ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική αλλαγή ηγεσίας

ιστορική-αλλαγή-ηγεσίας-851206

Ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίσθηκε χτες 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ και πρώτος αφροαμερικανός που αναλαμβάνει το αξίωμα, ενώπιον ενός παραληρούντος πλήθους που συμμετείχε στην ιστορική στιγμή, δηλώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας κρίσης, η οποία μπορεί να υπερκερασθεί με μία ενιαία ιδέα για τους ακριβείς στόχους.
«Αγαπητοί μου συμπολίτες:
Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του.
Ο Ομπάμα τόνισε επίσης πως «το ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας κρίσης είναι κατανοητό. Το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο ενάντια σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο βίας και μίσους. Η οικονομία μας έχει εξασθενήσει σημαντικά, μία συνέπεια της απληστίας και της ανευθυνότητας από την πλευρά κάποιων ολίγων, αλλά κι από τη συνολική αποτυχία μας να πάρουμε σκληρές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε το έθνος για τους μέλλοντες καιρούς. Σπίτια χαθήκανε, δουλειές σταμάτησαν, επιχειρήσεις κατέρρευσαν. Το σύστημα υγείας μας έχει γίνει δαπανηρό, τα σχολεία μας αποτυγχάνουν μαζικά, κάθε μέρα μας παρέχει μία πλήρη απόδειξη για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια ενδυναμώνει τους εχθρούς μας κι απειλεί τον πλανήτη μας», τόνισε στην εισαγωγή του λόγου του ο Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για “τολμηρή και ταχεία δράση”, ώστε να αποδυναμωθεί η παρούσα οικονομική κρίση, διεθνώς, απότοκη “των δύο πολέμων, στους οποίους οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν”, αλλά και της “εξασθενημένης αμερικανικής οικονομίας”.
“Είναι πραγματικές οι απειλές στην οικονομία μας, που αντιμετωπίζουμε, είναι δε σοβαρές αλλά και πολλές”, υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα, ο 44ος Αμερικανός πρόεδρος. “Τοιουτοτρόπως, δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε (αυτές τις απειλές) μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα”. “Αμερική, πάντως, γνώριζε τούτο: θα αντιμετωπιστούν αυτές οι απειλές”, υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.
Απέδωσε την οικονομική κρίση που ταλανίζει (και) την αμερικανική οικονομία, “τόσο στην ανευθυνότητα, όσο όμως και στην απληστία ορισμένων”. “Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας μας αποτελεί εν ταυτώ την πρόκληση για να αναλάβουμε ταχεία, τολμηρή δράση”, υπογράμμισε επίσης.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα “συνέδεσε” άμεσα την ερχόμενη πορεία της οικονομίας της πατρίδας του με τον διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα, που αυτή διεξάγει, καλώντας ευθέως τους Μουσουλμάνους σε ένα νέο τρόπο συμβίωσης με τις ΗΠΑ “που να κτίζει, κι όχι να καταστρέφει”, προειδοποιώντας τους ότι η βούληση της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης “είναι ισχυρή, όσο ποτέ” και διασφαλίζοντας, έτσι, ότι “οι ΗΠΑ θα επιζήσουν (…) όχι οι τρομοκράτες”.
Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε μία καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο.
“Σχετικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, θα αναζητήσουμε ένα νέο τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά, ο οποίος θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και στον αμοιβαίο σεβασμό” δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έζησε αρκετά από τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας στην Ινδία.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο”.
“θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στον λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να σφυρηλατήσουμε μια ειρήνη που θα κερδηθεί σκληρά στο Αφγανιστάν”, τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Την τελετή παρακολούθησαν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, που συγκεντρώθηκαν στο χώρο ανάμεσα στο κτίριο του Καπιτωλίου και του μνημείου Λίνκολν. Στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα παραβρέθηκαν 240.000 επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων και τρεις πρώην πρόεδροι – Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Τζορτζ Μπους ο νεότερος.
Ο Μπους εγκατέλειψε οριστικά σήμερα το Λευκό Οίκο
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους εγκατέλειψε οριστικά χθες τον Λευκό Οίκο για να συνοδέψει τον διάδοχό του, Μπαράκ Ομπάμα στο Καπιτώλιο όπου ο κ. Ομπάμα θα ορκιστεί ως ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν επί τόπου.
Ο κ. Μπους βγήκε από το Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τον γελαστό κ. Ομπάμα στις 17.45 ώρα Ελλάδας και μπήκαν μαζί σε μια μαύρη λιμουζίνα για να οδηγηθούν στο Καπιτώλιο.
Ο κ. Μπους θα παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδας μέχρι την ώρα δηλαδή που ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στη βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.
Τα οκτώ χρόνια παραμονής του κ. Μπους στο Λευκό Οίκο σημαδεύτηκαν από ένα σκληρό και άνευ θετικής έκβασης πόλεμο, από συντηρητισμό, από την δραστική μείωση της θετικής εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό και από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ τα πολλά τελευταία χρόνια.
Συνάντηση Μπους – Ομπάμα στο Λ. Οίκο
Σχεδόν δύό ώρες πριν από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έφτασε στον Λευκό Οίκο και μαζί με τον Τζορτζ Μπους απήλαυσαν ένα φλιτζάνι καφέ, τηρώντας την παράδοση που θέλει τον πρώην και τον μέλλοντα πρόεδρο να πίνουν μαζί καφέ και μετά να πηγαίνουν στην τελετή ορκωμοσίας.
Ο Τζορτζ και η Λόρα Μπους υποδέχθηκαν το προεδρικό ζεύγος Ομπάμα έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου αγκαλιάστηκαν και αντάλλαξαν χειραψίες. Η Μισέλ Ομπάμα έδωσε στην Λόρα Μπους ένα άσπρο κουτί τυλιγμένο με μια κόκκινη κορδέλα.
Ντ. Ουάσιγκτον: «Δικαίωση των θυσιών όλων»
«Περιμέναμε πολύ καιρό να φτάσουμε ως εδώ», δήλωσε ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά δικαιώματα των ανθρώπων.
«Τώρα πρέπει να αναμειχθούμε. Η υπόθεση αφορά όλους μας», δήλωσε ο διάσημος ηθοποιός του αμερικανικού κινηματογράφου, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 240.000 επισήμους που περιμένουν στους -5 βαθμούς Κελσίου για την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.
Σχεδόν 500.000 άνθρωποι πήραν το μετρό
Σχεδόν 500.000 άνθρωποι χρησιμοποίησαν το μετρό στην Ουάσιγκτον χθες στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) για να παρευρεθούν στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του μετρό.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μετρό, Άνγκελα Γκέιτς, 469.873 άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε συρμούς της Ουάσιγκτον, κατευθυνόμενοι προς τον τόπο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Οι αρχές έχουν ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά όπως ανέφεραν γύρω από το Μνημείο Λίνκολν αποβιβάστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, προκαλώντας συμφόρηση. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί, καθώς μία 28χρονη γυναίκα έπεσε στις ράγες του συρμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου