ΤΟΠΙΚΑ

Πράσινο φως για τις εσοχές ~ Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποκαλύπτει γνωμάτευση του υπουργείου

πράσινο-φως-για-τις-εσοχές-ο-ταχυδρομο-25870

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Θέση για την έναρξη των εργασιών από την ερχόμενη Τρίτη, παίρνουν τα συνεργεία του Δήμου Βόλου, για τη δημιουργία εσοχών σε Ιάσονος και Δημητριάδος που θα εξυπηρετήσουν την προσωρινή στάθμευση των αυτοκινήτων, στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας κυκλοφοριακής μελέτης στο κέντρο της πόλης. Η εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την έγκριση της μελέτης και που είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα των εργασιών, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε σε επίπεδο Υπουργείου Υποδομών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος, έδωσαν στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, στο Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο και υπηρεσιακά στελέχη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Με βάση τις κατευθύνσεις του Υπουργείου, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να εγκρίνει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη. Οι ρυθμίσεις αφορούν στη λειτουργία λεωφορειόδρομων σε Ιάσονος και Δημητριάδος. Για να λειτουργήσουν οι λεωφορειόδρομοι, θα πρέπει να αποφασιστούν και μια σειρά ακόμη ρυθμίσεων όπως η απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης στις συγκεκριμένες οδούς, ενώ για την εξυπηρέτηση της φορτοεκφόρτωσης και της ολιγόλεπτης στάσης προβλέπεται η δημιουργία έξι εσοχών σε Ιάσονος και ισάριθμων σε Δημητριάδος.

Με βάση τα παραπάνω που αναμένεται να εγκριθούν στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Βόλου θα εκδώσει απόφαση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων. Την απόφασή του αυτή θα κοινοποιήσει στο Τμήμα Τροχαίας Βόλου προκειμένου να εκδοθεί άδεια εκτέλεσης των εργασιών και από την ερχόμενη Τρίτη τα συνεργεία αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά.

Για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων, φαίνεται ότι τελικώς δεν θα χρειαστεί έγκριση ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που κοινοποιήθηκε μόλις χθες στο Δήμο Βόλου.

Βάσει της γνωμοδότησης που υπογράφει ο Διευθυντής Οδικών Υποδομών, κ. Δ. Τασιόπουλος «για τον καθορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας στις οποίες κυκλοφορούν μόνο τα μέσα δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. (Ν. 2696/1999 φεκ α’ 57), όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4199/2013 (ΦΕΚ Α’ 216) και ισχύει.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι λωρίδες αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημάρχου με βάση κυκλοφοριακές μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από κοινού από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της οικείας περιφέρειας ή του οικείου Δήμου και του Φορέα ή της Υπηρεσίας που είναι κατά περίπτωση αρμόδιος για τις υπηρεσίες δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές μελέτες περιλαμβάνουν όλες τις ρυθμίσεις οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την εφαρμογή των λωρίδων αποκλειστικής χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς».

Με βάση δηλαδή τη γνωμοδότηση του Υπουργείου Υποδομών, ο Δήμος πρόκειται να αποφασίσει σήμερα τον καθορισμό λεωφορειολωρίδων και ως απαραίτητη προϋπόθεση της λειτουργίας τους την απαγόρευση της στάθμευσης και τη δημιουργία εσοχών για την εξυπηρέτηση της φορτοεκφόρτωσης και της προσωρινής στάσης σε περιπτώσεις ανάγκης.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί έγκριση ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ούτε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παρά μόνο απόφαση Δημάρχου, που αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα, από τον κ. Αχιλλέα Μπέο.

Σημειώνεται ότι τα έργα είχαν σταματήσει πριν από μία εβδομάδα, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Μαγνησίας. Η απόφαση βασίστηκε στη μη ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης των έργων και τα συνεργεία μπήκαν στον «πάγο». Ακολούθησε αλαλούμ ασυνεννοησίας μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, με τον ένα φορέα να πετάει το μπαλάκι στο άλλο για την έγκριση της μελέτης.

Αναβολή συνεδρίασης

Εξαιτίας της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για τις 2:30 το μεσημέρι, συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στην οποία θα παρουσιαζόταν το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου για το 2015.

Σχετικά άρθρα:

Στάση αναμονής έως σήμερα ~ Για την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης

Μετρήσαμε τα πεζοδρόμια της «εμπόλεμης» ζώνης

Δηλώνουν όλοι αναρμόδιοι για τις εσοχές του Δήμου Βόλου

Ανακοίνωση Δημάρχου για την παύση των έργων σε Ιάσονος και Δημητριάδος

Στη μέση έμειναν οι εσοχές σε Ιάσονος και Δημητριάδος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου