ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξαν τα πιο πολλά μπλόκα

ανοιξαν-τα-πιο-πολλά-μπλόκα-851206

Νέες γενικές συνελεύσεις αγροτών πραγματοποιούνται σήμερα, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις. Ήδη στην πλειονότητά τους οι κόμβοι στις εθνικές οδούς έχουν ανοίξει. Τα μπλόκα παραμένουν στη Νίκαια Λάρισας, στον Προμαχώνα και την Κρήτη.

Ωστόσο από σήμερα, Παρασκευή, ανοίγουν την εθνική οδό Χανίων-Ηρακλείου από τις 7 έως τις 8:30 το πρωί, από τις 2 έως τις 3:30 μετά το μεσημέρι και από τις 6 μέχρι τις 7:30 το απόγευμα.

Το μπλόκο στο «Πλατάνι» θα παραμείνει το Σάββατο και την Κυριακή ανοιχτό, για όλους όσοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Oι αγρότες στην Αλαμάνα και το Κάστρο Βοιωτίας αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.
Παράλληλα, αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας.

Ο κόμβος της Δοϊράνης θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να καθορίσουν τη στάση τους.

Κανονικά λειτουργούν τα τελωνεία των Ευζώνων, της Εξοχής, των Κήπων και του Ορμενίου.
Τα τρακτέρ αποχώρησαν επίσης από τον Δυτικό κόμβο της Εγνατίας οδού στην Κομοτηνή, από τον κόμβο Πετροχωρίου στην Ξάνθη, αλλά και από τη Διασταύρωση Χρυσούπολης στην Καβάλα.
Αρχισε η αποχώρηση των τρακτέρ και από τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι αγρότες Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, αποχωρούν οι αγρότες των Γρεβενών από την Εγνατία Οδό και ο δρόμος είναι ελεύθερος σε όλο το μήκος του. Αργά χθες το βράδυ αποχώρησαν και οι αγρότες των Σερβίων Κοζάνης.
Αποχώρησαν σήμερα τα τρακτέρ που ήταν σταθμευμένα τις τελευταίες μέρες στον κόμβο της Βασιλικής, στην εθνική οδό Τρικάλων – Καλαμπάκας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης υποσχέθηκε πανεθνικό διάλογο για τη δημιουργία κυβέρνησης-αγροτών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα δίκαια των αγροτών και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν είπε την Παρασκευή ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από την Ελλάδα για τις αποζημιώσεις των 500 εκατ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους αγρότες, ώστε να αποφασίσει αν είναι σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο.
«Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση αυτή την στιγμή που να διευκρινίζει περί τίνος πρόκειται. Περιμένουμε η Ελλάδα να μας δώσει αυτήν την πληροφόρηση πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάικλ Μαν.

Διασφάλιση
της ελεύθερης
διακίνησης
αγαθών
ζήτησε
η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν τη λειτουργία μιας συνοριακής διάβασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία Γκίντερ Βερχόιγκεν.

Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά το επίσημο αίτημα που διατύπωσε η Βουλγαρία στις αρχές της εβδομάδας για τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μετακινήσεις φορτηγών από τη Βουλγαρία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων Ελλήνων αγροτών στους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα και της Εξοχής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην ΕΕ, ενώ στη συνέχεια έγινε αποστολή επιστολής προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ελπίδα και σύντομη επίλυση του προβλήματος.
Σημειώνεται ότι το μπλόκο των αγροτών συνεχίζεται στη συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα, ενώ αποσύρθηκαν τα τρακτέρ από τις υπόλοιπες συνοριακές διαβάσεις.

Σημαντική ζημία

Ζημία 8 εκατομμυρίων ευρώ δήλωσαν ότι υπέστησαν τις τελευταίες ημέρες, λόγω των αποκλεισμών δρόμων από τους αγρότες, περίπου 240 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις – μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της «Palmos Analysis», για λογαριασμό του φορέα, στο διάστημα 27/1/2009-29/1/2009.

Οι επιχειρήσεις του δείγματος δήλωσαν ότι κατέγραψαν απώλεια τζίρου και πελατών (εξαιτίας ακύρωσης παραγγελιών), επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους (λόγω των αναγκαίων παρακάμψεων), ενώ επιβαρύνθηκαν και με ρήτρες υπερημερίας.

Αν δε, το μέγεθος των ζημιών τους αναχθεί στο σύνολο των περίπου 19.000-20.000 ενεργών μελών του ΕΒΕΘ, γίνεται σαφές ότι τα «μπλόκα» στοίχισαν στις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου