ΤΟΠΙΚΑ

Μπλακ άουτ στους δρόμους

μπλακ-άουτ-στους-δρόμους-851206

Αμετακίνητοι παραμένουν οι αγρότες στην απόφασή τους να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μετά από όσα αποφασίστηκαν στην διάρκεια συνεδρίασης εκπροσώπων των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων Μικροθηβών και Τεμπών στο Βόλο. «Ψίχουλα» χαρακτήρισαν τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης. Το «πακέτο» θα έχει ύψος 500 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 425 εκ. ευρώ είναι αποζημιώσεις που θα δοθούν μέσω του ΕΛΓΑ. Επίσης 75 εκ. ευρώ θα δοθούν με μορφή έκτακτης ενίσχυσης.
Οι αγρότες, που για τέταρτη συνεχή μέρα βρίσκονται στους δρόμους με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους, χαλυβδώνουν την ενότητά τους και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις του με κλείσιμο και των παρακαμπτηρίων αλλά και επαρχιακών οδών. Για επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης με στόχο τη διάσπασή τους κάνουν λόγο οι παραγωγοί.
Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων Μικροθηβών και Τεμπών στη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο, καθώς όπως ανέφεραν δεν ικανοποιήθηκαν στο ελάχιστο από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης.

Παραλύει η χώρα

Από σήμερα κλείνουν εκτός από την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η οποία εδώ και τέσσερις ημέρες είναι κομμένη στα δύο, και τις επαρχιακές οδούς αλλά και τους παραδρόμους. Διχοτομείται λοιπόν η Ελλάδα στα δύο και παραλύει όλο το εθνικό δίκτυο, ενώ μεγάλα προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στις συγκοινωνίες, καθώς όπως προαναφέρθηκε θα υπάρξει πλήρης αποκλεισμός των οδικών δικτύων σε όλη την Ελλάδα.
Ενισχύονται δε τα κατά τόπους μπλόκα των αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ξεπερνώντας τα 8.500 και πλέον.

Σύσκεψη στο Βόλο

Ενότητα και κλιμάκωση αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο, καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισαν «με τις σημερινές κινητοποιήσεις μας προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη ρημαγμένη αξιοπρέπειά μας από ένα έγκλημα που γίνεται σε βάρος μας, αλλά διαχειριζόμαστε και το αύριο, το μέλλον του αγροτικού κόσμου».
Στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από τα μπλόκα Μικροθηβών, Τεμπών, Κάστρου και Ελασσόνας, ενώ απουσίαζαν εκπρόσωποι των μπλόκων Νίκαιας και Λαμίας.
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε αρχικά η προχθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των συντονιστικών των μπλόκων Μικροθηβών και Τεμπών. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους παραβρισκόμενους και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Φαρσάλων κ. Νίκος Ρουκάς, «είχαμε την ελπίδα ότι ο υπουργός θα ήταν ενημερωμένος, αλλά δυστυχώς κάναμε λάθος. Δεν μας έδωσε καμιά πραγματική απάντηση και όταν ρωτήσαμε τι να πούμε σε αυτούς που μας περιμένουν πίσω, μας κοίταξε αδιάφορα και περίεργα χωρίς να απαντά. Ακούσαμε μόνο αερολογίες».
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της συντονιστικής του μπλόκου των Τεμπών κ. Σιδηρόπουλου, τονίζοντας πως «ό,τι λέχθηκε στο Υπουργείο, δεν ικανοποίησε κανένα».

«Ψίχουλα» η στήριξη

«Ευτυχήσαμε να δεχτούμε από τις εξαγγελίες του υπουργείου μια πολύ δυναμωτική ένεση για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και να καλέσουμε και όλους τους άλλους αγρότες στα μπλόκα. Οικονομολόγοι της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε. Το θέσαμε το θέμα στον υπουργό πολύ όμορφα και κατανοητά. Δεν θέλει να το καταλάβει ή αν κάνει ότι δεν θέλει να το καταλάβει είναι δικό του πρόβλημα. Δεν δίνει αυτά που πρέπει να δώσει», τόνισε χαριτολογώντας ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου των Μικροθηβών κ. Γιώργος Δρόσος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών κ. Γιάννης Ζαχαριάς επισήμανε ότι «και στη σύσκεψη και από τις καινούργιες εξαγγελίες χθες δεν ακούσαμε τίποτα διαφορετικό από αυτά που ήδη γνωρίζουμε» και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος πολύ απλά μας χρωστάει».
Ίση μεταχείριση και αναλογικό ποσό ενίσχυσης ζήτησε και ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών κ. Σιδηρόπουλος και ειδικότερα, όπως ανέφερε, «το ποσό μπορεί να φαίνεται μεγάλο και τεράστιο, για τους αγρότες όμως που διαχωρίζονται σαν προϊόν και περιοχή δεν συμφωνούμε. Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση και για τις ξερικές και για τις ποτιστικές καλλιέργειες, δεν μπορεί να είναι όλες μαζί».

Κλιμακώνονται
οι κινητοποιήσεις

«Κάποιος στη σύσκεψη έκανε λόγο όχι για κλιμάκωση, αλλά για καρύδωμα και όλοι συμφωνούμε μαζί του», δήλωσε σχετικά μεταξύ άλλων ο κ. Δρόσος.
Ομόφωνη απόφαση των συντονιστικών των μπλόκων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη ήταν η κλιμάκωση από σήμερα των κινητοποιήσεών τους με οποιοδήποτε τρόπο αποφασίσουν τα κατά τόπους μπλόκα των αγροτών.
Οι εκπρόσωποι από το μπλόκο των Μικροθηβών μίλησαν για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών τους και για κλείσιμο της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Βόλου, όπως και κλείσιμο κατά πάσα πιθανότητα και επαρχιακών οδών αλλά και παραδρόμων.
Προσεχτικά βήματα ζήτησαν οι εκπρόσωποι από το μπλόκο των Τεμπών, με τον κ. Ζαχαριά να τονίζει: «Εμμένουμε στις αποφάσεις μας να μείνουμε στο δρόμο. Υπάρχει η σκέψη να κάνουμε καθιστική διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές του τραίνου, ενώ θα ενδυναμωθεί και το μπλόκο μας στα όρια Τεμπών και Αγιάς με αγροτικά μηχανήματα από την περιοχή της Ελασσόνας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε σταδιακά και σταθερά την πίεση στο υπουργείο».
Λιτός ο εκπρόσωπος του μπλόκου του Κάστρου κ. Γιώργος Τακμάκης δήλωσε: «Κλιμακώνουμε και ενισχύουμε», ενώ ο κ. Δημήτρης Κυριακούλης από την περιοχή της Καρδίτσας τόνισε πως «πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ενωτικό αυτό αγώνα, να μην κάνουμε καθόλου πίσω και όπως βρίσκουν λεφτά για τους τραπεζίτες, έτσι να βρούνε και για εμάς».

Χαλυβδώνουν
την ενότητά τους

Για επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης μίλησαν οι αγρότες στη διάρκεια της σύσκεψης και όπως ανέφεραν «στην αρχή χρησιμοποίησαν τα χρώματα και αφού δεν πέρασε αυτό χρησιμοποίησαν τα κτήματα και τις καλλιέργειες. Είμαστε και παραμένουμε ενωμένοι».
Στο απόλυτο λοιπόν ισχύει η ενότητα των αγροτών και όπως τόνισε ο κ. Δρόσος, «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να διασπάσει η κυβέρνηση, ό,τι και να κάνει, το αρραγές και δυνατό μέτωπο των αγροτών. Σκληραίνουμε τη στάση μας, γιατί αυτό το επικοινωνιακό τρικ που επιχειρεί η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας χορό εκατομμυρίων, αφορά εκατομμύρια εκτάσεις στρεμμάτων. Να αποφασίσουν και να καταλάβουν επιτέλους ότι έχουν να κάνουν με ενωμένο και αποφασισμένο αγροτικό κίνημα».

Η χθεσινή μέρα
στη Μαγνησία

Το μπλόκο των Μικροθηβών ενισχύθηκε χθες από αγροτικά μηχανήματα από τον Αλμυρό και την επαρχία Φαρσάλων, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο κόμβο των Μικροθηβών και τρακτέρ από την περιοχή του Ριζομύλου και την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου.
Χωρίς προβλήματα ήταν και η τρίτη συνεχής μέρα παραμονής αγροτών και τρακτέρ της Μαγνησίας στο κόμβο των Μικροθηβών με τους πρώτους να δηλώνουν ενωμένοι και έτοιμοι για κάθε μορφή κλιμάκωσης με το κ. Διονύση Βαλασά από το Πήλιο να ζητάει από τους συναδέλφους του «πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητά μας και ότι με τόσο κόπο καταφέραμε να κάνουμε μετά από τόσα χρόνια, να βγούμε δηλαδή όλοι μαζί στους δρόμους, σαν κόρη οφθαλμού».
Εν τω μεταξύ επίσκεψη – περιοδεία πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο των Μικροθηβών. Στη συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου η υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Πολιτικής του Συνασπισμού κ. Ειρήνη Κατσινοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν βαριές ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι η αλλαγή στο περιεχόμενο και στη μορφή άσκησης της αγροτικής πολιτικής. Η ελληνική γεωργία θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας την απασχόληση και τη συνέχισή της, ώστε οι αγρότες να παραμείνουν στον τόπο τους, για να μην ερημώσει η ύπαιθρος, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον, προστατεύοντας τα υδάτινα αποθέματα, που να παράγει ποιοτικά τρόφιμα προσιτά στους καταναλωτές, και φυσικά χωρίς μεσάζοντες».
Ανακοίνωση στήριξης στους αγώνες των αγροτών εξέδωσε και η επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Φερών κ. Ελένη Λαΐτσου, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά. Άλλωστε η γεωργία ανέκαθεν έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Δήμος Φερών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από τους αγρότες, αφού είναι μια κυρίως αγροτική περιοχή. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα και η πολιτεία να αντιμετωπίσει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα προβλήματά τους. Λυπούμαστε που η Δημοτική Αρχή τόσο καιρό δεν έχει αναλάβει καμιά πρωτοβουλία, προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής μας και όχι μόνο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι αυτοί αποτελούν την οικονομική ραχοκοκαλιά του Δήμου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των αγροτών».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε αποκλεισμό και του Μπράλου προχωρούν οι αγρότες, ενώ αποκλεισμένη παραμένει η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών στα Τέμπη, στη Νίκαια της Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στο Κάστρο. Οι αγρότες της περιοχής έκλεισαν και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Κάστρου Βοιωτίας.
Εκατοντάδες νταλίκες παρέμειναν εγκλωβισμένες για τρίτη μέρα στο τμήμα από τη Λαμία μέχρι και τη Θήβα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του συνοριακού σταθμού στον Προμαχώνα και ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής. Μετ εμποδίων η κυκλοφορία και μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων Έβρου, όπου αγρότες ανοίγουν και κλείνουν κατά διαστήματα την Εγνατία οδό μετά την Αλεξανδρούπολη.
Αγρότες του Νέστου έκλεισαν επ αόριστον την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Χρυσούπολης, ενώ περιστασιακά ανοίγουν την Παλιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης και τον δρόμο στο Σταυρό Αμυγδαλεώνα.
Συγκεντρωμένοι παραμένουν οι αγρότες στα Κερδύλια και τον Στρυμόνα, στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, έξω από το Πολύκαστρο και στην είσοδο του Κιλκίς και κινητικότητα παρατηρείται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου τρακτέρ από την Επανομή κινούνται προς τον κόμβο «Πράσινα Φανάρια».
Αποκλεισμένη είναι και η Εθνική Οδός Χανίων – Ηρακλείου στην περιοχή Πλατάνι.
Κώδωνα κινδύνου για νέες αρνητικές επιπτώσεις που υφίσταται η βιομηχανία από τις τρέχουσες αγροτικές κινητοποιήσεις, λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων στη διακίνηση των εμπορευμάτων, κρούει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη.
Τα προβλήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής κατά τον ΣΒΒΕ είναι μεν «απόλυτα κατανοητά» και στο πνεύμα αυτό ζητεί από τον κ. Χατζηγάκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες για την εξεύρεση άμεσων λύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου