ΤΟΠΙΚΑ

Αποχαιρετισμός με κατάθεση ψυχής ~ Σάλπαρε… για αρχηγείο ο “καπετάνιος” της 4ης Π.Ε.

αποχαιρετισμός-με-κατάθεση-ψυχής-σάλ-25839

Εντονη συγκινησιακή φόρτιση στην τελετή παράδοσης από τον αντιπλοίαρχο Θ. Κλιάρη στον ομόβαθμό του Αντ. Πάπο

Λόγια καρδιάς, έντονα συναισθήματα και μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση χαρακτήρισαν τον αποχαιρετιστήριο λόγο του μέχρι πρότινος διοικητή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού, αντιπλοιάρχου Θοδωρή Κλιάρη, για τον οποίο το Σώμα του έδειξε τη ρότα… προς το επιτελικό γραφείο του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου τοποθετήθηκε ως διευθυντής.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Κατάθεση ψυχής, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και έκανε τα μάτια ακόμη και των πιο σκληρών να δακρύσουν, η ομιλία του Θ. Κλιάρη στη χθεσινή τελετή παράδοσης του τιμονιού της 4ης Π.Ε. στον αντιπλοίαρχο Αντώνη Πάπο, μέχρι πρότινος προϊστάμενο στον κλάδο προσωπικού του ΥΕΝ.

Με κομπιάσματα στο λόγο του, έδειχνε τη δυσκολία για τον αποχωρισμό της πατρίδας του, όπου η υπηρεσιακή του διαδρομή τον οδήγησε να υπηρετήσει τα τελευταία 5,5 χρόνια, 3,5 από τα οποία στην κορυφή της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης, με έδρα στο Βόλο. Εξομολογήθηκε ότι η προσπάθειά του να γράψει το λόγο του και να βάλει τις σκέψεις του σε τάξη αποδείχθηκε μάταια, καθώς χάνονταν μέσα στη νοσταλγία και τα συναισθήματα. «Κακό για έναν στρατιωτικό, αλλά ανθρώπινο», είπε. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν γεμάτα για τον ίδιο σε υπηρεσιακό και προσωπικό επίπεδο και ότι έζησε συναισθήματα αγάπης που θα του μείνουν ανεξίτηλα. Δήλωσε υπερήφανος ως αξιωματικός και άνθρωπος για την άσκηση των καθηκόντων του με αξιοπρέπεια, ταπεινότητα, σεμνότητα και σεβασμό προς όλους.

Μίλησε για τα αρκετά σημαντικά βήματα που έγιναν, για σημεία που διορθώθηκαν για τις προσπάθειες να διαφυλάξει τους συναδέλφους του και τις υπηρεσίες που υπάγονται στην Περιφερειακή Διοίκηση, για τη στήριξη που παρείχε σε όσους είναι φιλότιμοι και εργατικοί, για τη σκληρότητα που αντιμετώπιζε όσους με ενέργειες ανέντιμες προσέβαλαν το Σώμα, για το γεγονός ότι ήταν αδέκαστος απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.

Είχε ένα θερμό ευχαριστώ για τον κάθε ένα, με προσωπικές αναφορές. Ευχαρίστησε -και όχι τυπικά- επικεφαλής του στρατού και σωμάτων ασφαλείας και τα στελέχη των λιμεναρχείων, με τους οποίους οι σχέσεις συνεργασίας οδήγησαν σε στενούς δεσμούς φιλίας, εκπροσώπους φορέων, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και τον π. Θεόδωρο, στον οποίο, όπως είπε, βρήκε το πνευματικό αποκούμπι του. Ευχαρίστησε τους φίλους του λιμενεργάτες, που εργάζονται σε κρύο και ζέστη για τη σωστή λειτουργία του λιμανιού.

«Από όλους σας έπαιρνα χαμόγελο και δύναμη. Να θυμάστε ότι πάντοτε θα έχετε δίπλα σας έναν δικό σας άνθρωπο. Σας ευχαριστώ για όλα από τα βάθη της καρδιάς μου», απευθύνθηκε σε όλους.

Εκεί, όμως, που η φωνή του «έσπασε» ακόμη περισσότερο ήταν όταν αναφέρθηκε στους κοντινούς του συνεργάτες στην 4η Περιφερειακή Διοίκηση. «Οι άνθρωποι μου, οι ψυχοθεραπευτές μου, εκείνοι που υλοποιούσαν τις αποφάσεις που λαμβάναμε, που με στήριξαν και με βοήθησαν», είπε συγκινημένος και χειροκροτήθηκε θερμά και παρατεταμένα.

Κάλεσε όλους να συνεχίσουν να δίνουν ώθηση στο Λιμενικό Σώμα, να το διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού, να το ενισχύσουν ακόμη περισσότερο ώστε να επιτελεί το ρόλο του.

Ο νέος περιφερειακός διοικητής Αντώνης Πάπος ανέφερε την τύχη που αισθάνεται για το γεγονός ότι παραλαμβάνει μια υπηρεσία από έναν αξιωματικό του λιμενικού που διακρίθηκε για το ήθος, την ανθρωπιά, τις γνώσεις, την εργατικότητα και τις ικανότητές του, αλλά και το βάρος της ευθύνης που νοιώθει ώστε ο υψηλός πήχης να διατηρηθεί και να μεγαλώσει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταφέρει, με βασικό «όπλο» τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων, αλλά και την αγάπη και επιθυμία για προσφορά στον τόπο.

Εκανε και μια μικρή εξομολόγηση: «Θα σκεφτεί κανείς πώς βρέθηκα εδώ, δεδομένου ότι δεν με συνδέει τίποτα με το Βόλο. Κατάγομαι από την Πελοπόννησο και έζησα στην Αθήνα. Ούτε καλά-καλά είχα επισκεφθεί την πόλη μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν με προσκάλεσε ένας φίλος. Η πρώτη επαφή με μάγεψε και ήταν η στιγμή που μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να υπηρετήσω εδώ. Και επειδή όταν θέλεις κάτι πολύ γίνεται, ήρθε η ώρα που εκπληρώθηκε η επιθυμία του. Ηταν αποκλειστικά δική μου απόφαση, με κύρια επιδίωξη να προσφέρω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να συμβάλω στη βελτίωση και στην πρόοδο της περιοχής».

Στην τελετή παραβρέθηκαν η βουλευτής Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι διοικητές της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού Αθ. Τσιλικούδης και της 111 Πτέρυγας Μάχης Γ. Φασούλας, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Νίκος Γιαννέλος, ο περιφερειακός διευθυντής της Πυροσβεστικής Νίκος Μιχαλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας, ο διοικητής της Π.Υ. Βόλου Χαρ. Πόζογλου, ο λιμενάρχης Βόλου, Μανώλης Κανάλης, λιμενάρχες και λιμενικοί, ο πρόεδρος των λιμενεργατών Θωμάς Κρητικός και μέλη του συλλόγου και πλήθος άλλων, όπως ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλ. Γούναρης, τον οποίο, όπως και την οικογένειά του ο Θ. Κλιάρης ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου