ΤΟΠΙΚΑ

Χαμηλότερες θερμοκρασίες και χιόνια ~ Η τάση του χειμώνα 2014-2015 στη Μαγνησία

χαμηλότερες-θερμοκρασίες-και-χιόνια-22107

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Θ. Τακούδη

Με χαμηλότερες θερμοκρασίες συγκριτικά με πέρυσι αλλά και με περισσότερα χιόνια στα ορεινά του Πηλίου, αναμένεται ο φετινός χειμώνας για ολόκληρη τη Θεσσαλία και ειδικότερα για τη Μαγνησία, σύμφωνα με την προσέγγιση του μετεωρολόγου Θεοφάνη Τακούδη, για τη φετινή τάση του χειμώνα 2014 – 2015.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Ειδικότερα, για τους φετινούς χειμερινούς μήνες ο κ. Τακούδης εκτιμάει ότι ο υδράργυρος θα «κατρακυλήσει» σε 2,5 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα -κατά μέσο όρο συγκριτικά με πέρσι.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι θα είναι ένας κανονικός χειμώνας με κρύα και χιόνια και αποφεύγει τις ταμπέλες τύπου «ο ψυχρότερος χειμώνας των τελευταίων χρόνων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι από την πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια θα προκύψουν οφέλη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας αλλά και για τα νερά του Πηλίου.

«Η τάση των καιρικών συνθηκών, που πιθανώς να επικρατήσουν τους χειμωνιάτικους μήνες στη Θεσσαλία, δεν αποτελεί πρόγνωση αλλά μια προσέγγιση, που γίνεται χρησιμοποιώντας στοιχεία από μεταβολές θερμοκρασιών και υετού ευρωπαϊκών μετεωρολογικών κέντρων, που αφορούν την νοτιοανατολική Ευρώπη, και που προσαρμόζονται στην περιοχή της Θεσσαλίας με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 14 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης.

Αναλυτικότερα η προσέγγιση των χειμερινών μηνών από τον μετεωρολόγο Θεοφάνη Τακούδη έχει ως εξής:

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

1……..8 Υπάρχει πιθανότητα ψυχρής εισβολής η οποία θα συνοδευτεί με βροχές στα πεδινά, χιονόνερο στις ημιορεινές περιοχές και χιονοπτώσεις κυρίως στις βόρειες ορεινές περιοχές.

8……18 Αναμένεται βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας σε κανονικά για την εποχή επίπεδα και καλές καιρικές συνθήκες.

18.…31 Σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με πιθανότητα χιονοπτώσεων και σε πεδινές περιοχές (κυρίως τις παραμονές των Χριστουγέννων).

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Γενικά αναμένονται θερμοκρασίες χαμηλότερες από τον μέσο όρο και αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τα τελευταία 3 χρόνια.

1…..10 Χαμηλές θερμοκρασίες με χιόνια στα ορεινά και βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά.

10….18 Άνοδος της θερμοκρασίας και καλές καιρικές συνθήκες.

18….31 Πτώση της θερμοκρασίας με δύο περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στις πεδινές περιοχές.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

1……10 Αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις κυρίως στις ορεινές περιοχές.

10…..14 Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και μικρή άνοδος των θερμοκρασιών.

14…..18 Βροχές στις πεδινές περιοχές και πιθανές χιονοπτώσεις στις ορεινές.

18…..28 Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ένα διάστημα 2-3 ημερών με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου