ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

αποφασισμενοι-851206

Με μια δύναμη 1.000 περίπου τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων οι αγρότες της Μαγνησίας και συνάδελφοί τους από την επαρχία Φαρσάλων απέκλεισαν επ’ αόριστον από χθες στις 1:00 μετά το μεσημέρι την Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου των Μικροθηβών, διχοτομώντας την Ελλάδα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη πως δεν θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων.
Σύσσωμοι οι αγρότες της Μαγνησίας όλων των παρατάξεων βγήκαν χθες στο δρόμο, αποκλείοντας τον κόμβο των Μικροθηβών και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το εθνικό δίκτυο σε κομβικά σημεία έχει παραλύσει και από ό,τι όλα δείχνουν οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ’ αόριστον, έως ότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν στο σύνολό τους.
Να σημειωθεί πως δεν επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων εκτός από έκτακτες περιπτώσεις και η κίνηση γίνεται για όσους έρχονται από την Αθήνα μέσω της Παλιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λαμίας μέσω Αλμυρού, ενώ όσοι έρχονται από τη Θεσσαλονίκη μέσω Βελεστίνου. Χθες μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες επιτράπηκε η διέλευση σε ένα ασθενοφόρο και σε ένα Ι.Χ. όχημα, το οποίο μετέφερε μια κυρία με σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Στις 10:00 π.μ. οι αγρότες του Νοτίου Πηλίου παρατάχθηκαν στη Γορίτσα, από όπου και ξεκίνησαν για το κόμβο των Μικροθηβών. Την ίδια ώρα στον κόμβο του Περιφερειακού παρατάχθηκαν οι αγρότες του Ανατολικού Πηλίου με τον ίδιο περιορισμό. Στο σύνολό τους οι αγρότες κατέβηκαν με αγροτικά οχήματα, καθώς ήταν δύσκολη η διέλευση των τρακτέρ από το εθνικό δίκτυο του Πηλίου.
«Είναι πρωτόγνωρη και πέρα από κάθε προσδοκία η σημερινή (χθεσινή) κινητοποίηση και αυτό σημαίνει ότι πάνω από όλα υπάρχει όντως πρόβλημα και δεν είναι δημιούργημα κάποιων ανθρώπων. Απαιτείται άμεση επίλυση των αιτημάτων μας και η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σκύψει πάνω στο πρόβλημά μας. Είναι η τελευταία της ευκαιρία», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός.
Μια ώρα μετά, στις 11:00 περίπου, οι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κόμβο του Αερινού και από εκεί κατευθύνθηκαν στο κόμβο των Μικροθηβών.
Στις 1:00 περίπου έφτασαν τα πρώτα τρακτέρ στον κόμβο των Μικροθηβών, 50 τον αριθμό, από την περιοχή του Στεφανοβικείου, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους με κόρνες. Λίγα λεπτά μετά άρχισαν να έρχονται τα πρώτα τρακτέρ από την περιοχή των Φαρσάλων, τα οποία και έφτασαν στο σημείο συνάντησης στις 1:10 μ.μ. περίπου. Ακολούθησαν οι αγρότες από το Πήλιο και το Αερινό, ενώ οι αγρότες του Αλμυρού παρέμειναν με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα στο πρατήριο της ΒΡ, που βρίσκεται στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως στο Ριζόμυλο 40 περίπου τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα έξω από το χωριό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και αυτά σήμερα θα μεταβούν στον κόμβο των Μικροθηβών.
«Είμαστε μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα», έλεγε χθες χαρακτηριστικά το μέλος του συντονιστικού Φαρσάλων από την περιοχή των Βασιλικών, κ. Δημήτρης Πατσής. «Είναι η πρώτη φορά που ο κάθε αγρότης, ανεξαρτήτως τι πιστεύει, είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ο κ. Χατζηγάκης τα ξέρει όλα, από εδώ είναι, στις κινητοποιήσεις ήταν, στα τρακτέρ ανέβαινε για να βγει στην κυβέρνηση, βγήκε και τώρα μάς έχει γραμμένους. Το πρόβλημα το ξέρουν κανονικότατα όλοι και όσοι λένε ότι δεν το ξέρουν πάνε να μας δουλέψουν, να μας κοροϊδέψουν και να μας εμπαίξουν. Να το βγάλουν από το μυαλό τους αυτό, οι αγρότες είναι νέοι, μορφωμένοι. Είμαι 50 χρονών και τι να κάνω τώρα, άλλη δουλειά; Που κάνεις έτσι την τσέπη και δεν έχει μία. Οι υποχρεώσεις τρέχουν και δεν έχουμε να καλλιεργήσουμε για τη νέα χρονιά», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πατσής.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Κυριάκος Κόνσουλας έκανε λόγο για «αβέβαιο μέλλον», ενώ ο αγρότης από την περιοχή του Πηλίου κ. Διονύσης Βαλασσάς προέτρεψε τους αγρότες: «Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για τα προβλήματά μας που είναι εφικτά και δίκαια. Μπορεί να ξεκινήσαμε όλοι από ξεχωριστούς δρόμους, αλλά έχουμε τον ίδιο σκοπό».
Από την πλευρά του το μέλος του συντονιστικού Φαρσάλων κ. Νίκος Ρουκάς υπογράμμισε πως «η μοίρα μάς έφερε πάλι σε αυτό τον τόπο, που είναι συνδεδεμένος με τους αγώνες του αγροτικού κόσμου. Η έλλειψη δομών και αγροτικής πολιτικής μάς οδήγησαν σε κινητοποιήσεις και δράσεις. Τα φιλολογικά λόγια, οι αριθμοί και οι στατιστικοί δείκτες, από όπου και να προέρχονται, είτε από τους μεν είτε από τους δε, δεν μας πείθουν. Και πώς να πείσουν, όταν οι ίδιοι είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα; Δεν είναι οι αγρότες του χθες, είμαστε του σήμερα, με γνώση και μάθηση και συνεπώς έχουμε την δυνατότητα και να εκτιμήσουμε, να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε. Δεν τους παίρνει άλλο, ήρθε ο καιρός να μοιράσουν σωστά τον εθνικό πλούτο. Γιατί οι αγρότες είναι ο πρωτογενής τομέας και χωρίς αυτόν δεν υπάρχει εθνική οικονομία».
Στις 2:30 μ.μ. περίπου εκπρόσωποι όλων των συντονιστικών των αγροτών από όλες τις περιοχές προέτρεψαν τους αγρότες να μείνουν αμετακίνητοι στο σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Τ» ο κ. Δημήτρης Σπαθής, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Στεφανοβικείου, είπε ότι αργά το βράδυ οι αγρότες είχαν αποφασίσει πως οι κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν επ’ αόριστον και ο δρόμος δεν θα παρέμενε ανοιχτός ούτε στη διάρκεια της νύχτας.
Επίσκεψη στον κόμβο των Μικροθηβών πραγματοποίησε και κλιμάκιο της Νομαρχίας, στο οποίο συμμετείχαν ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο Αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Μεργιαλής και ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κυριάκος Μωραϊτίδης.
Ο κ. Παπατόλιας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η κατάσταση των αγροτών σήμερα δεν είναι απλώς τραγική, αλλά χειρότερη από ποτέ άλλοτε. Αυτό πρέπει να αντιληφθεί η σημερινή κυβέρνηση και να λάβει γενναία μέτρα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και να αναπληρωθεί το χαμένο αγροτικό εισόδημα. Το ενδιαφέρον μας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν πρέπει να είναι ούτε συγκυριακό ούτε υποκριτικό».
Στις επάλξεις όμως βρέθηκε και από νωρίς ο Δήμαρχος Πολυδάμαντα κ. Βαγγέλης Μπαλατσός, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στους αγρότες και ζήτησε λύσεις.
Να στηριχθεί άμεσα το εισόδημα των αγροτών της Μαγνησίας ζητά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει αγρότης στη Μαγνησία, από το Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο μέχρι το Προμύρι και την Αργαλαστή και από τον Αλμυρό και τη Σούρπη μέχρι τα χωριά του Πηλίου, που να μην έχει συρρικνωθεί το αγροτικό του εισόδημα, αλλά και που να μη βλέπει το μέλλον του με απαισιοδοξία. Σε αυτή τη φάση άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανακούφιση των αγροτών της Μαγνησίας και η στήριξη των καλλιεργειών σε κάθε αγροτική γωνιά, αλλά και η δρομολόγηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων αρδευτικών έργων και των έργων υδρονομίας και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα των πεδινών εκτάσεων στη Μαγνησία, προεξαρχόντων των έργων της Κάρλας και της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά Αλμυρού».

Στην υπόλοιπη Θεσσαλία
Πάνω από 700 τρακτέρ βρίσκονταν από προχθές το μεσημέρι παρατεταγμένα στον κόμβο της Νίκαιας. Οι «κόκκινοι» αγρότες που έχουν παραταχθεί στην περιοχή δήλωσαν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το δρόμο, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού παραμένουν κλειστά λόγω του μεγάλου όγκου των τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας.
Στα 1.100 περίπου ανέρχονται και τα τρακτέρ μόνο των αγροτών της Θεσσαλίας, που από χθες είναι παρατεταγμένα στα Τέμπη.
Η ΓΕΣΑΣΕ
Η Γενική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους αγρότες να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και να αγνοήσουν τα τυχόν μεγάλα λόγια που θα πει και πάλι η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ανακοινώνοντας δεσμευτικά και άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ικανοποιώντας τα αιτήματα του συντεταγμένου αγροτικού κινήματος. Δεν θα ανεχθούμε μικροκομματικά παιχνίδια διαφορετικής αντιμετώπισης επιμέρους περιοχών ή προϊόντων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου