ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοούν τα μπιλιέτα της Εφορίας

αγνοούν-τα-μπιλιέτα-της-εφορίας-851206

Απροθυμία δείχνουν οι επιτηδευματίες της Μαγνησίας να ανταποκριθούν στα σημειώματα που τους στέλνουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις ανέλεγκτες οικονομικές χρήσεις των λογιστικών τους βιβλίων για τα οικονομικά έτη 2000-2006. Είναι χαρακτηριστικό πως από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της Νέας Ιωνίας έχουν αποσταλεί συνολικά 1.800 σημειώματα σε ισάριθμους επιτηδευματίες, από τους οποίους ανταποκρίθηκαν μόλις οι 600. Αντίστοιχα είναι τα στοιχεία και από τις δύο Οικονομικές Υπηρεσίες του Βόλου.
Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομιών σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση των μικρομεσαίων απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Βόλου, όπως και στις Οικονομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία θα παραταθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2009 η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων που αφορούν στην περαίωση από τους επιτηδευματίες, μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και την επικείμενη ψήφισή της.
Επιπλέον το Υπουργείο συνιστά τους Διευθυντές των Εφοριών του Βόλου ότι μέχρι τη δημοσίευση του σχετικού νόμου θα πρέπει όλες οι ΔΟΥ «να ασχοληθούν άμεσα και εντατικά, με την αξιοποίηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού του κατάλληλου προσωπικού, με την προετοιμασία της όλης εν γένει διαδικασίας εφαρμογής της παραπάνω ρύθμισης (π.χ. προετοιμασία αρχείων και φακέλων, συμπλήρωση απογραφικών δελτίων κλπ)».

Οι οφειλές
προς το Δημόσιο
Περιορισμένο ενδιαφέρον υπάρχει και για την υπαγωγή στις ευεργετικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η αρχική ημερομηνία έληγε το Νοέμβριο στη συνέχεια παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και τώρα αναμένεται και νέα εγκύκλιος του Υπουργείου για την παράταση της σχετικής προθεσμίας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, με ένταξη σε αυτή και της οικονομικής χρήσης του 2008. Τη συγκεκριμένη εγκύκλιο τα στελέχη των Οικονομικών υπηρεσιών την περιμένουν στις αρχές της εβδομάδος και θα προβλέπει, όπως σημειώνουν, ακόμη ευνοϊκότερους όρους με μείωση του ποσού των δόσεων από 300 σε 150 ευρώ και την περαιτέρω μείωση της απαλλαγής του ποσού που αντιστοιχεί στις προσαυξήσεις λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται πως στην εγκύκλιο του Υπουργείου για την περαίωση που απεστάλη την περασμένη Δευτέρα στις οικονομικές Εφορίες του Βόλου σημειώνεται ότι με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επέρχονται ορισμένες μεταβολές μεταξύ των οποίων:
– Προβλέπεται διαφορετικός συντελεστής λογιστικών διαφορών για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης (διανομή κατ΄ οίκον)
– Προβλέπεται διαφορετικό ποσό ελάχιστου βεβαιωτέου φόρου για τα πρατήρια χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας ή εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας χονδρικώς
– Οι παραπάνω μεταβολές, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, καταλαμβάνουν και τις υποθέσεις για τις οποίες εκδόθηκαν ή υποβλήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 3697/2008 για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία περαίωσης
– Παρέχεται η δυνατότητα στις περιπτώσεις επιτηδευματιών που τελικά δεν αποδέχθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που είχαν ήδη εκδοθεί μέχρι 31.12.2008 να τα αποδεχθούν με βάση και τις ως άνω μεταβολές, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετική πρόσκλησης της ΔΟΥ ή αίτησης του ίδιου του επιτηδευματία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου