ΤΟΠΙΚΑ

Καλύπτει μόλις το 50% των ζημιών

καλύπτει-μόλις-το-50-των-ζημιών-851206

Το 50% των αιτημάτων τους διαπιστώνουν οι αγρότες πως ικανοποιείται μετά την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Απογοητευμένοι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών μετά την οριστικοποίηση των ποσών που θα λάβουν ως ενίσχυση για το 2008 – 2009 από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας λόγο για αδιαλλαξία του Υπουργείου τόσο για τις εξειδικεύσεις, όσο για το ύψος των αποζημιώσεων, του χρονοδιαγράμματος και της καταβολής των αποζημιώσεων. Ευρώ παραπάνω δεν προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση, ενώ διχοτομημένη παραμένει η Ελλάδα, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ στο Βόλο αποφάσισαν να μεταφέρουν οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών σήμερα τον αγώνα τους, επιχειρώντας να καταδείξουν το δίκαιο των αιτημάτων τους, την ώρα που η κυβέρνηση τους φέρνει αντιμέτωπους με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά την εξειδίκευση των μέτρων για τους αγρότες, προανήγγειλε την αναδιάρθρωση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το μεγάλο βήμα μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας και σύνθεσης.
Οσον αφορά δε τα προϊόντα στα οποία δεν γίνεται αναφορά στα εξαγγελθέντα μέτρα, ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα αιτήματα με την ίδια φροντίδα και αποφασιστικότητα που έδειξε ως σήμερα.
Ο Βασίλης Κιλάφας, εκ μέρους του Πανελληνίου Συντονιστικού οργάνου των αγροτών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη απογοήτευσή τους για την αδιαλλαξία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόσο για τις εξειδικεύσεις, όσο για το ύψος των αποζημιώσεων και του χρονοδιαγράμματος και της καταβολής των αποζημιώσεων.
«Η απόφασή μας είναι κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», ανέφερε ο κ. Κιλάφας ενώ σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των αγροτών στα Τέμπη και στο Προμαχώνα τα μπλόκα παραμένουν.

Ο Κ. Καραμανλής
Μήνυμα στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους απηύθυνε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας από το βήμα κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ στην κοπή της πίττας του Τομέα Γυναικείων Θεμάτων. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτοι οι πολίτες και να επιβαρύνεται η οικονομία.

Το ΠΑΣΟΚ
Για αναξιοπιστία επέκρινε την κυβέρνηση με αφορμή την αγροτική της πολιτική ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος κατ αρχήν «ποια είναι τα πραγματικά ποσά που θα δοθούν στους αγρότες, αν αυτά είναι αυτοτελή ή συμψηφίζονται με αποζημιώσεις, καθώς και σε ποιους θα δοθούν και με ποια κριτήρια».
Ερωτηθείς για την θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι των μπλόκων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτή είναι «πολύ καθαρή» και συνίσταται στην στήριξη των αγροτών, με σεβασμό στις αποφάσεις τους, χωρίς καμία διάθεση υπόδειξης πρακτικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ως πάγια θέση ότι κάθε κοινωνική ομάδα που κινητοποιείται πρέπει να έχει στο μυαλό της το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της χώρας.

Προϊόν Εξειδίκευση

Βαμβάκι Μεγάλες ζημίες 45 ε/στρέμ.
Μικρές ζημιές 25 ε/στρέμ.

Καλαμπόκι Μεγάλες ζημίες 25 ε/στρέμ.
Μικρές ζημιές 20 ε/στρέμ.
Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ε/στρέμ. και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%

Σιτάρι Μαλακό σιτάρι 12 και 8 ε/στρέμ. αντίστοιχα
Σκληρό σιτάρι 10 και 7 ε/στρέμ.

Λάδι
Θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό

Δενδρώδεις καλλιέργειες
Οσες αποζημιωθούν για ακαρπία η ενίσχυση θα καθορισθεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου