ΤΟΠΙΚΑ

Η αγροτιά στους δρόμους της οργής

η-αγροτιά-στους-δρόμους-της-οργής-851206

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας, βγαίνοντας σήμερα με τα τρακτέρ τους στους δρόμους και διχοτομώντας την Ελλάδα σε κομβικά σημεία της Εθνικής Οδού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Συντονιστικής Επιτροπής, αγρότες από τον κάμπο της Μαγνησίας, το Πήλιο αλλά και από την περιοχή των Φαρσάλων θα συγκεντρωθούν σήμερα μετά τη 1:00 το μεσημέρι στο κόμβο Μικροθηβών και θα αποκλείσουν την ΠΑΘΕ. Χθες το πρωί ήδη αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού άρχισαν να συγκεντρώνουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στη θέση «Πλατάνια», ενώ οι «κόκκινοι» αγρότες της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων απέκλεισαν τον κόμβο της Νίκαιας. «Γαλάζια και πράσινα» τρακτέρ σήμερα θα κατευθυνθούν στα Τέμπη.

Σύσσωμοι οι αγρότες όλων των παρατάξεων βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα και ζητώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η προσέλευση των αγροτών αναμένεται να είναι μαζική, ενώ από ό,τι όλα δείχνουν θα παραλύσει το εθνικό οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του.
Χθες το πρωί ήδη οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στη θέση «Πλατάνια». Όπως τόνισε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών Αλμυρού ο κ. Νίκος Ρούσσας, «καλούμε όλους τους συναδέλφους μέχρι και αύριο να φέρουν τα τρακτέρ τους εδώ. Πρέπει οι ίδιοι οι αγρότες να πάρουν τις αποφάσεις τους. Τα αιτήματα πανελλαδικά είναι κοινά. Πιστεύω και ότι η προσέλευση θα είναι ικανοποιητική».
Στο πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών αναφέρθηκε και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών Αλμυρού, ο κ. Πάντζιος, τονίζοντας πως «δεν κατεβαίνουμε έτσι απλά, υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Τα αιτήματα είναι σοβαρά και θεσμικά. Δεν βγαίνουμε μόνο για τα οικονομικά θέματα πια. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φερών κ. Σπαθής, ανέφερε πως «σήμερα θα υπάρχει προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτών γύρω στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο Αερινού και από εκεί θα μεταβούμε στις Μικροθήβες, όπου στόχος είναι ο αποκλεισμός της Εθνικής Οδού».

Στο Αερινό

Να σημειωθεί πως σήμερα οι αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου θα μαζευτούν μέχρι και τις 12:00 μ.μ. στον κόμβο του Αερινού και στη συνέχεια θα κινηθούν στις Μικροθήβες. Παράλληλα οι αγρότες της περιοχής του Πηλίου στις 10:00 π.μ. θα συγκεντρωθούν οι του Νοτίου Πηλίου στη Γορίτσα και οι του Ανατολικού Πηλίου στον κόμβο του Περιφερειακού, ώστε όλοι μαζί να κατευθυνθούν στο κόμβο των Μικροθηβών. Μαζί τους θα βρίσκονται και συνάδελφοί τους από την περιοχή των Φαρσάλων.
Στο μεταξύ οι αγρότες του Αλμυρού θα μεταβούν στο πρατήριο της ΒΡ, που βρίσκεται στον παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού και εκεί μετά από ψηφοφορία θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Πάντως χθες το μεσημέρι έγινε ενημερωτική συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, όπου ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των αγροτών.

Οι αγρότες της Δράκειας

Να παραβρεθούν μαζικά στις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν οι αγρότες της περιοχής Δράκειας τους συναδέλφους τους με ανακοίνωσή τους, ενώ στο πλευρό τους έχουν και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκο Στόϊκο.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Η αγωνία των αγροτών δεν μπορεί να μας αφήσει όλους εμάς αδιάφορους. Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Αγριάς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.
Δεν είναι δυνατόν η βιωσιμότητα της περιοχής μας να στηριχθεί μόνο στον τουρισμό. Το αγροτικό ζήτημα δεν αφορά μόνο στους αγρότες, αλλά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας. Η απώλεια εισοδήματος που προκύπτει από τη μείωση των τιμών και την αύξηση του κόστους παραγωγής κάνει πολύ δύσκολη την επιβίωση των αγροτών και επιπλέον επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα όλων των παραγωγικών κλάδων της περιοχής μας».

Στον κόμβο της Νίκαιας

Πάνω από 500 τρακτέρ βρίσκονταν από χθες το μεσημέρι παρατεταγμένα στο κόμβο της Νίκαιας μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες. Οι αγρότες παρέμειναν όλο το βράδυ στον κόμβο και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το δρόμο, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού παραμένουν κλειστά λόγω του μεγάλου όγκου των τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο της Νίκαιας.
Εν τω μεταξύ η νέα Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών έχει δώσει ραντεβού με τους Θεσσαλούς αγρότες σήμερα το μεσημέρι στις 12.30 στον κόμβο Πλατυκάμπου και Γυρτώνης, και όπως έχουν δηλώσει μέλη της Συντονιστικής στόχος είναι η μετακίνηση των μηχανημάτων στα Τέμπη.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας, για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.
Οι αγρότες εξάλλου από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη, για να αποκλείσουν εκεί την Εθνική Οδό, ενώ συνάδελφοί τους από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έχουν συγκεντρωθεί ήδη στον κόμβο της Νίκαιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου