1 61μgr/m3, Παρασκευή 2/1 90μgr/m3, Σάββατο 3/1 71 μgr/m3, Τετάρτη 7/1 61μgr/m3, Πέμπτη 8/1 58μgr/m3, Τρίτη 13/1 65μgr/m3, Κυριακή 18/1 64μgr/m3, Δευτέρα 19/1 77μgr/m3, Σάββατο 24/1 58μgr/m3 και Τρίτη 27/1 76μgr/m3.
Με το ανώτατο όριο «φλέρταρε» η τιμή τους την Κυριακή 11/1 (47μgr/m3), την Πέμπτη 15/1 (45μgr/m3), την Τρίτη 20/1 (47μgr/m3), την Τετάρτη 21/1 (41μgr/m3), την Πέμπτη 22/1 (49gr/m3) και την Παρασκευή 23/1 (46μgr/m3).
Η ελάχιστη τιμή συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων μετρήθηκε την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου (20μgr/m3).

Επιτροπή Παρακολούθησης
Σε διαβούλευση μέσα από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) αποφάσισαν χθες τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής παρακολούθησης της αέριας ρύπανσης να θέσουν τις προτάσεις τους για μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Μεταξύ των προτάσεων είναι: η εφαρμογή ωραρίου φορτοεκφόρτωσης στο κέντρο της πόλης, η δημιουργία δακτυλίου και λεωφορειοδρόμων.
Όπως δήλωσε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, «θέλουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων».
Στο μεταξύ με έγγραφο προς τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η ΝΑΜ, με βάση και τα συμπεράσματα-προτάσεις της δεύτερης φάσης του ερευνητικού έργου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητά τη συμπλήρωσή του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Π.Σ. Βόλου με νέα όργανα μέτρησης, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών ρύπων: Μονοξείδιο του Άνθρακα (CO), Διοξείδιο του Θείου (SO2), Οξείδια του Αζώτου (NOx), Όζον (O3), Αιωρούμενα Σωματίδια (PM10, PM2,5), Μόλυβδος (Pb), Αρσενικό (As), Κάδμιο (Cd), Υδράργυρος (Hg), Νικέλιο (Ni), Βενζόλιο (C6H6) και Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (PAH).
Με επιστολές προς τον δήμαρχο Βόλου και τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αντινομάρχης Περιβάλλοντος υπενθυμίζει την πρόταση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ένα ενιαίο δίκτυο σταθμών μέτρησης και τους καλεί να κινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξη των σταθμών, των οποίων έχουν την ευθύνη, στο Εθνικό Δίκτυο του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η παρούσα κατάσταση, με την ύπαρξη διαφορετικών μετρήσεων από τους τρεις σταθμούς, προκαλεί σύγχυση και επιτείνει την ανασφάλεια και τους φόβους των κατοίκων της περιοχής μας, επισημαίνει η κ. Οικονόμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου