ΤΟΠΙΚΑ

Ενα μήνα για γιατρό του ΙΚΑ!

ενα-μήνα-για-γιατρό-του-ικα-851206

Νέο οργανόγραμμα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε διάφορες ειδικότητες γιατρών, που μέχρι σήμερα αποτελούν το “μόνιμο πονοκέφαλο” των ασφαλισμένων, οι οποίοι υποχρεώνονται να περιμένουν ακόμη και ένα μήνα για ραντεβού, ζητά η Διοίκηση του ΕΚΒ.
Οι ελλείψεις του ιατρικού προσωπικού – όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι γιατροί- αποτελεί το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα στο ΙΚΑ, ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος κωφεύει, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται σωστές υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ Μαγνησίας Π. Θεοδώρου με το προεδρείο του ΕΚΒ και τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκο, όπου και επισημάνθηκε
η ανάγκη να εκπονηθεί ένα νέο οργανόγραμμα που να καλύπτει τις τωρινές ανάγκες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Π. Θεοδώρου, οι υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, ενώ δεν καλύπτονται ούτε και οι θέσεις που αδειάζουν λόγω αποχωρήσεων.

Σε αυτό έχει ευθύνη η Διοίκησης του ΙΚΑ, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών, γιατί και το πρόβλημα γνωρίζει και έγκαιρες επισημάνσεις έχουν γίνει, αλλά και εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό αιτήσεις συναδέλφων που ενδιαφέρονται να προσληφούν».

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεοδώρου είναι αποκαλυπτικά, ειδικά για ορισμένες ειδικότητες.

«Για όλους τους ασφαλισμένους της Μαγνησίας υπάρχει μόνο μία ψυχίατρος, η οποία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ψυχικής και σωματικής υγείας της, εξυπηρετώντας διπλάσιους και τριπλάσιους αριθμούς ασθενών από αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να εξετάσει βάσει της ιατρικής πρακτικής, τόνισε ο κ. Θεοδώρου. Παρ’ όλο που αποχώρησαν τρεις νευρολόγοι, καμία από τις θέσεις δεν καλύφθηκε, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να υφίστανται την ανάλογη πίεση και οι ασθενείς τις συνέπειες έλλειψης γιατρών».

Να σημειωθεί ότι δεν έχουν αντικατασταθεί επίσης ορθοπεδικοί, καρδιολόγοι, οφθαλμίατροι, παθολόγοι, γενικοί γιατροί, ενώ όπως επεσήμανε «αφού υπάρχουν αιτήσεις, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι θέσεις με συνοπτικές διαδικασίες μέσω του νόμου 3232 με 24μηνες συμβάσεις έργου και κατόπιν με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις στη Διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία αντίδραση». Αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ του Βόλου απασχολούνται 10 γιατροί με 24μηνες συμβάσεις σύμφωνα με το Νόμο 3232, ενώ απαιτείται άμεσα και η πρόσληψη τριών νευρολόγων, δύο ορθοπεδικών, δύο οφθαλμιάτρων κ.α.

Συνάντηση με τη νέα διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα πρότεινε να υπάρξει άμεσα ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος και ζήτησε να γίνουν μόνιμες προσλήψεις. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι βουλευτές και οι φορείς της περιοχής και να πιέσουν να λυθεί το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θ. Παπαδημόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσους ασφαλισμένους με την ένταξη και άλλων ταμείων κι έφερε ως παράδειγμα τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, που επέστρεψαν στο παλιό καθεστώς που ίσχυε με το δικό τους ταμείο. Πρότεινε μάλιστα να γίνει μία σοβαρή μελέτη, που θα αποδεικνύει ότι αναλογικά οι γιατροί δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες. Ο Γραμματέας του Ε.Κ.Β. Γ. Κίτσιος τέλος επισήμανε ότι το ΕΚΒ δεν θα μείνει μόνο στα υπομνήματα και θα πιέσει ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, ενώ το μέλος της διοίκησης Δημ. Παπαϊωάννου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη υποβάθμιση της δημόσιας ασφάλισης και παροχής υγείας, για να ενισχυθεί η ιδιωτική».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου