ΤΟΠΙΚΑ

Μεμιάς 17 λουκέτα σε 9 Γυμνάσια και 8 Λύκεια της Μαγνησίας

μεμιάς-17-λουκέτα-σε-9-γυμνάσια-και-8-λύκει-31426

Πορεία μαθητών μέχρι το Δημαρχείο ενάντια στην Τράπεζα Θεμάτων

Μαθητές από 17 Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας κλείδωσαν μεμιάς λουκέτα στις σχολικές αυλόπορτες και βγήκαν στους δρόμους. Το πρωτοφανές σε μαζικότητα κύμα καταλήψεων που οργανώθηκε μέσω Facebook και είχε πανελλαδικό χαρακτήρα, ξάφνιασε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που σε κάθε περίπτωση διεμήνυσε ότι οι αναπληρώσεις των μαθημάτων θα γίνουν όπως και πέρυσι.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφία: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Το ‘παν και το ‘καναν οι μαθητές του Βόλου. Από το πρωί χθες, κλείδωσαν συνολικά 17 λουκέτα. Σχεδόν το 20% των σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, βρέθηκε σε κλοιό μαθητικών καταλήψεων.

Πρόκειται για 9 Γυμνάσια, τα 1ο, 2ο, 3ο, 7ο και 9ο Βόλου, 1ο Ν. Ιωνίας, Μουσικό, Σκιάθου και Αλοννήσου. Επίσης για 8 Λύκεια, τα: 1ο, 2ο, 6ο Βόλου, 1ο και 2ο Ν. Ιωνίας, Βελεστίνου και Ν. Αγχιάλου και 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Το σύνθημα είχε δοθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα μέσω Facebook. Δεν αφορούσε σε μια τοπική, αλλά σε μια πανελλήνια μαθητική κινητοποίηση, ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Η Τράπεζα Θεμάτων που άφησε πέρυσι -στην αυλαία της εφαρμογής του μέτρου- μετεξεταστέους, σχεδόν το 20% των μαθητών, έβγαλε φέτος τους μαθητές στους δρόμους, αφού προηγουμένως φρόντισαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εκλογής των νέων πενταμελών και δεκαπενταμελών μαθητικών τους συμβουλίων.

Οι μαθητές, έδωσαν χθες ραντεβού στο κτίριο Μουρτζούκου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στην Παγασών, Αναλήψεως και κατηφόρισαν στην Πλατεία Ελευθερίας. Από εκεί συνέχισαν την πορεία τους στο κέντρο του Βόλου, μέχρι και το Δημαρχείο της πόλης. Συνθήματα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πολυπληθούς πορείας, που δοκίμασε τις αντοχές των οδηγών που σε ώρα αιχμής κινούνταν σημειωτόν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ξαφνιάστηκε η Δευτεροβάθμια

Το πρωτοφανές σε μαζικότητα και συντονισμό κύμα μαθητικών καταλήψεων, ξάφνιασε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μας αιφνιδιάζει. Και το λέω αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες δεν ήρθε μία αντιπροσωπεία μαθητών στη Δευτεροβάθμια να συζητήσουμε τα προβλήματα που έχουν, να εξετάσουμε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και τι λύσεις μπορούν να δοθούν. Μια κατάληψη πάντα αιφνιδιάζει και πρόκειται για λάθος τακτική των μαθητών, καθώς συνιστά ένα ακραίο μέτρο αντίδρασης», δήλωσε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι καταλήψεις θα λήξουν σήμερα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση διεμήνυσε ότι για τις αναπληρώσεις των μαθημάτων που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων, προβλέπεται αναπλήρωση, όπως και πέρυσι.

Σχετικά άρθρα:

Πρωτοφανούς μαζικότητας κύμα κατάληψης στα σχολεία του Βόλου

Σύνθημα για μαθητικούς αγώνες δόθηκε μέσω Facebook

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου