ΤΟΠΙΚΑ

Αντέχει ή καταρρέει η οικονομία;

αντέχει-ή-καταρρέει-η-οικονομία-851206

“Οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν”
Μήνυμα σε όλους όσους προβλέπουν ότι η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα προβλήματα έστειλε χθες από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου, λίγο μετά την λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας “έχει τη βούληση, το σχέδιο και την αποφασιστικότητα όχι μόνο να διασφαλίσει την αξιόπιστη πορεία της οικονομίας της, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση”.

“Όσοι στοιχηματίζουν εις βάρος της Ελλάδας θα χάσουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι οι “Κασσάνδρες θα διαψευστούν”, όπως ακριβώς έγινε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο διεθνής τύπος προεξοφλούσε την αποτυχία της Ελλάδας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ή όταν προέβλεπαν ότι λόγω των υπερβολικών δαπανών για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα μετά τους αγώνες θα βρισκόταν σε δεινή οικονομική θέση. Η χώρα μας διοργάνωσε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημείωσε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μείωσε σημαντικά την ανεργία, τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη και ότι έχει χαμηλότερο έλλειμμα και χαμηλότερη ανεργία από τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

ΠΑΣΟΚ: “Αλλοθι για την κυβέρνηση”
Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ “εξατμίστηκαν όλα τα αναπτυξιακά αποθέματα που είχε η ελληνική οικονομία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις δημοσιοποιηθείσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετούμενος έναντι όσων υποστηρίζει η κυβέρνηση, με πρώτο εξ αυτών το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια θέση και με άλλες χώρες, είπε ότι “αυτό είναι σωστό, όμως το 2007 η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που είχε έλλειμμα πάνω από 3%,άρα η κατάσταση είχε ξεφύγει πριν αρχίσει η διεθνής κρίση”.

Ερωτηθείς αν στην Ισπανία φταίει η κυβέρνηση Θαπατέρο ή η διεθνής κρίση, αφού ο οίκος Standard & Poors προβλέπει τα ίδια για την πιστοληπτική ικανότητα της, ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού είπε ότι κάθε χώρα έχει τα προβλήματά της, πρόσθεσε ότι “στην Ισπανία υπάρχει μια κυβέρνηση που παίρνει μέτρα, κάνει δηλαδή όλα αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ”.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της κυβέρνησης ότι “η Ελλάδα αντέχει”, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι “το 2003, με μεγάλη αναπτυξιακή επιβράδυνση της ευρωζώνης (0,8), η Ελλάδα είχε ρυθμό ανάπτυξης 5,6 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι 0,4 και στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 0,9,δηλαδή σχεδόν το ίδιο με την ευρωζώνη”.

Ο κ. Παπαθανασίου χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις αρνητικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η πλήρης δημοσιονομική εκτροπή, που ξεκίνησε ήδη από το 2007, πριν ακόμα εκδηλωθεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, συνεχίζεται και το 2008 και το 2009, χωρίς ακόμα η κυβέρνηση να έχει προβλέψει τις δανειακές της ανάγκες, όπως έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η κ. Λ. Κατσέλη.

ΚΚΕ: “Μονόδρομος η αντεπίθεση”
Η ομολογία της Κομισιόν, ότι η ΕΕ οδηγείται σε μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, αποδεικνύει πόσο μεγάλοι και επικίνδυνοι είναι οι μύθοι που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα για την ΕΕ, την ΟΝΕ και το ευρώ τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ οφείλουν να απολογηθούν στο λαό, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης που μπορεί να αναστείλει την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Ούτε τα εκατοντάδες δισ. που διοχέτευσαν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ στις τράπεζες και σε βιομηχανικούς ομίλους, ούτε οι κρατικοποιήσεις. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν, ήταν να μεγαλώσουν τη ληστεία των λαϊκών στρωμάτων”.

Καλεί τους εργαζόμενους “να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου».

ΑΛΑΒΑΝΟΣ: “Στήριξη των χαμηλόμισθων”
Τη στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των αγροτών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας «λάθος» το δρόμο, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Η κομισιόν θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους λαούς της Ευρώπης γιατί κάθε μήνα βγάζει και νέες προοπτικές», σχολίασε ο κ. Αλαβάνος κληθείς να σχολιάσει τις αποθαρρυντικές επισημάνσεις τις Κομισιόν σχετικά με την οικονομική ύφεση και την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι αντέχει η ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε πως «τα προβλήματα στην οικονομία είναι όντως μεγάλα» και πως η κυβέρνηση «χρειάζεται να αλλάξει το λάθος δρόμο, που ακολουθεί, χρειάζεται να στηρίξει τη ζήτηση να στηρίξει τα εισοδήματα και κυρίως τις δημόσιες επενδύσεις».

ΛΑΟΣ: “Οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία”
“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεωκοπία και σήμερα πλειοδοτούν στον βωμό της ψηφοθηρίας ποιος θα δώσει τα περισσότερα λεφτά. Το ερώτημα είναι που θα βρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα λεφτά;”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας πως οι τράπεζες «μπλοκάρουν» τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε:

«H κυβέρνηση παρακαλά τους τραπεζίτες να τιμήσουν την υπογραφή τους και να δώσουν τα δάνεια που δεσμεύτηκαν πως θα δώσουν. Πόσο αφελείς είναι κάποιοι στην Κυβέρνηση όταν δεν καταλαβαίνουν πως οι τραπεζίτες τιμούν την υπογραφή τους μόνον όταν τους συμφέρει”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου