ΤΟΠΙΚΑ

Τους οφειλέτες «κυνηγάει» ο Δήμος Βόλου

τους-οφειλέτες-κυνηγάει-ο-δήμος-βό-851206

Οι επισφαλείς απαιτήσεις του Δήμου που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και της βούλησης της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να μην έλθει σε αντιπαράθεση με οφειλέτες-ψηφοφόρους της, είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες που βάζουν μετά από εντολή του Δημάρχου οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.
Οι επισφαλείς απαιτήσεις που είχαν βεβαιωθεί για το 2007 είχαν εκτοξευθεί στο δυσθεώρητο ύψος των 5.500.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σε ανάλογο υψηλό ποσό θα κλείσει ο συγκεκριμένος κωδικός και για το 2008, τα οριστικά ποσά του οποίου, όσον αφορά στα έξοδα και τα έσοδα, να οριστικοποιούνται τις αμέσως επόμενες μέρες, αφού μέχρι και χθες, τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιανουαρίου, οι οικονομικές υπηρεσίες περνούσαν στην ταμειακή διαχείριση του οικονομικού έτους 2008, εντάλματα πελατών – προμηθευτών του Δήμου, τα οποία κόπηκαν από το Λογιστήριο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου εκτιμούσαν χθες πως μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχουν μία εγγύτερη προσέγγιση για το τελικό ύψος του ελλείμματος για το 2008, το οποίο ωστόσο προσεγγίζουν ότι θα είναι πολύ μικρότερο από τα ποσά που εγράφησαν από μερίδα του τοπικού Τύπου, αλλά και από πρώην συνεργάτες του Δημάρχου που είχαν κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξεως των 5-6 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα, πρόσθεταν, θα είναι χαμηλότερο από τα 3,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007. Ίσως είναι λίγο πιο πάνω από τα 3.000.000 ευρώ, τόνιζαν χαρακτηριστικά τα ίδια υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Βόλου.
Όσον αφορά στις επισφαλείς απαιτήσεις του Δήμου σε συνάντηση που είχαν προ δεκαπενθημέρου ο Δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χρ. Τσαμπρινός με το Σωματείο Εργαζομένων των ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, ο δεύτερος είχε προαναγγείλει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να εισπραχθούν από το συγκεκριμένο κωδικό ένα ποσό της τάξεως των 1.500.000 ευρώ.
Ηδη τις τελευταίες μέρες έχει ενεργοποιηθεί το Γραφείο Είσπραξης του Δήμου με δύο υπαλλήλους που επεξεργάζονται τις καταστάσεις των οφειλετών του Δήμου, που τα τελευταία χρόνια παρέμεναν στα συρτάρια της Οικονομικής Υπηρεσίας, παρέχοντας μία ιδιότυπη ασυλία στους… κακοπληρωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως από αυτές τις ανείσπρακτες οφειλές ένα μεγάλο ποσό εκτιμάται ότι αφορούν στη μη πληρωμή των προστίμων του ΚΟΚ και της ελεγχόμενης στάθμευσης, ενώ ένα άλλο μεγάλο ποσό αφορά σε οφειλές από τη μη πληρωμή του 2%.
Ακόμη και στην πρόσφατη συνάντηση Αντιδημάρχων που έγινε στα μέσα της εβδομάδος υπό την προεδρία του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου ζήτησε και πήρε από το Δήμαρχο Βόλου το «πράσινο φως» για τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων, έτσι ώστε να συνετιστούν οι οφειλέτες του Δήμου. Ο κ. Τσαμπρινός που ρωτήθηκε χθες βράδυ επιβεβαίωσε την εξουσιοδότηση που πήρε από το Δήμαρχο για να προχωρήσει σε όλα όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την είσπραξη των οφειλών, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί ο οικονομικός στόχος που τέθηκε για την είσπραξη των 1.500.000 ευρώ. «Τέρμα η ανοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμπρινός, που προανήγγειλε ακόμη και αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη των επισφαλών απαιτήσεων. «Μόνον οι καταστηματάρχες της παραλίας του Βόλου, όπως είπε ο κ. Τσαμπρινός, χρωστούν από το 2% ποσά που φτάνουν μέχρι και τις 70.000 ευρώ και συνολικά 1.500.000 ευρώ, τη στιγμή που συμπολίτες μας που είναι προμηθευτές του Δήμου περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους»…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου