ΤΟΠΙΚΑ

ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: Κάθε σπίτι ένας άρρωστος!

παλιο-λιμεναρχειο-κάθε-σπίτι-ένας-άρρ-851206

«Κάθε οικογένεια στη συνοικία μας έχει και από ένα άρρωστο, ενώ τα τελευταία 10 περίπου χρόνια όχι από έρευνα, αλλά από τη διαμονή μας εδώ, έχουμε διαπιστώσει πάνω από 40 θανάτους από καρκίνο», μάς λέει ο τέως πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Παλαιού Λιμεναρχείου κ. Πέτρος Μουκαντάσης. Πρόκειται για τη συνοικία Παλαιών – Λιμεναρχείο, η οποία δέχεται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της αερορύπανσης από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση των χύδην εμπορευμάτων και κυρίως του σκραπ στον ΟΛΒ, που προορίζεται για τις ανάγκες λειτουργίας των δύο εργοστασίων της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας στην Α΄ και Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου.

Τα προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής του Λιμεναρχείου είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι διαμαρτυρίες πολλές και καθημερινές από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι απαιτούν ή την απομάκρυνση του σκραπ του ΟΛΒ από το συγκεκριμένο σημείο εναπόθεσης είτε την ανάληψη άμεσων δράσεων για την εξυγίανση του προβλήματος.

Η ανεξέλεγκτη εναπόθεση του σκραπ μάλιστα έχει ενοχοποιηθεί για το «ντουμάνι» που προκαλείται συχνά στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των κατοίκων όταν αλλάζει κατεύθυνση ο άνεμος.
Σημειώνεται πως το προηγούμενο έτος 2007 η συνολική ποσότητα με σίδερα (σκραπ) που ξεφορτώθηκε στον προβλήτα των σιλό για τις ανάγκες της χαλυβουργίας ήταν 265.828 τόνοι , ενώ η αντίστοιχη ποσότητα το 2006 ήταν 230.222 τόνοι.

«Δεν ξέρω τι θα κάνουν, τι πρέπει να κάνουν, αλλά η κατάσταση είναι τραγική. Ας αφήνανε το σκραπ συσκευασμένο, αλλά μάλλον τούς είναι ασύμφορο. Ασύμφοροι όμως είναι και όλοι αυτοί οι θάνατοι», μάς λέει ο κ. Μακαντάσης.

Η δόμηση στα Παλιά
Το «βραχνά» της αρχαιολογίας καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των Παλαιών. Επειδή πολλά από τα κτίρια βρίσκονται εντός ή κοντά σε αρχαιολογική ζώνη, η οποιαδήποτε κατασκευή όχι μόνο είναι δύσκολη αλλά σχεδόν ακατόρθωτη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου Παλαιών – Λιμεναρχείου κ. Δημήτρης Κόκκαλης.

«Για να εκδοθεί η οποιαδήποτε άδεια, πρέπει να πάρουμε την άδεια της Αρχαιολογίας. Βέβαια εμείς δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε μόνο με τη ΙΓ’ Εφορία, την εδώ Αρχαιολογία δηλαδή, αλλά για κάποιο λόγο μάς ελέγχει και η υπηρεσία της Λάρισας. Μετά πρέπει να πάρουμε την άδεια της Πολεοδομίας και ούτω καθ’ εξής. Το θέμα είναι πως ουσιαστικά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα», τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Κόκκαλης.

Παράλληλα μείζον θέμα επικινδυνότητας προκύπτει από παλιά κτίρια στη περιοχή των Παλαιών. «Είναι κτίρια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει κομμάτι από πάνω τους και να τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος περιπατητής ή οδηγός. Για να μην φανταστούμε το τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση σεισμού. Πρέπει ή να κατεδαφιστούν ή να επισκευαστούν. Διότι πρέπει να σταματήσει αυτή η νοοτροπία που έχουμε, πρώτα να γίνεται το ατύχημα και μετά να τρέχουμε», επισημαίνει ο κ. Κόκκαλης.

Αντιπλημμυρικά έργα
Μαζί με την περιοχή της Νεάπολης η συνοικία των Παλαιών – Λιμεναρχείο είναι από τις πιο ευπαθείς περιοχές στις περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Οι κάτοικοι ζητάνε την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία είναι ολοκληρωμένη και θεωρημένη, περιλαμβάνεται η αντικατάσταση σημαντικού μήκους των υφιστάμενων αγωγών με άλλους μεγαλύτερης διατομής αλλά και η κατασκευή αντλιοστασίου επί της οδού Βότση στο Παλιό Λιμεναρχείο για την παραλαβή των ομβρίων της συνοικίας.

Το οδικό δίκτυο
Την απομάκρυνση των κορυνών από τη Γρηγορίου Λαμπράκη ζητάει ο πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου κ. Κόκκαλης. «Έχουν προκαλέσει πάρα πολλά ατυχήματα και το μόνο που δεν κάνουν είναι καλό. Προβλήματα δημιουργούν, παρά τα λύνουν», μάς λέει ο κ. Κόκκαλης.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και με τους φωτεινούς σηματοδότες στη συμβολή των οδών Μητροπολίτου Γρηγορίου και Γρηγορίου Λαμπράκη. «Υπάρχει έντονο πρόβλημα σε αυτό το σημείο. Περνάνε πάρα πολλά αυτοκίνητα και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ρύθμιση των φαναριών ή κάποια κατασκευή, η οποία θα μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Έχει σκοτωθεί πάρα πολύς κόσμος. Έρχονται αυτοκίνητα από όλες τις πλευρές, βρίσκεται κοντά και σχολείο και ο κίνδυνος ελλοχεύει και για τα μικρά παιδιά», επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου κ. Βικτώρια Γιάκα.

Απαραίτητη είναι και η πεζοδρόμηση σε σημείο της Μητροπολίτου, όπως και στην οδό Φερών αλλά και στο εσωτερικό της συνοικίας ευρύτερα. «Γενικά πρέπει να γίνει νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση, για να μην διοχετεύονται μόνο από τη Μητροπολίτου Γρηγορίου όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να γίνουν μονοδρομήσεις και, όπως όλος ο Βόλος, έτσι και εμείς θέλουμε να μας ασφαλτοστρώσουν ξανά τους δρόμους. Η εικόνα των δρόμων είναι απλά απαράδεκτη», υπογραμμίζει η κ. Γιάκα.

Ηλεκτροφωτισμός και καθαριότητα
Ελλιπής είναι η καθαριότητα στη συνοικία των Παλαιών – Λιμεναρχείου. Όπως τονίζει η κ. Γιάκα, μείζον ζήτημα αποτελεί η καθαριότητα στους αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στα Παλιά. «Έρχονται οι μαθητές με τα σχολεία να δούνε τα αρχαία και βλέπουν κάτι πέτρες μέσα στα χορτάρια και τα σκουπίδια κάτω από κάτι τσίγκινα στέγαστρα. Αφού υπάρχουν, γιατί δεν τα αξιοποιούν; Είναι εικόνα αυτή;», λέει αγανακτισμένη η κ. Γιάκα.

Ξέχωρα όμως από την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων, απαραίτητη είναι και η καθαριότητα ευρύτερα στη συνοικία, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι και περαστικοί αντικρίζουν υπερχειλισμένους κάδους.

Επιπρόσθετα, αναγκαία είναι και η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού. Σπασμένες και χαλασμένες λάμπες πρέπει να αντικατασταθούν, καθώς τις βραδινές ώρες, ειδικά σε απόμερα σημεία, οι πολίτες φοβούνται να περπατήσουν.

Χώρος στέγασης
συνοικιακού συμβουλίου
και χώροι πρασίνου
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως μετά από τόσους μήνες που έχουν συσταθεί τα συνοικιακά συμβούλια, δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν οι λειτουργίες τους.
«Καταλαβαίνετε πώς λειτουργούμε. Δεν υπάρχει έδρα, ένα γραφείο, ένα τηλέφωνο, ένα φαξ, πώς να λειτουργήσει το συνοικιακό συμβούλιο;», αναρωτιέται ο κ. Κόκκαλης.
Τέλος απαραίτητη είναι και η δημιουργία χώρου στέγασης ΚΑΠΗ αλλά και παιδότοπου, όπως και η δημιουργία χώρων πρασίνου. «Έχουμε μια πλατεία, αυτή των Παλαιών, και πάλι πλατεία δεν τη λες. Χωρίς πράσινο, λίγο νεράκι, δεν είναι πλατεία. Μόνο μαγαζιά έχει. Εκτός από αυτή πάμε σε όλο τον άλλο Βόλο για να δούμε κανένα χώρο με πράσινο ή καμιά παιδική χαρά», δηλώνει ο κ. Κόκκαλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου