ΤΟΠΙΚΑ

ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ: Μέτρα για τη μεσαία τάξη

μπ-ομπαμα-μέτρα-για-τη-μεσαία-τάξη-851206

«Η ύφεση βαθαίνει» προειδοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα την ώρα που οι αρνητικές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία πολλαπλασιάζονται με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν ότι το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών συρρικνώθηκε κατά 3,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2008, ένα από τα χειρότερα ποσοστά των τελευταίων 25 ετών.
Η πτώση του ΑΕΠ είναι μία «συνεχιζόμενη καταστροφή» για τους Αμερικανούς, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και για το λόγο αυτό υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μέτρα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το σχέδιο ύψους 825 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας.
Το σχέδιο θα κατατεθεί στη Γερουσία προς έγκριση, πριν το υπογράψει και ο πρόεδρος. Μάλιστα μικρός αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών φέρεται διατεθειμένος να ψηφίσει το σχέδιο.
Ανακοινώθηκε ακόμη η εφαρμογή προεδρικών διαταγμάτων που ανατρέπουν αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους και ευνοούσαν τους εργοδότες έναντι των εργαζομένων. Θεωρείται ότι πρόκειται για κίνηση ευνοϊκή προς τα συνδικάτα.
«Χρειάζεται να εξομαλύνουν το πεδίο για τους εργαζόμενους και τις εργατικές ενώσεις που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά τους» δήλωσε ο πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι τα συνδικάτα είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θα επικεντρωθεί στα προβλήματα των Αμερικανών της μεσαίας τάξης.

Μείωση
«Βουτιά» 3,8% σημείωσε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που καταγράφεται από το πρώτο τρίμηνο του 1982. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, καθώς οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν μείωση 5,5%.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,50% και συνεπώς η αμερικανική οικονομία είναι και τυπικά σε ύφεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ύφεση έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από τα τέλη του 2007.
Στο σύνολο του 2008, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε κατά 1,3% (χαμηλότερο επίπεδο από το 2001), καθώς η ώθηση από τις εξαγωγές και τις επιστροφές φόρων αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης.
Οι δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών, με τις οποίες τροφοδοτούνται τα 2/3 του ΑΕΠ, μειώθηκαν κατά 3,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, έναντι πτώσης 3,8% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

«Ντροπή»
τα μπόνους
των «golden
boys»
Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Γουόλ Στριτ εν μέσω οικονομικής κρίσης.
«Είδα ένα άρθρο σήμερα που έλεγε ότι οι τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους εαυτούς τους μπόνους ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων… Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, είναι ντροπή. Αυτό που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, είναι οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ, που ζητούν βοήθεια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η αντίδραση του Ομπάμα προήλθε από πληροφορίες που ανέφεραν ότι εταιρείες της Γουόλ Στριτ έδωσαν στους υπαλλήλους τους πριμ ύψους 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού έλαβαν κρατική βοήθεια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου