ΤΟΠΙΚΑ

Ωρολογιακή βόμβα ο Κραυσίδωνας σε περίπτωση νεροποντής

ωρολογιακή-βόμβα-ο-κραυσίδωνας-σε-περ-31405

Από το 2008 δεν έχουν κλαδευτεί οι λεύκες στις όχθες του χειμάρρου που συνιστούν κίνδυνο για την εκδήλωση πλημμύρας αν σπάσουν

Ως ωρολογιακή βόμβα για το Βόλο ενόψει χειμώνα, χαρακτηρίστηκε ο χείμαρρος Κραυσίδωνας. Η ύπαρξη 225 δέντρων στις όχθες του που δεν έχουν κλαδευτεί από το 2008, συνιστά απειλή για το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων τη φετινή χειμερινή περίοδο, δεν αποκλείεται να ζήσει ξανά σκηνές της μεγάλης πλημμύρας του 1955, έστω κι αν τότε ήταν ο Αναυρος που μετέτρεψε την πόλη σε υγρό τάφο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφία: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

«Σε περίπτωση ξαφνικής θεομηνίας, οι μισές από τις λεύκες που βρίσκονται στις όχθες του Κραυσίδωνα θα σπάσουν και θα πέσουν στην κοίτη. Αν αυτό συμβεί τότε θα δημιουργηθούν σοβαρότατα πλημμυρικά φαινόμενα», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Βόλου, Βασίλης Σκαρβέλης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου για την προετοιμασία των υπηρεσιών για το χειμώνα, που έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία του.

Την ίδια ώρα δε, που το κλάδεμα των δέντρων θεωρείται ως ζωτικής σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόλου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δεν ενέκρινε εργολαβία για καλαθοφόρα οχήματα, αποκομιδή και κόψιμο χόρτων, πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Βόλου.

Όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη, η πόλη είναι ανοχύρωτη για το χειμώνα και κυρίως απέναντι στα καιρικά φαινόμενα που έχουν ακραία μορφή εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Απέναντι στις ξαφνικές και ισχυρές νεροποντές και τις ακραίες χιονοπτώσεις, ο Βόλος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ομπρέλα προστασίας των πολιτών, με ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα και με τις γνωστές «πληγές» να συνεχίζουν να αιμορραγούν σε όλα τα μπαζωμένα ρέματα της περιοχής αλλά και σε Αγριά, Λαρίσης, Νεάπολη, Αγιους Αναργύρους, Τσαλαπάτα, Αλυκές και Νέο Δέλτα.

Ελλειψη προσωπικού και μηχανημάτων

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος πολιτικής προστασίας του Δήμου Βόλου, Αλέκο Μεταφτσή, σε κάθε δημοτική ενότητα έχουν δημιουργηθεί πολυδύναμα κέντρα, το προσωπικό των οποίων μπορεί να είναι σε ετοιμότητα σε 15 λεπτά από την έναρξη των καιρικών φαινομένων για να επέμβει.

Ωστόσο η έλλειψη προσωπικού είναι δεδομένη και σύμφωνα με τον κ. Μεταφτσή, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, παρά μόνο όταν παρουσιάζεται ανάγκη και πάλι με τη συνδρομή των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και φυσικά της ΔΕΥΑΜΒ.

«Πλέον τα φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και δεν μπορούν οι υπηρεσίες να είναι συνεχώς σε εγρήγορση», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ως χαρακτηριστική περίπτωση η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Βόλου, που καλείται να λειτουργήσει με το μισό σχεδόν προσωπικό από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να είχε πριν την απαγόρευση προσλήψεων στο δημόσιο.

Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της επιφυλακής. Δεν υπάρχει καν επαρκής αριθμός χειριστών για τα έστω και λιγοστά μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος Βόλου. «Θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε από εθελοντές χειριστές να συνδράμουν εκεί όπου απαιτείται», ανέφερε ο κ. Μεταφτσής, ενώ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Δημήτρης Καντόλας ζήτησε από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Τεχνικών Εργων της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας, Κώστα Φλαμπούρη να διατεθούν μηχανήματα στο Δήμο Βόλου για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπούρη, η ΠΕΜ έχει στη διάθεσή της τρεις χειριστές και δύο οδηγούς και από μηχανήματα, δύο λεπίδες, δύο εκχιονιστικά και δύο γκρέιντερ εκ των οποίων το ένα είναι χαλασμένο.

Μπαζωμένα ρέματα

Ως μεγάλη πληγή για το Βόλο και το νομό γενικότερα, χαρακτηρίστηκαν τα δεκάδες μπαζωμένα ρέματα. Το θέμα άνοιξε ο πρώην αντιδήμαρχος Βόλου, Χαρ. Τσαμπάζης, εστιάζοντας στην περίπτωση του ρέματος στο Διμήνι, στην κοίτη του οποίου είναι χτισμένο νεκροταφείο! Ακόμη και η Χαλυβουργία είναι χτισμένη πάνω σε ρέμα, ωστόσο από τα πλέον επικίνδυνα, θεωρείται το μπαζωμένο ρέμα στην Παιδόπολη Αγριάς. Μάλιστα, στην έξοδο των ομβρίων προς τη θάλασσα, κάτω από το δρόμο, η διατομή του αγωγού είναι φραγμένη από φερτές ύλες από τη θάλασσα και σε περίπτωση νεροποντής, η περιοχή θα πλημμυρίσει. Για την οριοθέτηση και διευθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με τον κ. Φλαμπούρη μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Αλλά και στα ρέματα που δεν έχουν μπαζωθεί, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου, Ι. Αγαπητό, «τα ρέματα είναι σε άθλια κατάσταση με σκουπίδια και φερτές ύλες».

Επικίνδυνα σημεία

Τα επικίνδυνα σημεία, παρουσίασε ο Διοικητής της Π.Υ. Βόλου, Χαρ. Πόζογλου: Νεάπολη, Τσαλαπάτα, Αγιοι Ανάργυροι, Αλυκές, Αγριά.

Από εκεί δέχεται κάθε φορά μετά από νεροποντή τις περισσότερες κλήσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή έχοντας στη διάθεσή της κάθε φορά κι ανάλογα με το βαθμό κινδύνου από τέσσερα έως οκτώ οχήματα.

Στη συνεδρίαση εκτός από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, ετοιμοπόλεμες εμφανίστηκαν και οι υπόλοιπες δυνάμεις. Αστυνομία και Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, δήλωσαν έτοιμοι να συνδράμουν όπου ζητηθεί, ενώ η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών διαθέτει τόσο μηχανικά μέσα όσο και επαρκή αριθμό ατόμων για να συνδράμουν σε περιπτώσεις ακραίων βροχοπτώσεων ή χιονοπτώσεων. Σε ετοιμότητα και η 9η ΜΣΕΠ αλλά και οι ομάδες εθελοντών και συγκεκριμένα η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου