ΤΟΠΙΚΑ

Ο αιφνιδιασμός αναπροσαρμόζει τους σχεδιασμούς

ο-αιφνιδιασμός-αναπροσαρμόζει-τους-σ-851206

Μάλλον από αλλού περίμενε να της έρθουν τα δύσκολα στον προγραμματισμό της πορείας για πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση, αλλού τα βρήκε. Στο μέτωπο της Παιδείας, όπως έδειξε και η επιλογή του Α. Σπηλιωτόπουλου στη θέση του νέου υπουργού, υπολόγιζε την αναμέτρηση που θα έδινε ίσως αρνητικούς πόντους, στο μέτωπο των αγροτών προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα.
Η κυβέρνηση έδειξε να αιφνιδιάζεται από την απόφαση για κλείσιμο των δρόμων και τα μπλόκα στην εθνική οδό και πολύ περισσότερο από την μαζικότητα και ορμητικότητα που επιμένει να δείχνει η αγροτική κινητοποίηση.
Η εικόνα που έδιναν στελέχη της και υπουργοί, ήταν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις από τη στιγμή που δικά της αγροτικά στελέχη βρίσκονταν στην ηγεσία συντονιστικών επιροπών, κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή του θεσσαλικού κάμπου. Την ίδια αστιγμή η αποκτηθείσα εμπειρία στον τρόπο προσέγγισης και διαλόγου με την θεωρούμενη «ιστορική ηγεσία» των αγροτικών κινητοποιήσεων στην ίδια περιοχή από προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις, δημιούργησε την πεποίθηση ότι δεν θα υπήρχε δυσκολία στον κατευνασμό των πνευμάτων στον αγροτικό χώρο.
Μόνο που αυτή τη φορά είδαμε στα αγροτικά μπλόκα να εμφανίζονται νέα πρόσωπα που κινούσαν τα νήματα και είχαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους, νέοι συνδικαλιστές να περνούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Πολύ περισσότερο είδαμε τους νέους σε ηλικία αγρότες, αυτούς που πίστεψαν στις υποχέσεις της πλήρους βοήθειας και στήριξης, να δίνουν τον τόνο της έντασης και της αποφασισστικότητας στη σύγκρουση με την κυβέρνηση. Μιλώντας τη δική τους γλώσσα, προτάσσοντας τα προβλήματα επιβίωσης και όχι της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Κι ακόμη, αυτή τη φορά η ένταση των κινητοποιήσεων δεν περιορίζεται στον μεγάλο θεσσαλικό κόμπο, όπως στο παρελθόν, αλλά εξαπλώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στη βόρεια Ελλάδα και διαχέεται στα καπνοχώραφα στα δυτικά της χώρας.
Ο αιφνιδιασμός που υπέστη η κυβέρνηση από το αγροτικό ξέσπασμα, ίσως δεν σήμαινε κάτι περισσότερο, αν αυτό δεν είχε να κάνει με τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων που σχεδιάζει ο Κ. Καραμανλής σε μία πορεία για πρόωρες εκλογές. Πολύ περισσότερο αν αυτός ο σχεδιασμός καταλήγει σε κάλπες την Ανοιξη, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι, αλλά και όπως υποθέτουν (και έχει σημασία η έλλειψη σιγουριάς τους) πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη. Διότι πορεία εκλογών με αγρότες στους δρόμους και μπλόκα στην εθνική δεν έχει καμία τύχη. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι η κυβέρνηση «θα τα δώσει όλα» για να λήξει την κινητοποίηση και να μπορεί περισσότερο ήσυχη να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα και κυρίως αυτό της οικονομίας. Τι περισσότερο έλεγε η δήλωση του Κ. Αγοραστού την ημέρα ανακοίνωσης του «πακέτου Χατζηγάκη», ότι «αφού θα τα δώσουμε που θα τα δώσουμε, γιατί δεν το κάναμε από την αρχή να γλυτώσουμε την αναστάτωση;». Οπως και τι περισσότερο δείχνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το αγροτικό ξέσπασμα;
Προσπάθησε να διασπάσει το μέτωπο με πιέσεις στα «γαλάζια» αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη, μόνο που οι τελευταίοι αισθάνθηκαν ότι οι χειρισμοί τούς «άδειαζαν».
Προσπάθησε να απαντήσει επικοινωνιακά με το «πακέτο Χατζηγάκη», όμως επί της ουσίας οι αγρότες απάντησαν ότι σ’ αυτό περιλαμβάνονται παροχές που ήδη δικαιούνταν και ανέμεναν, όπως οι αποζημιώσεις.
Προσπάθησε να δημιουργηθεί κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού», με αντιδράσεις φορτηγατζήδων, Ι.Χ.ήδων και κοινωνικών τάξεων που πλήττονται από τα μπλόκα, όπως ξενοδόχοι π.χ., για να απομονωθεί κοινωνικά η κινητοποίηση. Επιχειρήθηκε και στο παρελθόν, αλλά κάποια στιγμή γύρισε «μπούμεραγκ».
Προσπάθησε να υπάρξει διάλογος με επιτροπές και συνδικαλιστές που θεωρούσε ότι είχε στον (κομματικό) έλεγχό της. Μόνο που οι αγρότες είτε εξέλεξαν νέες συντονιστικές επιτροπές αγώνα, είτε απείχαν από ένα διάλογο που θεώρησαν προσχηματικό.
Τέλος, επέτρεψε στη στιγμή της κορύφωσης της κινητοποίησης να διεξαχθεί το «αγροτοδικείο» για τα μπλόκα του 2005 και ανέμενε αδιάφορη την ποινή φυλάκισης σε αγρότες (τιμωρία των χθεσινών για παραδειγματιμό των σημερινών, όπως είπε ο Εισαγγελέας), κάτι που όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.
Αναγκαστικά το «παιχνίδι» για την κάμψη των αγροτικών κινητοποιήσεων θα παιχθεί παρασκηνιακά. Για να μην ενισχυθεί η πεποίθηση που σχηματίζεται στην κοινή γνώμη ότι «άμα θέλουν να δώσουν λεφτά υπάρχουν, αλλά τα δίνουν μόνο στις Τράπεζες». Ανάλογα με τις εξελίξεις αυτής της βδομάδας, θα διαμορφωθούν ή θα προσαρμοσθούν και τα υπόλοιπα σενάρια που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις. Φυικά και αυτό του χρόνου των πιθανών πρόωρων εκλογών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου