ΤΟΠΙΚΑ

Σκληρό πόκερ υπουργού – αγροτών

σκληρό-πόκερ-υπουργού-αγροτών-851206

Σε ένα αγώνα νεύρων και υπομονής μεταξύ Υπουργείου και αγροτών εξελίσσεται το ζήτημα των αγροτικών μπλόκων. Οι περισσότερες συνελεύσεις των αγροτικών μπλόκων ανά την Ελλάδα χθες δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, ωστόσο κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα, στη διάρκεια της οποίας θα κριθεί η συνέχιση του αγώνα αλλά και η μορφή αυτού. Τρία βασικά αιτήματα θέτουν πλέον οι αγρότες, διαισθανόμενοι και τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κοινωνικών τάξεων. Η συνέχιση του μπλόκου των Μικροθηβών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στις 12, όταν και θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση, αποφασίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης του συντονιστικού οργάνου, ενώ χθες το πρωί δεκάδες αγροτικά οχήματα διέκοψαν την κυκλοφορία για μια ώρα περίπου στην οδό Ιωλκού και προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Εντονη πάντως ήταν χθες η πεποίθηση ότι μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, θα εκδηλωθούν από σήμερα τάσεις αποχώρησης από τα μπλόκα από μερίδα αγροτών και συνδικαλιστών.

Το πάγωμα των αγροτικών χρεών, κεφαλαίου, τόκων και δόσεων για τρία χρόνια και η γραπτή δέσμευση του υπουργείου για άμεση έναρξη διαλόγου και ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής σε συνδυασμό με την κατάθεση σαφούς χρονοδιαγράμματος για την καταβολή των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν πλέον τα κρίσιμα σημεία της αντιπαράθεσης Υπουργείου και αγροτών.

Στο μπλόκο των Μικροθηβών
Τη συνέχιση του μπλόκου των Μικροθηβών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι αποφάσισαν οι αγρότες στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τους σύσκεψης.
«Αυτές οι ώρες είναι ώρες ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης. Πρέπει μετά τις ημέρες έντασης να χαλαρώσουμε και να σκεφτούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να αποφασίσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Φαρσάλων κ. Γιώργος Δρόσος.

Να σημειωθεί ωστόσο πως από χθες το βράδυ το συντονιστικό όργανο των αγροτών του Αλμυρού αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα, «ίσως όμως και με κάποια άλλη μορφή κινητοποίησης. Δεν μας έχει αφήσει η αγωνιστικότητά μας, απλά πρέπει να ζυγίζουμε και την κοινή γνώμη», έλεγε χθες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Αλμυρού κ. Νίκος Ρούσας.

Σήμερα το μπλόκο των Μικροθηβών συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι, ώστε να πάρει απόφαση αν θα αποσυρθεί ή όχι στο πλαίσιο των ευρύτερων συνεδριάσεων που πραγματοποιούνται σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας για συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Αποκλεισμός της Νομαρχίας
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Νομαρχίας Μαγνησίας προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, που πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή διέλευση από το κέντρο του Βόλου με δεκάδες αγροτικά οχήματα κυρίως από το Πήλιο. Οι αγρότες σχημάτισαν ένα τεράστιο κομβόι με τα αυτοκίνητά τους, διακόπτοντας την κυκλοφορία για λίγη ώρα στην οδό Ιωλκού, ενώ στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα του μπλόκου στο Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια, με τον οποίο και συνομίλησαν εκπρόσωποι των αγροτών.

Τη συμπαράσταση της ΝΑΜ στο δίκαιο αγώνα των αγροτών δήλωσε ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ενώ δεσμεύτηκε πως τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνάντηση με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού, ώστε να μην υπάρξει ενεργοποίηση των αντανακλαστικών του κοινωνικού αυτοματισμού σε μια κοινωνία που πρέπει να έχει συνοχή και αλληλεγγύη.

Από την πλευρά τους οι αγρότες, αφού εξέφρασαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους ευχαρίστησαν τον κ. Παπατόλια και όπως ανέφερε ο κ. Δρόσος, «η παραδοχή του δικαίου των αιτημάτων των αγροτών αποδεικνύει ακόμη και σήμερα που κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να στρέψουν τις κοινωνικές ομάδες εναντίον μας, ότι ο αγώνας των αγροτών ήταν, είναι και θα παραμείνει δίκαιος σε κάθε μορφή του».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται στα μπλόκα το μεσημέρι. Στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, αν και έχει διαφανεί ρήγμα στο μέτωπο των κινητοποιήσεων.
Ήδη απόφαση για να παραμείνουν στα μπλόκα έλαβαν οι αγρότες του Ηρακλείου, ενώ αντίθετα απόφαση να ανοίξουν τον κόμβο στα «Πράσινα Φανάρια» έλαβαν οι αγρότες της Θεσσαλονίκης.
Αρχικά η απόρριψη των ενισχύσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήρθε και από τα τρία κέντρα των αγροτών, τη συντονιστική επιτροπή με κέντρο τις Μικροθήβες και περιοχές της Μακεδονίας, όπου τον τόνο δίνουν «πράσινοι» αγρότες, την επιτροπή των Τεμπών με τους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές του Θ.Κοκκινούλη και τη Νίκαια, όπου κυριαρχεί ο «κόκκινος» Β. Μπούτας.
Στη συντονιστική επιτροπή των αγροτών των Τεμπών υπήρξαν το μεσημέρι φωνές περί αποχώρησης ή προτάσεις αποκατάστασης της κυκλοφορίας, με τα τρακτέρ να παραμένουν στην άκρη του δρόμου. Εντούτοις οι αγρότες αποφάσισαν τελικώς δια βοής να παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη. Στη θέση τους παραμένουν και οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής δήλωσε ότι οι προτάσεις του υπουργείου προκαλούν απογοήτευση στους αγρότες. Ο Βασίλης Κιλάφας τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Τα μπλόκα

-Νέο μπλόκο αγροτών στήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στα
Μέγαρα.
– 50 τρακτέρ έμειναν στον Ισθμό μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών, που αποχώρησαν από το μπλόκο.
– Κλειστές παραμένουν οι συνοριακές διαβάσεις του Προμαχώνα στο νομό Σερρών.
-Κατά διαστήματα ανοίγουν τα μπλόκα στο τελωνείο των Κήπων, στο Ορμένιο Έβρου και στην Εξοχή Δράμας.
– Οι αγρότες παραμένουν στα Μάλγαρα.
– Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν οι αγρότες του Ηρακλείου που έκλεισαν από τις 12:00 την Εθνική οδό Ηρακλείου – Χανίων στο ύψος των Ληνοπεραμάτων.
– Τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, στα Σέρβια, στην εθνική οδό Καστοριάς – Κοζάνης στο Αργος Ορεστικό και στο Κωσταράζι, καθώς και στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης – Φλώρινας στον κόμβο της ΑΕΒΑΛ.
– Στο νομό της Χαλκιδικής, τα τρακτέρ παραμένουν στη Γαλάτιστα, στην Ορμήλια, αλλά και στον κόμβο της Τρίγλιας, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
– Περιφερειακά της Κατερίνης, τα τρακτέρ παραμένουν στο Αιγίνιο και στον Κορινό, χωρίς ωστόσο να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
-Κλειστή παραμένει και η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου