ΤΟΠΙΚΑ

Αποχώρησαν από τα μπλόκα

αποχώρησαν-από-τα-μπλόκα-851206

«Ρωγμές» στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, που έχουν παραλύσει εδώ και δέκα ημέρες τους βασικούς οδικούς άξονες, καθώς οι αποφάσεις των κατά τόπους συνελεύσεων βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
Άνοιξε ο δρόμος στα Τέμπη μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, με τρακτέρ «γαλάζιων» αγροτών να αποχωρούν και όσα έμειναν να κρατάνε ανοιχτό το οδικό δίκτυο, όπως και ο Ισθμός της Κορίνθου.
Σήμερα στις 12:00 αποχωρούν και οι αγρότες από τον κόμβο των Μικροθηβών, ενώ ήδη απόφαση για αποχώρηση από το μπλόκο της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Χρυσούπολης έλαβαν οι αγρότες του Νέστου.
Οι αγρότες θα αποχωρήσουν και από την παλαιά εθνική οδό Καβάλας – Ξάνθης, παραμένουν όμως δεκάδες άλλα μπλόκα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει «προθεσμία» 48 ωρών για την αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα, ενώ στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. βρίσκονται τα 500 εκατ. για τους αγρότες.

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που απαρτίζουν το μπλόκο των Μικροθηβών σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, μετά από σχετική απόφαση του συντονιστικού οργάνου του μπλόκου στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέλευσης.

Στις 12:00 χθες το μεσημέρι το συντονιστικό όργανο του μπλόκου συνεδρίασε, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε κάποια απόφαση για την επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επαναληπτική συνεδρίαση το απόγευμα στις 7:00, καθώς τα μέλη του συντονιστικού οργάνου του μπλόκου ήθελαν να έχουν τις αποφάσεις των επιμέρους συντονιστικών επιτροπών από όλες τις περιοχές που βρίσκονται στις Μικροθήβες.

«Ήρθαμε ενωμένοι και θέλουμε να φύγουμε ενωμένοι. Αποφασίσαμε λοιπόν, επειδή είμαστε από διαφορετικές περιοχές, Πήλιο, Αλμυρός, Βελεστίνο και Φάρσαλα, να συνεδριάσει το κάθε συντονιστικό όργανο ξεχωριστά και μετά όλοι μαζί, αφού πάρουμε τις απόψεις, να αποφασίσουμε και τι θα κάνουμε», δήλωνε χθες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Φαρσάλων κ. Ρουκάς.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής σύσκεψης του συντονιστικού του μπλόκου των Μικροθηβών οι αποφάσεις των επί μέρους συντονιστικών οδήγησαν στην απόφαση να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και να αποχωρήσουν τα τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών, ένα από τα πιο δυνατά μπλόκα.

Αναστολή

«Από σήμερα στις 12 αναστέλλουμε τις κινητοποιήσεις μας, όχι γιατί έχουμε ικανοποιηθεί από αυτά που ακούσαμε από τον υπουργό, αλλά επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την ενότητά μας. Από εκεί και πέρα επειδή φεύγουν τα τρακτέρ, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει και ο αγώνας. Ο διάλογος που έχει πει το Υπουργείο ότι θα γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα και είναι αναγκαίος, γιατί τα προβλήματα δεν λύνονται και δεν σταματάνε στα 500 εκ. ευρώ», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Φαρσάλων κ. Γιώργος Δρόσος.

Αναδείξαμε το πρόβλημα, λένε οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών, των οποίων πλέον κύριο μέλημα είναι να διατηρηθεί η ενότητά τους. «Δεν θέλουμε και εδώ να αντικρίσει ο κόσμος τις εικόνες που είδε χθες στα Τέμπη. Είμαστε όλοι μαζί εδώ. Αλλά πέρα από αυτό ο κόσμος έχει καταλάβει το πρόβλημα της αγροτιάς και δεν θέλουμε να καταχραστούμε άλλο την κατανόηση και ανοχή που έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα των δέκα ημερών. Από σήμερα μπαίνει μια καινούργια σελίδα σε ό,τι αφορά το αγροτικό ζήτημα και ελπίζω αυτή τη φορά τα πράγματα να γίνουν όπως πρέπει», δήλωσε σχετικά ο κ. Ρουκάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως είναι και οι απόψεις των συντονιστικών επιτροπών Αλμυρού, Βελεστίνου και Πηλίου, με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων να επισημαίνει πως «φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι και ενωμένοι. Αυτό έχει σημασία», ενώ ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Αλμυρού κ. Νίκος Ρούσας υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, γιατί τα θεσμικά προβλήματα είναι αυτά που πρέπει να λυθούν πάνω από όλα αλλά με άλλη μορφή, κάτι που θα το δούμε από εδώ και στο εξής».

Αξίζει να αναφερθεί πως αναστέλλεται η διαδικασία μηνύσεων και αγωγών από τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Νομού Μαγνησίας, ενώ από σήμερα κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών εξέδωσε η ομάδα πλειοψηφίας του Δήμου Ζαγοράς αλλά και το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και καλεί όλους να παραβρεθούν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στη Λάρισα στις 6:00 μ.μ. την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από το Δημαρχείο του Βόλου στις 4:30 μ.μ.

Στα Τέμπη

Διάσταση απόψεων στα Τέμπη, ενώ επήλθε ρήξη και στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών στο μπλόκο, με αποτέλεσμα οι αγρότες που ζητούσαν να διαλυθεί το μπλόκο, να αποχωρήσουν με τα τρακτέρ τους. Σημαντικός αριθμός τρακτέρ ωστόσο παραμένει στο σημείο. Οι αγρότες που παρέμειναν, συνεδριάζουν και πάλι, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Τα τρακτέρ που παραμένουν έχουν παραταχθεί δεξιά και αριστερά του δρόμου. Στην Αλαμάνα θα υπάρξει νέα συνάντηση σήμερα για τη λήψη αποφάσεων. Αποφάσεις αναμένεται να λάβουν και οι αγρότες του Στρυμόνα. Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.
Κλειστός ο κόμβος στη Νίκαια της Λάρισας. «Συνεχίζουμε τον αγώνα και καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση, τον εμπορικό κόσμο, τους φορείς, να εκδηλώσουν έμπρακτα, ακόμη και με κλείσιμο καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων, την αλληλεγγύη τους προς τους αγρότες», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Βαγγέλης Μπούτας.

Μένουν στην Κρήτη

-Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης. Οι αγρότες των Χανίων απέκλεισαν τη δημόσια οικονομική υπηρεσία Κισάμου, καθώς και το δρόμο μπροστά από αυτή που οδηγεί στα Μεσόγεια και την Δυτική Κίσαμο. Παράλληλα, αποκλεισμένες παραμένουν οι δύο δημόσιες υπηρεσίες της πόλης των Χανίων, όπως και η εθνική οδός Χανίων – Ηρακλείου στη θέση «Πλατάνι».

Η Κομισιόν

Ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Μαριάν Φίσερ Μπόελ δήλωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν δεν έχουν λάβει ακόμη σχετική ειδοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να χορηγήσει ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί των κρατικών ενισχύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα ενίσχυσης, προκειμένου να εγκριθούν.
Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ.Χατζηγάκης απάντησε ότι οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν είναι πολύτως σύννομες κοινοτικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν.Κατσαρός δήλωσε ότι μόλις εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την καταβολή των αποζημιώσεων, οι αγρότες θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματα. Οι καταβολές θα γίνουν εντός δύο μηνών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπολίτευση
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση “να αποφασίσει και να σοβαρευτεί και να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, αναφερόμενος στα αγροτικά θέματα και επικαλούμενος την αποστροφή του Υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη ότι τα χρήματα αποτελούν αποζημιώσεις και όχι ενισχύσεις”.

“Ψίχουλα” χαρακτήρισε από τα Τρίκαλα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος τα 500 εκατ. ευρώ που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για ενίσχυση των αγροτών.

Νομίζουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει και πολλά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε πως δεν έχει καταλάβει το βάθος που έχει σήμερα το αγροτικό πρόβλημα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «H λογική Χατζηγάκη είναι να πιστεύουμε ότι μας λέει. Εμείς θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα στην Ελλάδα από τις επιλογές της κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τον πιστεύουν ούτε οι αγρότες ούτε οι υπόλοιποι Έλληνες».

Η ΓΕΣΑΣΕ και η ΠΑΣΕΓΕΣ
Για «επικοινωνιακό παιχνίδι» και «προσπάθεια διάσπασης των αγροτών», κατηγορεί η ΓΕΣΑΣΕ την κυβέρνηση και χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν «ασαφή και χωρίς χρονικό ορίζοντα στην υλοποίησή τους».

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει μεταξύ άλλων: «καλούμε τη κυβέρνηση για μια ακόμα φορά να υιοθετήσει τα άμεσα και τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, έτσι όπως ομόφωνα διατυπώθηκαν στο ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης της ΠΑΣΕΓΕΣ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου