ΤΟΠΙΚΑ

Προς εκτόνωση τα μπλόκα

προς-εκτόνωση-τα-μπλόκα-851206

«Οι αγρότες επιστρέφουν στα κτήματα και στα σπίτια τους, η μεγαλύτερη έως τώρα κινητοποίηση στον αγροτικό χώρο έληξε με τον καλύτερο τρόπο» σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του.
Ο Σ. Χατζηγάκης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «αντιπολιτευτική απόγνωση χωρίς όρια», τονίζοντας ότι ζημιώνει τη χώρα. Αναφορικά με το πακέτο υπέρ των αγροτών, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «υπονομεύει μια απόλυτα σύμφωνη με τα κοινοτικά δεδομένα κυβερνητική απόφαση. Καταγγέλλω αυτή την συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και των φερέφωνών του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι «ξεκινάμε σύντομα μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας με τους Έλληνες αγρότες έχοντας ενισχύσει τους δεσμούς μας μετά τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις τους». Και απηύθυνε έκκληση «να μην υπάρξουν διώξεις, όπως έγινε στο παρελθόν».
Για ουσιαστικό διάλογο με τον υπουργό μίλησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών που συναντήθηκαν με τον κ. Χατζηγάκη.

Σκληρή απάντηση
του ΠΑΣΟΚ
Το σημερινό παραλήρημα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ντροπή για τον ίδιο και για το κόμμα του, τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: Τους υποκινητές και τους δηλωσίες, να τους ψάξει στο ίδιο του το κόμμα. Ας κοιτάξει στον καθρέφτη, για να θυμηθεί την εποχή που ανέβαινε στα τρακτέρ. Ας θυμηθεί τον σημερινό πρωθυπουργό, όταν στα μπλόκα δήλωνε: «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά.
Μέσω ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις
«Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ για να φτάσουν γρήγορα στους αγρότες» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού. Ο κ. Κατσαρός διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι γεωπόνοι του οργανισμού αρνούνται να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις των ζημιών. Πρόσθεσε ότι εάν επιλέγονταν η λύση της υποβολής προγράμματος στην ΕΕ η διαδικασία θα καθυστερούσε περισσότερο από ένα χρόνο.
Παράλληλα συνεδρίασε το Δ.Σ του ΕΛΓΑ για τον καθορισμό των ζημιογόνων αιτίων, βάσει των οποίων το πακέτο των 500 εκ. ευρώ θα μπορεί να χαρακτηρίζεται «αποζημίωση». Η απόφαση του ΕΛΓΑ καθορίζει το περιεχόμενο της υπό έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με κεντρικό ζήτημα να ενταχθούν στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του καλαμποκιού.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ διευκρίνισε ότι η διαδικασία μέσω ΕΕ δεν επιτρέπεται, διότι οι ζημιές δεν οφείλονται σε καταστροφικούς κινδύνους, όπως θεομηνίες, αλλά ζημιές από διάφορα αίτια, και μάλιστα ανά προϊόν, για τα οποία είναι υπεύθυνος ο ΕΛΓΑ. Ο κ. Κατσαρός διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι γεωπόνοι αρνούνται να υπογράψουν για τις εκτιμήσεις των ζημιών.
«Καρποφόρα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Βασίλης Κιλάφης, τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Βασίλη Κατσαρό. Τόνισε ότι οι αγρότες αναμένουν διευκρινίσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπλήρωσε κάτι περισσότερο για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Η Κομισιόν έρχεται
Στο μεγεθυντικό φακό της Κομισιόν τα 500.000.000 του πακέτου Χατζηγάκη. Θα εξετάσουμε πρώτα τα μέτρα και μετά θα αποφασίσουμε αν είναι σύννομα λέει η αρμόδια επίτροπος. Την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει εξηγήσεις στις Βρυξέλλες. Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν.
Οδοφράγματα παραμένουν σε Νίκαια Λάρισας, Αλαμάνα, Κάστρο Βοιωτίας, και Προμαχώνα. Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης ζητεί να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος των αγροτών που έχουν κλείσει δρόμους, με την αιτιολογία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Αρχίζει στις 16 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων για τη χρηματοδότηση νέων αγροτών στο πλαίσιο του μέτρου εγκατάστασης νέων αγροτών του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, της περιόδου 2007-2013. Η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται από 20 έως 40 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
Αποχώρησαν
Αποχώρησαν από τα Τέμπη και τα 215 τρακτέρ που είχαν απομείνει, μετά την μαζική αποχώρηση των περισσοτέρων χθες, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η παραμονή εκεί έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση. Επίσης αποχώρησαν συντεταγμένα τα τρακτέρ και από τις Μικροθήβες. Πάντως όσοι από τους αγρότες είτε από τα Τέμπη είτε από τις Μικροθήβες επέλεξαν να συνεχίσουν τον αγώνα, κατευθύνθηκαν στο μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο παραμένει ισχυρό.
Κλειστή παραμένει η εθνική Αθηνών- Θεσσαλονίκης σε Κάστρο Βοιωτίας και Αλαμάνα. Κλειστός είναι επίσης ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα και του Ορμενίου καθώς και το τελωνείο Δοϊράνης.
Κλειστό μέχρι τις τρεις το μεσημέρι ήταν και το τελωνείο των Κήπων Έβρου. Παραμένουν τα τρακτέρ στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα, χωρίς να κλείνουν το δρόμο. Αργότερα θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικούς ωριαίους αποκλεισμούς, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως έκαναν τις προηγούμενες μέρες.
Προμαχώνας
Η συνοριακή διάβαση του Προμαχώνα άνοιξε προχθές το βράδυ επιτρέποντας τη διπλή διέλευση 80 φορτηγών, προκειμένου να μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των επαγγελματικών οχημάτων, που αναμένουν να κινηθούν εκατέρωθεν της συνοριακής διάβασης. Οι βουλγαρικές αρχές επισημαίνουν την τήρηση της δέσμευσης που ανέλαβε η νομαρχιακή αρχή του νομού Σερρών.
Ο αριθμός των φορτηγών που αναμένουν στα βουλγαρικά σύνορα για εισέλθουν στην Ελλάδα, φτάνει στα 200. Η περιοδική άρση του αποκλεισμού του συνοριακού περάσματος στον Προμαχώνα, λειτουργεί θετικά και ως προς την εκτόνωση της αρχικής αντίδρασης των βουλγαρικών αρχών, μετά την αποστολή επίσημης επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δηλώσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του κ. Τραγάκη ότι τα χρήματα που θα δοθούν στους αγρότες δεν είναι αποζημιώσεις αλλά ενισχύσεις, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Χατζηγάκη η οποία, σημείωσε, είναι σαφής και δεν αφήνει αναπάντητο κανένα ερώτημα.
Σε άλλη ερώτηση πώς είναι δυνατόν να λέει η κυβέρνηση ότι όλα είναι καλά με την ΕΕ αφού δεν επικοινώνησε με την αρμόδια επίτροπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη. «Υπάρχει επικοινωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή. Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του κ. Χατζηγάκη. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις. Ορισμένοι επιδιώκουν να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε.
Για «συνέχιση της σύγχυσης και της κοροϊδίας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες δεν πείθονται, άσχετα αν κάποιοι επιλέγουν άλλες μορφές διαμαρτυρίας από τα μπλόκα» και τονίζοντας ότι «η αναξιοπιστία της κυβέρνησης έχει φθάσει στο ζενίθ». Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και έξι μήνες καλούσε την κυβέρνηση «να ακούσει τους αγρότες», επισήμανε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, καθώς και 10 συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για την αγροτική οικονομία και πρόσθεσε ότι «αυτός ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί, αναγγέλλοντας μάλιστα και πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου