ΤΟΠΙΚΑ

Εβγαλαν «μαχαίρια» στη Βουλή

εβγαλαν-μαχαίρια-στη-βουλή-851206

Οι τροπολογίες για το επίδομα θέρμανσης και τα μέτρα για τους ανέργους ανέβασαν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η υπουργός απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για τους ανέργους κάνοντας λόγο για μέτρα προστασίας υπέρ όλων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και διαβεβαίωσε ότι κάθε ευρώ είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από τα κοινοτικά κονδύλια θα πάει για τη στήριξη τους. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματική αντιπολιτευτική πολιτική.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας μίλησε για δίχτυ κοινωνικής προστασίας που απλώνει με συγκεκριμένα μέτρα η κυβέρνηση.

Παράλληλα, απαντώντας στις επιθέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το επίδομα θέρμανσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί το ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε τόσο με την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία. Αυτά είναι τα λεφτά που δίνουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε”.

ΠΑΣΟΚ: Τα μέτρα είναι άθλια
ψηφοθηρική προπαγάνδα

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τα μέτρα ως μια άθλια προεκλογική ψηφοθηρική προπαγάνδα της ΝΔ, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 74 που αφορά τα μέτρα για τους ανέργους, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επικρίσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για ομηρία των ανέργων και εμπαιγμό των πολιτών.

«Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει ξεκάθαρα, με ένα ναι ή ένα όχι, αν είναι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν με ένα επίδομα να ζήσουν τις οικογένειες τους», τόνισε η κ. Πετραλιά, ενώ έκανε λόγο για πολιτικές νευρώσεις και εκλογικές φοβίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι αυτών των ευάλωτων πολιτών.

«Είναι ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι και το τελευταίο ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τα κοινοτικά κονδύλια θα πάει για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θα έχει ανταπόκριση στη καθημερινότητα τους», επεσήμανε ενώ πρόσθεσε «όσο χειρότερα πάνε τα πράγματα τόσο καλύτερα για εσάς στο ΠΑΣΟΚ. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις, αλλά προδίδεστε. Χρησιμοποιείτε κατά κόρο τον όρο μπαξίσι. Αυτό είναι ύβρη στους ανέργους, τους υποτιμάτε. Είμαι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το υπουργείο Απασχόλησης είναι αποφασισμένο να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη με ένα όσο πιο δυνατό γίνεται, δίχτυ κοινωνικής προστασίας”.

«Κάνετε τον άνεργο επαίτη. Δεν έχετε κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα σε μια προοδευτική πρόταση και σε μια ιδιαίτερα νεοφιλελεύθερη πρόταση. Αυτό που κάνετε δεν είναι τίποτα άλλο παρά να κάνετε τον άνεργο επαίτη, όμηρο του πολιτικού συστήματος χωρίς να λύνετε τίποτα. Δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν πρόχειρες, πελατειακές και ρουσφετολογικές ρυθμίσεις», αντέτεινε η Λούκα Κατσέλη, αρμόδια για οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

«Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεται η υπουργός και η κυβέρνηση ως τιμητής των ανέργων και ότι το μόνο τους ενδιαφέρον είναι οι συγκεκριμένες στοχεύσεις για τις χαμηλές τάξεις. Για το έγκλημα δεν γνωρίζει τίποτε η κυβέρνηση;», σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε «για υπεροψία και αλαζονεία της κυβέρνησης την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βουλιάζει και οδηγείται σε εργασιακό μεσαίωνα, ενώ οι εργαζόμενοι εμπαίζονται και γίνονται όμηροι».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί ψηφοθηρική πολιτική από την οποία θα λάβει τα επίχειρα των επιλογών της».

Εβγαλαν «μαχαίρια»
Πάνος και Πάγκαλος

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη εμμονή του σε ένα κλίμα κινδυνολογίας και καταστροφολογίας. «Έρχεστε με θράσος και προκαλείτε την κοινή γνώμη. Παχιά λόγια και υποσχέσεις ήταν η πολιτική σας και στην πράξη εξαπάτηση. Το 2007 εννιά μήνες νωρίτερα, ζητήσατε εκλογές και ο ελληνικός λαός σας έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εκεί θα συνεχίσετε να κάθεστε αν δεν βάλετε μυαλό», επεσήμανε ο κ Παναγιωτόπουλος ενώ πρόσθεσε:

«Μιλάτε για δήθεν έργα που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Αλλά κανένας δεν τολμά από την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερασπιστεί την πολιτική του κ. Σημίτη τον οποίο έχετε βάλει στην άκρη της κοινοβουλευτικής σας ομάδας».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Πάγκαλου που έκανε λόγο «για κωμικοτραγικό θέαμα της κυβέρνησης της ΝΔ να προσπαθεί να πάρει, με απόγνωση, στα σοβαρά τον εαυτό της”. «Είναι μια άθλια προεκλογική και ψηφοθηρική πολιτική σας για να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τα σκάνδαλα σας επειδή του πετάξατε μια ψίχα ψωμί. Είναι προεκλογικές μεθοδεύσεις και είναι λάθος να πιστεύετε ότι έτσι μπορούν να αλλοτριώσουν το φρόνημα του ελληνικού λαού που θα σας οδηγήσει στην αντιπολίτευση. Εμείς σας παραδώσαμε ένα λαό των ηγετών και τον μετατρέψατε σε λαό επαιτών. Γυρίσαμε στο μεσαίωνα. Όπως έριχναν οι φεουδάρχες νομίσματα έτσι έρχεται η κυβέρνηση και πετάει 1000 ευρώ», υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι προσπάθησε να ενσαρκώσει τρεις διαφορετικούς ρόλους.

«Αξιοθαύμαστο αν μπορείς να πείσεις το ακροατήριο σου, διαφορετικά εξασφαλίζεις τα ζαρζαβατικά όλης της εβδομάδας», πρόσθεσε.

Αυτή η αναφορά του κ Πάγκαλου προκάλεσε νέα αντίδραση από τον κ. Παναγιωτόπουλο που του απάντησε λέγοντας: «Όταν μιλάτε για θέατρο να προσέχετε γιατί έχετε σαρώσει στο διηνεκές, με εξαιρετικές επιδόσεις έχοντας εξασφαλίσει όλα τα βραβεία στο θέατρο του παραλόγου, μόνο που ο ελληνικός λαός σας πήρε χαμπάρι και δεν κόβει εισιτήρια».

Έντονη αντιπαράθεση όμως ανάμεσα στον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Πάγκαλο σημειώθηκε και με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Αντί να ζητήσετε συγνώμη, έρχεστε με θράσος και προκαλείτε. Να υπενθυμίσω ότι εσείς στέλνατε τα ΜΑΤ στους αγρότες να σκάσουν τα λάστιχα και τους πηγαίνατε στα δικαστήρια. Αυτή ήταν η πολιτική σας. Παχιά λόγια και στη πράξη εξαπάτηση. Ο ελληνικός λαός όμως σας πήρε χαμπάρι και όταν έρθει η ώρα θα εισπράξετε το αντίτιμο», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

« Μπορεί το σκάσιμο στα λάστιχα των τρακτέρ να ήταν μια κακή πράξη. Προσωπικά είμαι εναντίον του κλεισίματος των δρόμων, όπως είμαι και εναντίον των καταλήψεων. Έχω μια προσωπική άποψη, την εκφράζω και καταφέρνω να εκλέγομαι και να είμαι ανεκτός. Όμως έχω ένα πρόβλημα. Τι είδους πολιτική θα ασκήσει ο κ. Χατζηγάκης για το βαμβάκι; Τον θυμόμαστε, ως βουλευτή, πάνω στα τρακτέρ να λέει όλα τα λεφτά, όλα κιλά. Δηλαδή μας έλεγε παραβιάζετε την κοινοτική νομοθεσία. Αυτός ο πολιτικός μπορεί να πείσει τους αγρότες ότι δεν είναι εξωφρενικά τα αιτήματα τους; Είναι δυνατό να αρθρώσει λόγο όταν κραύγαζε ως Μαρίνος Αντύπας “όλα τα λεφτά όλα τα κιλά” πάνω στα τρακτέρ;» αντέτεινε ο κ. Πάγκαλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου