ΤΟΠΙΚΑ

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα η κυβέρνηση

διαψεύδει-τα-δημοσιεύματα-η-κυβέρνησ-851206

Διαψεύδονται τόσο από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και από εκείνη της υπουργού Εξωτερικών δημοσιεύματα που φέρουν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενοχλημένο από τελευταίες ενέργειες της κας Ντόρας Μπακογιάννη.
Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «δημοσιεύματα που επικαλούνται ως πηγές τους το Μέγαρο Μαξίμου είναι αναληθή», ενώ η κα Μπακογιάννη είπε το «υπουργείο Εξωτερικών και το γραφείο του πρωθυπουργού ασκούν ενιαία πολιτική».
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ούτε ένα λεπτό άσκησης επιτυχούς εξωτερικής πολιτικής, εάν υπήρχαν διαφωνίες» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών και αναρωτήθηκε ποιο στόχο έχουν τα σενάρια: «Δεν ξέρω τι εξυπηρετούν. Σίγουρα, πάντως, όχι την ελληνική εξωτερική πολιτική», είπε.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε από την κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να παρέμβει, χωρίς προφανές όφελος για την ελληνική πλευρά, υπέρ των ΗΠΑ στην αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Oυάσινγκτον για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων σε Τσεχία και Πολωνία
Μάλιστα, η πληροφορία ότι η ρωσική πλευρά δυσαρεστήθηκε έντονα, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση για «μονόπλευρη» ενέργεια, φαίνεται ότι εξόργισε τον κ. Καραμανλή, καθώς θεώρησε ότι επηρεάζονται οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας λίγες μόνο ημέρες πριν από την τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Χθες ανακοινώθηκε ότι η αναβάλλεται η τελετή υπογραφής για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που είχε προαναγγελθεί για τις 6 Μαρτίου. Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι την Τρίτη θα κάνει αναλυτική ενημέρωση για την αναβολή της τελετής.
Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων στην Τσεχία και την Πολωνία και τη σχετική αντίδραση της Μόσχας.
Με ατζέντα τα επίκαιρα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την κα Μπακογιάννη. Στο τραπέζι θα καθήσει στη συνέχεια μαζί τους και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Σκληρό “άνοιγμα” Αλογοσκούφη
Σκληρή κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ άσκησε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γεώργιος Αλογοσκούφης, αλλά ταυτόχρονα μίλησε για ανάγκη συναίνεσης και συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων και υπέρβασης των πολώσεων.
Αναφερόμενος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για “διατήρηση ενός στρεβλού και κρατικοδίαιτου μοντέλου”, για “πολιτική ελλειμμάτων” και “αλόγιστες παροχές με δανεικά”, για φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των επιχειρήσεων και για σχηματισμό χρεών, που, προκειμένου να εξοφληθούν, «κάθε Έλληνας πολίτης χρειάζεται να πληρώνει 1.000 ευρώ».
Τείνοντας χείρα συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Αλογοσκούφης διατύπωσε την εκτίμηση πως “είναι καιρός το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα στην Ελλάδα να κάνει μια ιστορική υπέρβαση […] ένα μεγάλο βήμα […] για συνεννόηση και συνεργασία”. Όπως είπε, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κ.Καραμανλής”, “ο λαός θέλει να συνεργαστούμε, να δουλέψουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για να αντιμετωπιστούν οι κακές επιδόσεις του παρελθόντος, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Για να επιτύχουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται συναίνεση, γιατί αν δοκιμαστούν οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου