ΤΟΠΙΚΑ

Δικαστικοί εναντίον πολιτικών

δικαστικοί-εναντίον-πολιτικών-851206

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρθηκε στα σκάνδαλα του Βατοπαιδίου, της Siemens, των ομολόγων και των υποκλοπών και έκανε λόγο για «διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος».

Τάχθηκε υπέρ του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης «Ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν ισχύει το δίκαιο στη χώρα μας. Περνάει η αντίληψη ότι ο καθένας είναι για τον εαυτό του», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και υποστήριξε, ότι η αντίληψη που έχει σήμερα η κυβέρνηση έχει επιφέρει μια βαθιά κρίση Δημοκρατίας. «Το κράτος δεν είναι φέουδο του εκάστοτε νικητή των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και συνέχισε: «Εδώ και πέντε χρόνια οι πολίτες νοιώθουν ότι ζουν σε ένα ανασφαλές περιβάλλον».

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι ο ρόλος τους είναι καθοριστικός και ότι οφείλουν να προστατεύουν το δίκαιο. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη για επιλεκτικές κομματικές διώξεις δικαστών, για δικαστές που έχουν αναλάβει ρόλο συμβούλου υπουργών, τονίζοντας όμως ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών. Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου είπε ότι επιχειρήθηκε παραγραφή από την κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε αξιοκρατία και διαφάνεια. Τάχθηκε κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου και ανέφερε ότι ο ίδιος στέκεται στο πλευρό των δικαστών και «σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, λαού θέλοντος». Ακόμη ανέφερε ότι οι πολίτες θέλουν ισχυρούς δικαστές, ανεπηρέαστους από κάθε παρέμβαση και ότι οι δικαστές δεν μπορούν να μετατραπούν σε απλούς διεκπεραιωτές υποθέσεων.
Απαντώντας στο κ. Παπανδρέου ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι αφ υψηλού ειδικές παρατηρήσεις προς την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν αποδεκτές όταν προέρχονται από τον αρχηγό ενός κόμματος που δεν είχε ως κόμμα το ηθικό ανάστημα να παραδεχτεί καν πολιτικές ευθύνες παραγεγραμμένων αδικημάτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για οιονεί κατάσταση αρνησιδικίας στην χώρα μας, ενώ τόνισες ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να «ευτελιστεί» από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τις 327 καταδικαστικές αποφάσεις που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας από το 1991 μέχρι και σήμερα, οι 222 είναι για καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης.

Έντονη αντιπαράθεση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Δημήτρη Παξινού με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά σημειώθηκε στις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του κ. Σανιδά ότι οι δικηγόροι πολλές φορές με τη στάση τους κρατούν σε ομηρία τη δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι η αξίωση των δικηγόρων για απομάκρυνση δικαστικών λειτουργών που δεν τους είναι αρεστοί, η τακτική ορισμένων εξ αυτών να καθυστερούν τις δίκες με ενστάσεις και αποχές αλλά και η άρνησή τους στην ίδρυση δυο νέων πρωτοδικείων και εισαγγελιών στην Αθήνα, παρεμποδίζουν την απονομή της Δικαιοσύνης. Ακόμη, ο κ. Σανιδάς τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της λειτουργίας του ωραρίου των δικαστηρίων και κατά της επαναφοράς του θεσμού του αυτοδιοικήτου των δικαστηρίων.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Δημήτρη Παξινού: «Δεν σας άκουσε κ. Σανιδά ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας. Εσείς είστε ο άψογος και ο αμόλυντος; Ασεβήσατε προς τη δικαιοσύνη με αυτά που είπατε για τους δικηγόρους. Οι δικηγόροι είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σας ενοχλεί αλλά δεν μπορείτε να το καταργήσετε. Δεν σας άκουσα ποτέ να λέτε μια καλή κουβέντα για τους δικηγόρους. Δύσκολο πράγμα η ταπεινότητα αλλά και η γενναιότητα…».

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Νικόπουλου, του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Δένδια, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου.

Στην ομιλία του ο κ. Νικόπουλος τόνισε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι χώρος πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την ελευθερία των δικαστών αν εκείνοι δεν το θελήσουν. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΑΠ μίλησε για δικαστές που καθυστερούν τραγικά στην έκδοση των αποφάσεων τους ενώ τόνισε ότι η ικανοποίηση των μισθολογικών αξιώσεων των δικαστικών λειτουργών δεν αποτελεί χάρη της πολιτείας απέναντί τους αλλά υποχρέωση. Μάλιστα, ο κ. Νικόπουλος έκανε αναφορά ακόμη στο θέμα της παραγραφής πολιτικών ευθυνών για να επισημάνει ότι δεν είναι οι δικαστές εκείνοι που παραγράφουν τα αδικήματα αλλά ο νόμος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου μίλησε για επίλυση πολλών προβλημάτων της Δικαιοσύνης, όπως το μισθολογικό, εξαιρώντας μάλιστα τη συμπαράσταση που επέδειξαν για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της ΕΔΕ μίλησαν ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφιας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Αργύρης Καρράς, οι πρόεδροι των υπολοίπων δικαστικών ενώσεων κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου