ΤΟΠΙΚΑ

Συζητήθηκε χθες η αγωγή

συζητήθηκε-χθες-η-αγωγή-851206

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου συζητήθηκε χθες η αγωγή που κατέθεσε ο νυν Αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου Αχιλ. Ζήσης κατά του νομάρχη Μαγνησίας Απ. Παπατόλια.
Την αγωγή κατέθεσε ο κ. Ζήσης έπειτα από τις δηλώσεις του νομάρχη σε τοπικά ΜΜΕ, με τις οποίες αναφερόταν στην προκαταρκτική έρευνα που παραγγέλθηκε από τον εισαγγελέα για τις 42 προσλήψεις συμβασιούχων στη Νομαρχία Μαγνησίας.
Η προκαταρκτική ξεκίνησε μετά την επερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας και τη σχετική καταγγελία-αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου, με τις οποίες χαρακτήριζε τις 42 προσλήψεις αδιαφανείς και παράνομες.
Της γνωστοποίησης της προκαταρκτικής έρευνας ακολούθησε τετραήμερο δηλώσεων του νομάρχη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, εκτενή αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στις τοπικές εφημερίδες.
Ότι «ο κ. Ζήσης ως εισαγγελικός λειτουργός ασκεί τα καθήκοντά του με αστείο τρόπο και έχει γίνει αντικείμενο περιπαικτικών σχολίων πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που γελούν σε βάρος του, ότι διαπράττει κατά την τέλεση των καθηκόντων του ανοησίες, τρελά πράγματα και αστειότητες, ότι διενεργεί για ψύλλου πήδημα προκαταρκτικές έρευνες και ότι τα συρτάρια της Εισαγγελίας δεν θα φτάνουν για να μπουν οι δικογραφίες», ήταν ορισμένες από τις αναφορές του κ. Παπατόλια στο τετραήμερο δηλώσεων από τις 10 έως τις 14 Ιανουαρίου 2008.
Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών με την αγωγή ζητά ποσό 300.000 ευρώ από τον εναγόμενο, τα οποία προτίθεται να εκχωρήσει στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Βόλου.
Η συζήτηση της αγωγής ξεκίνησε μετά την αυτοεξαίρεση τριών δικαστών της έδρας από την υπόθεση. Πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Ζήσης δια του συνηγόρου του Λάμπρου Φράγγου απέρριψε την πρόταση της απέναντι πλευράς για συμβιβασμό. Πρόθεση της πλευράς του κ. Παπατόλια ήταν η δημοσιοποίηση δήλωσης, με την οποία θα αποκαθιστούσε, όπως αναφέρθηκε, ότι τιμά και σέβεται τον κ. Ζήση.
Ενώπιον του δικαστηρίου ως μάρτυρας υπεράσπισης του νομάρχη Μαγνησίας κατέθεσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης.
Άποψη του Καθηγητή είναι ότι η κριτική που γίνεται προς τους δημόσιους λειτουργούς πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερη. Μπορεί, δηλαδή, να γίνεται και με οξύτατους χαρακτηρισμούς και σφοδρότατη επίθεση.
Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παπατόλια, τις οποίες ενημερώθηκε από το περιεχόμενο της αγωγής, ο κ. Τσακυράκης κατέθεσε την άποψη ότι πρόκειται για αξιολογικές κρίσεις. Ο,τιδήποτε πράττει ο Εισαγγελέας εξ ορισμού έχει ενδιαφέρον, ανέφερε ο Καθηγητής, προσθέτοντας ότι θεωρεί την κριτική εκ των ων ουκ άνευ ιδιαίτερα προς τους δικαστικούς λειτουργούς.
Σε ερώτηση του συνηγόρου του κ. Ζήση, εάν ο κ. Παπατόλιας με τις δηλώσεις του ήθελε να προασπίσει τους θεσμούς ή τον ενδιέφερε ο εαυτός του, ο Καθηγητής απάντησε: «Ακόμη και να τον ενδιέφερε ο εαυτός του, είχε δικαίωμα να τα πει αυτά».

Δηλώσεις
«Προσωπικά ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα, επομένως έχει σημασία και στην προκειμένη περίπτωση τα δικαστήρια να πουν ότι η συγκεκριμένη αγωγή είναι αβάσιμη», δήλωσε μετά το τέλος της συζήτησης της αγωγής ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης.
Σε δήλωση προχώρησε και ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας:
«Το δικαίωμα ενός Νομάρχη να ασκεί κριτική στις πρακτικές της εισαγγελικής αρχής, όπως άλλωστε και το δικαίωμα του Εισαγγελέα να ασκεί κριτική στις πράξεις του Νομάρχη, είναι και αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Η ελευθερία της έκφρασης ως μορφή πολιτικής συμμετοχής είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής μας λειτουργίας. Εκφράζω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στη Δικαιοσύνη και συγχρόνως την απόλυτη βεβαιότητα ότι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης θα γίνει σεβαστό.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου