ΤΟΠΙΚΑ

Ζει φυλακισμένη…

ζει-φυλακισμένη-851206

«Την καθημερινότητά μας μπορούμε και τη διαχειριζόμαστε με διάφορους τρόπους ή τουλάχιστον βρίσκουμε πρόσκαιρες λύσεις, τα μεγάλα προβλήματα είναι αυτά στα οποία δεν μπορούμε να δώσουμε λύση», μας λέει η πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου Χιλιαδούς. Η μεταστέγαση του ειδικού καταστήματος κράτησης νέων που στεγάζεται στη περιοχή αλλά και η περιφερειακή οδός είναι οι δύο μεγάλες πληγές, με τις οποίες καλούνται να έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της συνοικίας Χιλιαδούς σε καθημερινή βάση.

Επιτακτική και άμεση είναι ανάγκη να μεταστεγαστούν οι φυλακές που βρίσκονται στη περιοχή. Το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στεγάζεται σε οίκημα δίπλα σε σχολικά συγκροτήματα και σπίτια, με αποτέλεσμα οι περίοικοι αλλά και γονείς των οποίων τα παιδιά τους φοιτούν στα εν λόγω σχολεία, να αντιδρούν και να ζητούν τη μετακίνηση των φυλακών σε άλλο χώρο.

«Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται οι φυλακές σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και σχολεία. Τα σχολεία πρέπει να είναι μακριά από τις φυλακές τουλάχιστον για λόγους ασφαλείας και όχι να γειτνιάζουν», τονίζει η πρόεδρος του Συνοικιακού Συμβουλίου κ. Ασπασία Ρούμπου.

Η ίδια μας λέει πως «μπορεί να υπάρχουν μέσα καθηγητές και να βγαίνει καλό αποτέλεσμα και τα παιδιά να είναι όλα καλά πραγματικά και από μια ατυχία να βρίσκονται εκεί μέσα, δεν θέλουμε να πούμε τίποτα κακό, αλλά το θέμα είναι πως πολλές φορές έχουν γίνει εξεγέρσεις και κατά καιρούς η κατάσταση στις φυλακές είναι έκρυθμη».

Οι κάτοικοι της συνοικίας κατανοούν πως όσοι κρατούνται στο σωφρονιστικό κατάστημα μπορεί να είναι άνθρωποι οργισμένοι ή και φοβισμένοι ακόμα, ωστόσο πρόκειται για συναισθήματα που προκαλούν αντιδράσεις. «Φανταστείτε να γίνει κάποια στιγμή εξέγερση και να μπούνε σε κάποιο σπίτι. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζει με το φόβο και το άγχος ότι ανά πάσα στιγμή θα συμβεί κάτι μέσα στο χώρο που ζει. Την Πρωτοχρονιά πάλι έγιναν διάφορα συμβάντα. Δεν είναι δυνατό να ζει ο κόσμος τρομοκρατημένος», υπογραμμίζει η κ. Γιαννακοπούλου.

Η πρόταση που καταθέτουν οι κάτοικοι είναι να γίνει ένα Πολιτιστικό Πολυκέντρο, το οποίο θα αποτελεί τόπο συνάντησης για τους νέους, όπου θα τους δίνεται η δυνατότητα να οργανώνονται, ώστε να προωθούν και να υλοποιούν δραστηριότητες σε σχέση με τη πολιτιστική ανάπτυξη.

«Άλλωστε δεν μπορούμε και πάντα να λειτουργούμε πυροσβεστικά, θα πρέπει κάποια στιγμή να λειτουργήσουμε και προληπτικά. Δηλαδή δεν χρειάζεται να γίνουμε θεατές διαφόρων καταστάσεων, όπως είναι μια εξέγερση για παράδειγμα, ώστε να γίνει η μεταστέγαση των φυλακών», αναφέρει η κ. Ρούμπου.

Από την πλευρά της το μέλος του συνοικιακού συμβουλίου κ. Βλασία Γιαννακοπούλου επισημαίνει ότι «η συνοικία μας ουσιαστικά δεν διαθέτει άλλο πολιτιστικό κέντρο, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν τόσο οι νέοι, όσο και άλλος κόσμος και να παρακολουθούν διάφορα πολιτιστικά δρώμενα και όχι μόνο. Σε πολλά σχολεία τα παιδιά μέσα από προγράμματα κάνουν διάφορες δραστηριότητες και θα ήταν ιδιαίτερα θετικό να μπορούσαν όλα αυτά να τα εκθέσουν και να έχει την ευκαιρία να τα επισκεφτεί ο κόσμος».

Η περιφερειακή οδός
Η δεύτερη μεγάλη πληγή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το ζήτημα του Περιφερειακού. Στη συνοικία έξι και πλέον σχολεία σχετίζονται με τον Περιφερειακό. Αυτό σημαίνει πως καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών περνάνε τον Περιφερειακό με κίνδυνο για τη ζωή τους, καθώς τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και δεν υπάρχει πουθενά ανισόπεδος κόμβος.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα το θέμα του Περιφερειακού. Στην οδό Ιωλκού ναι μεν υπάρχει η φωτεινή σηματοδότηση, αλλά είναι και πάλι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους πεζούς. Τα αυτοκίνητα, και λογικό είναι, αναπτύσσουν πάρα πολύ μεγάλες ταχύτητες και στρίβουν και από όλες τις πλευρές, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις από πού θα περάσεις και πώς. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν ανισόπεδοι κόμβοι. Άλλωστε έξι και πλέον σχολεία γειτνιάζουν με τον Περιφερειακό, οπότε ο κίνδυνος είναι καθημερινός για τόσα πολλά παιδιά», τονίζει η κ. Γιαννακοπούλου.

Αίτημα των κατοίκων είναι η δημιουργία ανισόπεδων κόμβων και μέχρι την κατασκευή τους ζητούν περισσότερη αστυνόμευση, τουλάχιστον τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, καθώς οι σχολικοί τροχονόμοι δεν επαρκούν για όλα αυτά τα σχολεία και τα παιδιά.

Αίτημα όμως αποτελεί και η δενδροφύτευση στους απελευθερωμένους χώρους του Περιφερειακού και στη μεσαία λωρίδα, καθώς οι κάτοικοι που γειτνιάζουν με τον Περιφερειακό παραπονιούνται για την ηχορύπανση και την αερορύπανση.
Να σημειωθεί πως από τους αρμόδιους φορείς υπάρχει η δέσμευση να μπουν ηχοπετάσματα, μόλις ωστόσο δοθεί σε πλήρη λειτουργία ο Περιφερειακός, για να γίνει η μέτρηση του ήχου.

Ασφαλτοστρώσεις και μονοδρομήσεις
Απαραίτητες είναι οι μονοδρομήσεις και οι ασφαλτοστρώσεις σε όλο σχεδόν το οδικό δίκτυο που περνάει από την περιοχή της συνοικίας Χιλιαδούς, καθώς οι λακκούβες και οι χωματόδρομοι είναι διάσπαρτοι.

Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να μονοδρομηθεί η οδός Κύπρου, από την οδό Γιάννη Δήμου και μετά προς τη συνοικία τους, όπως και την ασφαλτόστρωση της οδού Ζάχου. Σε ένα μεγάλο κομμάτι των οδών Γιαννοπούλου με Ιωλκού χρειάζεται επίσης ασφαλτόστρωση, καθώς ο δρόμος έχει κοπεί στα δύο.

Παράλληλα μονοδρόμηση χρειάζεται και η οδός Στρατηγού Μακρυγιάννη, από την οδό Μεταμορφώσεως έως και την οδό Καρτάλη, πλακόστρωση χρειάζεται και η οδός Λασκαράτου πίσω από το Επαγγελματικό Λύκειο, όπως και δενδροφύτευση, ενώ πολλοί είναι και οι πάροδοι, όπως οι οδοί Γλαφυρών και Χατζοπούλου στην περιοχή του Οξυγόνου που χρήζουν πλακόστρωσης.

Κίνδυνοι όμως εγκυμονούν και στη συμβολή των οδών Εσφιγμενίτου με Καρτάλη, καθώς δεν υπάρχει μονοδρόμηση οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και δεν είναι λίγες οι φορές που παραβιάζουν το στοπ που υπάρχει, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα να είναι πάρα πολύ συχνά.
Επιπρόσθετα στην οδό Αργυροπούλου ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του δρόμου δεν είναι ασφαλτοστρωμένο, με αποτέλεσμα όταν σημειώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και σφοδρές βροχοπτώσεις να συγκεντρώνονται νερά στις λακκούβες ή πολλές φορές να υπάρχει φόβος πλημμύρας στα παρακείμενα σπίτια.

Καθαριότητα
Ελλιπής είναι και η καθαριότητα στη συνοικία της Χιλιαδούς. Επειδή στη συνοικία υπάρχουν αρκετοί χώροι πρασίνου είναι πολλά τα σημεία στα οποία συγκεντρώνονται σωροί φύλλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Άσυλο». Πρόκειται για σημεία με πολλά δέντρα, από τα οποία στη διάρκεια του καλοκαιριού περισσότερο, αλλά και τώρα το χειμώνα, πέφτουν πολλά ξερά φύλλα, τα οποία παραμένουν πεσμένα στο οδόστρωμα. Αποτέλεσμα είναι να οδηγούνται σε σήψη και το οδόστρωμα να καθίσταται ολισθηρό και επικίνδυνο για ατυχήματα τόσο σε πεζούς, όσο και σε αυτοκίνητα.
Πρόβλημα όμως προκύπτει και από τη λαϊκή αγορά, καθώς τα νερά που πέφτουν από τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, εφόσον δεν περνάει η υπηρεσία για να τα καθαρίσει, αναδύουν άσχημες οσμές.

Τα πεζοδρόμια
Ανεπαρκής είναι και τα πεζοδρόμια στη συνοικία, καθώς έχουν ανοίξει από τις ρίζες των δέντρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν οι κάτοικοι πάνω τους.

Αναγκαία όμως είναι και η δημιουργία ραμπών στα πεζοδρόμια, να δοθούν σωστές κλίσεις τόσο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όσο και για τις γυναίκες με τα καροτσάκια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου