ΤΟΠΙΚΑ

Η αερορύπανση μας σκοτώνει!

η-αερορύπανση-μας-σκοτώνει-851206

Συσχέτιση του φορτίου νοσηρότητας, αλλά και του δείκτη θνησιμότητας, παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, σε παιδιά και ενήλικες με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή δείχνει η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης για τη συσχέτιση ρύπων με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα καρδιοαναπνευστικών παθήσεων κατά τη χρονική περίοδο 2001-2007 στο Βόλου, που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έπειτα από πρωτοβουλία και ανάθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου.
Η αύξηση της συγκέντρωσης συγκεκριμένων ρύπων προκαλεί, όπως αποδείχθηκε, αύξηση των εισαγωγών στο Νοσοκομείο για νοσηλεία.
Ρύπος-«πρωταγωνιστής» αναδεικνύονται τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και «κομπάρσοι» τα το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το μονοξείδιο του αζώτου (NO), το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (NOx), με πρώτο το όζον (O3).
Όσον αφορά στη θνητότητα στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις -ασθενείς ωστόσο- βρέθηκαν μεταξύ των ημερήσιων ρύπων και δηλωμένων στο Ληξιαρχείο ανά ημέρα θανάτων.
Η σημαντικότερη αφορούσε στις λοιμώξεις αναπνευστικού και τα επίπεδα ΝΟ, ενώ ασθενέστερες συσχετίσεις βρέθηκαν μεταξύ θανάτων από καρδιακή ανακοπή και επιπέδων CO και θανάτων από καρδιακή ανεπάρκεια ή από άλλα καρδιολογικά νοσήματα και όζοντος.
Όπως εξήγησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος συντόνιζε μαζί με την αντινομάρχη Υγείας Ντία Βουβαλούδη την εκδήλωση, πρόκειται για αναδρομική μελέτη, που αναφέρεται στη χρονική περίοδο 2001-2007.
Η αύξηση της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης των PM10 κατά 10 μg/m3 αέρα βρέθηκε ότι προκαλεί αύξηση, στατιστικά σημαντική, του αριθμού των νοσηλειών στους ενήλικες κατά ένα συντελεστή 0,007 την ίδια ημέρα και κατά 0,066 την επόμενη ημέρα. Με βάση τον ημερήσιο δείκτη νοσηλειών, η παραπάνω συσχέτιση κατά προσέγγιση σημαίνει πως αν σε ένα μήνα παρουσιάζεται αύξηση του συγκεκριμένου ρύπου κατά 20 μg/m3 πάνω από τη μέση τιμή, αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 οι νοσηλείες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα σε ένα μήνα λόγω του συγκεκριμένου ρύπου.
Για τους ρύπους CO, NOx και Ο3 παρατηρήθηκαν ανάλογες συσχετίσεις και οι συντελεστές με τα PM10, δηλαδή η αύξησή τους, προκαλεί κατά προσέγγιση αύξηση κατά 1 έως 3 νοσηλείες σε ένα μήνα.

Παιδιατρικοί ασθενείς
Στα παιδιά επίσης βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των ίδιων ρύπων και του αριθμού νοσηλειών από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα. Ωστόσο οι συντελεστές επιβάρυνσης των νοσηλειών από κάθε ρύπο ήταν μικρές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η συσχέτιση με το όζον –που ήταν και η σημαντικότερη- αντιστοιχούσε σε ένα συντελεστή 0,0063. Με βάση τον ημερήσιο δείκτη νοσηλειών, αυτή η συσχέτιση κατά προσέγγιση σημαίνει πως αν σε ένα μήνα παρουσιάζεται καθημερινά αύξηση του συγκεκριμένου ρύπου κατά 20 μg/m3 πάνω από τη μέση τιμή αναμένεται εξαιτίας του συγκεκριμένου ρύπου να έχουμε μία περίπου επιπλέον νοσηλεία από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα για το μήνα.
Η μελέτη εξέτασε χωριστά τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παιδική νοσηρότητα λόγω αναπνευστικών παθήσεων εμφανίζει υψηλές θετικές συσχετίσεις, στατιστικά σημαντικές, με τα επίπεδα των PM10, CO, NO2, SO2.

Αιωρούμενα σωματίδια
Ειδικά για τα αιωρούμενα σωματίδια βρέθηκε ότι αύξηση της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης των PM10 κατά 10 μg/m3 προκαλεί αύξηση, σημαντικά στατιστική, του ημερήσιου αριθμού νοσηλειών για αναπνευστικές παθήσεις κατά 0,0051 στους ενήλικες και κατά 0,0030 στα παιδιά.
Αναφορικά με τις νοσηλείες για καρδιαγγειακά νοσήματα στους ενήλικες αποδείχθηκε ότι αύξηση της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης των PM10 κατά 10 μg/m3 προκαλεί αύξηση, στατιστικά σημαντική, του ημερήσιου αριθμού των νοσηλειών κατά 0,0057.
Στην ίδια μελέτη βρέθηκε ότι αύξηση της ημερήσιας συγκέντρωσης του CO κατά 10 μg/m3 προκαλεί αύξηση, στατιστικά σημαντική, του αριθμού νοσηλειών της επόμενης ημέρας εξαιτίας παθήσεων του αναπνευστικού στους ενήλικες κατά 0,0972 και στα παιδιά κατά 0,1004, ενώ μεγαλύτερη είναι η τάση αύξησης που παρατηρείται στις νοσηλείες της επόμενης ημέρας για καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες.

Λήψη μέτρων
Στην ομιλία του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας υπογράμμισε ότι το 2009 θα είναι έτος λήψης επώδυνων αλλά αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως πρόσθεσε, αποδεικνύει στο επιστημονικό και στατιστικό πεδίο, ότι είναι ήδη γνωστό με εμπειρικό τρόπο.
«Ωστόσο μετά από αυτά τα απολύτως τεκμηριωμένα, επιστημονικά θεμελιωμένα και αδιάψευστα στοιχεία, ουδείς πλέον, είτε εκπρόσωπος της κεντρικής είτε της περιφερειακής διοίκησης, δικαιούται να στέκει αδιάφορος και αδρανής μπροστά στο πρόβλημα», τόνισε ο νομάρχης.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου Μαρία Καρά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου