ΤΟΠΙΚΑ

ΑΔΙΕΞΟΔΟ με τους αγρότες

αδιεξοδο-με-τους-αγρότες-851206

Σε ναυάγιο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών από τα μπλόκα των Μικροθηβών και των Τεμπών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελάχιστα ήταν τα σημεία προσέγγισης Υπουργείου και αγροτών σε ό,τι αφορά το σύνολο των αιτημάτων. Για αδιέξοδο κάνουν λόγο οι αγρότες, ενώ ο κ. Χατζηγάκης έδωσε την υπόσχεση ότι θα να ικανοποιηθούν τα αγροτικά αιτήματα. «Αμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός.
Μετά το αδιέξοδο της χθεσινής συνάντησης είναι βέβαιο ότι οι αγρότες όχι μόνο θα παραμείνουν στα μπλόκα, αλλά θα τα ενδυναμώσουν κιόλας, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα και οι κοινωνικές εντάσεις λόγω του συγκοινωνιακού αποκλεισμού κάνουν την εμφάνισή τους.

Μένουν τα μπλόκα
Στο μεταξύ πολιορκημένος από 1.000 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα παραμένει από προχθές για τρίτη ημέρα ο κόμβος των Μικροθηβών από αγρότες του Βελεστίνου, Πηλίου, Αλμυρού και της επαρχίας Φαρσάλων. Χθες η διοχέτευση των οχημάτων γινόταν για όσους έρχονται από την Αθήνα μέσω της Παλιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λαμίας (μέσω Αλμυρού), ενώ όσοι έρχονταν από τη Θεσσαλονίκη κινούνταν μέσω Βελεστίνου.
Ενώ όπως φαίνεται θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις εν μέσω προσπάθειας της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να κατευνάσουν τα πνεύματα ,«ρήγμα» προέκυψε ανάμεσα σε αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας, που είναι συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Νίκαιας, με τους γαλάζιους αγρότες που βρίσκονται στα Τέμπη.
Αμετακίνητοι στην απόφασή τους να μείνουν στο δρόμο έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους παραμένουν οι αγρότες της Μαγνησίας, οι οποίοι από την Τρίτη το μεσημέρι έχουν αποκλείσει τη ΠΑΘΕ στο σημείο του κόμβου των Μικροθηβών, καθώς σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με αγροτοσυνδικαλιστές των μπλόκων Μικροθηβών και Τεμπών.
Αληθινές βγήκαν οι εκτιμήσεις των αγροτών της Μαγνησίας ότι δεν θα δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός, ο οποίος και μετείχε στη συζήτηση με τον κ. Χατζηγάκη, «δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν μας είπε τίποτα επί της ουσίας ο υπουργός και ουσιαστικά δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Ακούσαμε λόγια, υποσχέσεις και δεσμεύσεις, αλλά τίποτα παραπάνω».

Σύσκεψη αγροτών
Να σημειωθεί πως πριν από τη σύσκεψη στο Υπουργείο οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συγκεντρώθηκαν στη Λαμία, όπου και αποφασίστηκε το κοινό πλαίσιο των αιτημάτων και υπογράφηκε από όλους «συμβόλαιο τιμής», ένα χαρτί στο οποίο δήλωναν πως δεν θα σπάσουν τον αγώνα και θα συνεχίσουν να μετέχουν στις κινητοποιήσεις αλλά και στην κλιμάκωση αυτών.
Μάλιστα στη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε ένταση και η συζήτηση έφθασε στα όρια της σύγκρουσης, αφού οι αγρότες στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να πάνε στη συνάντηση που έχει οριστεί με τον υπουργό, αμφισβητώντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκε.
Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, όπως ανέφερε ο κ. Σπανός σε επικοινωνία του με το ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, βρέθηκε κοινή λύση και συμφώνησαν, με την προϋπόθεση να μην δεσμευτεί κανείς για οποιαδήποτε εξαγγελία από την πλευρά του Υπουργείου.

Δεσμεύσεις
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο στην εκπροσώπηση των αγροτών της Μαγνησίας, η οποία αποφασίστηκε μετά από τη πρωινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, μετείχαν ένας εκπρόσωπος από την περιοχή του Πηλίου, ένας από την περιοχή του Αλμυρού, ένας από το Βελεστίνο και δύο εκπρόσωποι από την επαρχία Φαρσάλων.
Τη δέσμευση να ικανοποιήσει αιτήματα των αγροτών ανέλαβε ο Σωτ. Χατζηγάκης μετά το πέρας της συνάντησής του με αγρότες από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες.
«Αμεσα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί λαδιού, βαμβακιού, σιτηρών και καλαμποκιού. Θα δοθούν επίσης ενισχύσεις και σε άλλους παραγωγούς, που η παραγωγή τους επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες» δήλωσε ο υπουργός.
Ακόμη ανέφερε ότι από τα 28 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως ενίσχυση για τη ρευστότητα των τραπεζών, «το μέρος που αναλογεί θα πάει και στην αγροτική οικονομία, δηλαδή θα δοθούν δάνεια σε αγροτικές βιομηχανίες».

Στη κοιλάδα των Τεμπών
Ενταση επικράτησε χθες στη Κοιλάδα των Τεμπών τις πρωινές ώρες, όταν εγκλωβίστηκαν βαρέα οχήματα στο ύψος των διοδίων. Οι αγρότες υποστήριξαν πως τα οχήματα διοχετεύθηκαν από την Τροχαία από τον κόμβο της Γυρτώνης, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί να γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και έκαναν λόγο για προβοκάτσια από πλευράς της αστυνομίας.
Τα 80 περίπου βαρέα οχήματα άρχισαν να απεγκλωβίζονται γύρω στις 11:30 π.μ. Την ίδια ώρα το Συντονιστικό των αγροτών μετά από συνεδρίαση του κατέληξε στο διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων το οποίο και έθεσαν ενώπιον της συνάντησης που είχαν χθες το απόγευμα με τον κ. Χατζηγάκη.

Στον κόμβο της Νίκαιας
Η μεγαλύτερη δύναμη αγροτών και αγροτικών μηχανημάτων, που βρίσκονται για τέταρτη ημέρα στο κόμβο της Νίκαιας, προέρχεται από την περιοχή της Καρδίτσας, με τους αγρότες να παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και με τα παρατεταγμένα τρακτέρ να ανέρχονται περίπου στα 1.200.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα
Με περίπου 8.500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι κρατούν κλειστά κομβικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα.
Κλειστά παραμένουν μεταξύ άλλων κεντρικοί κόμβοι, όπως η Αλαμάνα, η Χρυσούπολη, το Κάστρο καθώς και ο Προμαχώνας. Απόφαση αναστολής της κατάληψης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έλαβαν οι αγρότες της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να δούμε από κοντά τα προβλήματα των αγροτών και να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Ο Ευ. Αντώναρος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν και τα αιτήματα των αγροτών. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
«Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, μελετώνται.Τα μέτρα που είναι εφικτό να ληφθούν, θα συζητηθούν, θα μορφοποιηθούν και μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς οικονομικής κατάστασης και των συνεπειών που αυτή έχει για την χώρα μας, θα ανακοινωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης» είπε, μετά δε από σχετική ερώτηση ανέφερε πως δεν έχει πληροφορηθεί αν θα υπάρχει σύσκεψη την Πέμπτη των κ.κ. Παπαθανασίου, Χατζηδάκη και Σουφλιά επ’ αυτού.

Ανακοινώσεις
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, το ΚΚΕ διά του Μάκη Μαΐλη τονίζει: «Το δίκιο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς νομιμοποιεί κάθε μορφή πάλης που οι ίδιοι οι αγρότες επιλέγουν με συλλογικές διαδικασίες. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλείνουν το δρόμο στο λαό, για να ζήσει όπως του αξίζει».
«Οι αγρότες δεν έχουν απλά δίκαια αιτήματα, αλλά βρίσκονται σε απόγνωση. Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, που πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, το κόστος παραγωγής και στα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος.
Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του δήλωσε ότι «όπως η νεολαία και οι μαθητές τον Δεκέμβρη, έτσι και οι αγρότες τώρα τον Γενάρη δίνουν έναν αγώνα για αξιοπρέπεια και για δικαίωμα στο μέλλον […]. Δεν είναι οι αγρότες που πρέπει να απολογηθούν. Είναι οι κυβερνήσεις που τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση».
Συνάντηση με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βορείου Ελλάδος είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματος.
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε και η ΕΝΑΕ, καλώντας την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια οικονομικά αιτήματά τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου