ΤΟΠΙΚΑ

Οργή αγροτών για τα αγροτοδικεία

οργή-αγροτών-για-τα-αγροτοδικεία-851206

Δικαστική απόφαση-«φωτιά» στα αγροτικά μπλόκα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου. Στα αποκλεισμένα από τρακτέρ σημεία των εθνικών οδών οι αγρότες υποδέχθηκαν με οργή την ποινή των οκτώ μηνών φυλάκισης, την οποία επέβαλε χθες το δικαστήριο σε 13 συναδέλφους τους για αποκλεισμό δρόμων τον Ιανουάριο του 2005 στο πλαίσιο κινητοποιήσεών τους.

Για τους συγκεντρωμένους μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου αγρότες σαν «κεραυνός» έπεσε η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας για φυλάκιση 3 ετών σε κάθε κατηγορούμενο, με το σκεπτικό ότι η ποινή θα είναι παραδειγματική για όσους τελούν παρόμοιο αδίκημα.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί για οποιονδήποτε πολίτη επιθυμεί να μετακινηθεί, ενώ ανέφερε ότι το δικαστήριο δεν εκπέμπει πολιτικά μηνύματα, αλλά εφαρμόζει το νόμο.
Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή σε 11 από τους κατηγορουμένους και οκτώ μήνες φυλάκιση εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα σε άλλους δύο, οι οποίοι βαρύνονται με προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη.

Εξαγριωμένοι

Παρατεταμένο ειρωνικό χειροκρότημα των αγροτών –όσων καταδικάστηκαν και των δεκάδων που παρακολούθησαν τη δίκη- διαδέχθηκε το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας. Στο άκουσμα της ποινής εξαγριωμένοι αγρότες κατευθύνθηκαν απειλητικά προς την έδρα, ενώ φωνές επικράτησαν μέσα στη δικαστική αίθουσα για «απόφαση ντροπή», με παροτρύνσεις ορισμένων να «συλληφθούν οι κουκουλοφόροι, αντί να καταδικάζονται οι αγρότες για τους αγώνες τους».
Ήταν τόση η ένταση, που χρειάστηκε η παρέμβαση αστυνομικής δύναμης για να συγκρατήσουν τους διαμαρτυρόμενους και να τους οδηγήσουν έξω από την δικαστική αίθουσα.
Ο εισαγγελέας της έδρας μάλιστα ζήτησε τη σύλληψη ενός από τους αγρότες που καταδικάστηκαν για διατάραξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου. Ο συλληφθείς στο πλαίσιο του αυτοφώρου αγρότης κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα και προσήχθη ενώπιον του εισαγγελέα στις 8:30 μ.μ. Ο αγρότης αφέθηκε ελεύθερος και με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα.
Η υπόθεση αφορούσε στα αγροτικά μπλόκα του 2005. Στο πλαίσιο κινητοποιήσεών τους, ως μέλη της τότε συντονιστικής επιτροπής αγροτών, αποφάσισαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον αποκλεισμό με γεωργικούς ανελκυστήρες των δύο ρευμάτων της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου Βελεστίνου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, η οποία διεξάγονταν μόνο από παρακαμπτήριες οδούς.

«Στη φυλακή»

Εδειχναν να αδυνατούν να πιστέψουν την ποινή που τους επιβλήθηκε οι 13 αγρότες, οι οποίοι προσήλθαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Η είδηση της καταδίκης αγροτών οδήγησε και άλλους συναδέλφους του από τα μπλόκα να κατευθυνθούν στο Δικαστικό Μέγαρο και να παραμείνουν μέχρι αργά το μεσημέρι, καθώς οι καταδικασθέντες θέλησαν αρχικά να μην ασκήσουν το δικαίωμα της έφεσης, που τους δόθηκε από το δικαστήριο, λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει αν θα πάνε φυλακή.
Τελικά οι 13 αγρότες που κρίθηκαν ένοχοι άσκησαν έφεση επί της απόφασης του δικαστηρίου και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, ο οποίος κατέθεσε την άποψη για αναβολή της δίκης, ώστε να σταλεί πολιτικό μήνυμα.
Μάρτυρες υπεράσπισης, αλλά και οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να προκαλέσουν ταλαιπωρία και πως αναγκαστικά επέλεξαν τη συγκεκριμένη μορφή κινητοποίησης, σε μια προσπάθεια να ακουστούν τα αιτήματά τους.
Εξοντωτική χαρακτήρισαν την πρόταση του εισαγγελέα για ποινή φυλάκισης 3 ετών σε κάθε κατηγορούμενο οι συνήγοροι υπεράσπισης και ζήτησαν από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, αφού οι αγρότες κινητοποιήθηκαν για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μετά την έκδοση της απόφασης, στο Δικαστικό Μέγαρο μετέβη ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο οποίος συναντήθηκε με την προϊσταμένης της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκη Μπόλη.
Ο νομάρχης Μαγνησίας, σχολιάζοντας την απόφαση του αγροτοδικείου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Πρόκειται αναμφίβολα για μία ιδιαίτερη δυσμενή εξέλιξη, η οποία λαμβάνει χώρα σε μία άκρως φορτισμένη συγκυρία, εξαιτίας των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου.
Ο σεβασμός μας στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι και δεδομένος και αυτονόητος. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να γίνει όμως σεβαστό και το δεδικασμένο των δευτεροβάθμιων δικαστηρίων της χώρας μας, τα οποία σε ανάλογες υποθέσεις του παρελθόντος και για πράξεις που τελέστηκαν κάτω από τις ακριβώς ίδιες συνθήκες, εξέδωσαν αθωωτικές αποφάσεις.
Σε μια περίοδο που όλες οι πλευρές οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση, η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί δυστυχώς έναν νέο κύκλο έντασης και δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, που τόσο έχουμε ανάγκη.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου