ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον του Δήμου για τον “Γκλαβάνη”

ενδιαφέρον-του-δήμου-για-τον-γκλαβάν-851206

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βόλου για το 2007, με έργα ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρης στην εισήγησή του επεσήμανε ότι το τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί βασικό εργαλείο προγραμματισμού της Δημοτικής αρχής και υπεραμύνθηκε των τροποποιήσεων που έχουν επέλθει, σημειώνοντας ότι σηματοδοτούν την πολιτική βούληση για ισόρροπη ανάπτυξη των συνοικιών αλλά και την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας όπως τα αδέσποτα και το κυκλοφοριακό.
Πρόσθεσε δε ότι την επόμενη χρονιά θα διαφανούν ξεκάθαρα οι αναπτυξιακοί στόχοι του Δήμου, καθώς όπως εξήγησε αρκετά έργα εκ των πραγμάτων έπρεπε να συνεχιστούν, καθώς είτε έχουν δημοπρατηθεί, είτε έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, ενώ αναφερόμενος στους βασικούς άξονες του υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει τις προγραμματικές θέσεις της δημοτικής αρχής για την ενεργοποίηση του συστήματος της αυτεπιστασίας, των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, μέσω των ΣΔΙΤ.
Ο δήμαρχος Βόλου αναφερόμενος στις απεντάξεις έργων, εξήγησε ότι η ανακατασκευή του κτιρίου στο Στέκι στην Κασσαβέτη θα γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, όπως επίσης και η Κίτρινη Αποθήκη, ενώ για το έργο ανάπλασης του Αναύρου, χαρακτήρισε αποσπασματική την παρέμβαση και σημείωσε ότι η νέα δημοτική αρχή προγραμματίζει τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
Ανακοίνωσε εξάλλου ότι υπάρχει πρόθεση για την απόκτηση του πρώην εργοστασίου Γκλαβάνη.
Από την μείζονα αντιπολίτευση για το τεχνικό πρόγραμμα, κυρίως τοποθετήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Π. Μαρκάκης που υποστήριξε ότι η τροποποίησή του είναι κακή αντιγραφή του τεχνικού προγράμματος της προηγούμενης δημοτικής αρχής και επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι έχει υποβαθμίσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αλλαγές σε διάφορα έργα είναι λανθασμένες ενώ ο κ. Κυριάκος Μήτρου στάθηκε ιδιαίτερα στην απένταξη της επικαιροποίησης της μελέτης για το κυκλοφοριακό και τη φωτεινή σηματοδότηση αλλά και στην ανακαίνιση του κτίριου Αδαμόπουλου, προβλέποντας ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν πρόκειται να ανταπεξέλθουν στο έργο της ανακαίνισης.
Ο κ. Μήτρου εξάλλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες αδυνατούν να ολοκληρώσουν μεγάλες μελέτες και ζήτησε να μην τεθούν στο περιθώριο επιλογές όπως η Πλατεία Πανεπιστημίου και το Θεματικό Πάρκο.
Από την πλευρά της συμπολίτευσης ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Δημ. Δερβένης που αναφέρθηκε εκτενώς στο Στρατηγικό Σχέδιο τονίζοντας ότι θα πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και εξέφρασε την άποψη ότι τέτοιες μεγάλες παρεμβάσεις που αφορούν την ανάπτυξη της πόλης όπως το Τεχνικό Πρόγραμμα, θα πρέπει να συζητιούνται ενδεχομένως και σε ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου, προκειμένου να υπάρχει χρόνος να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Ο έτερος αντιδήμαρχος Απ. Φοινικόπουλος απαντώντας στην προηγούμενη δημοτική αρχή αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της επισημαίνοντας ότι επικαλείται ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο έραβε και ξήλωνε τα προηγούμενα χρόνια κατά το δοκούν και σημείωσε με βεβαιότητα ότι το 2008 η σημερινή δημοτική αρχή θα παρουσιάσει έναν απολογισμό έργων που θα προσεγγίζει την ρεαλιστιστικότητα του τροποποιημένου προγράμματος χωρίς τις υπερβολές προηγούμενων χρόνων.
Κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή άσκησε και ο κ. Χρ. Τσαμπρινός που απευθυνόμενος κυρίως στον πρώην αντιδήμαρχο κ. Π. Μαρκάκη, υπενθύμισε ότι τα τεχνικά προγράμματα της προηγούμενης 4ετίας, δεν υλοποιήθηκαν ούτε στο 50% και υπεραμύνθηκε των τροποποιήσεων που έγιναν ώστε να ενισχυθούν με υποδομές οι συνοικίες της πόλης.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Βόλου επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διασφαλιστούν οι διεκδικούμενοι πόροι και κατηγόρησε τον κ. Μαρκάκη ότι επιχειρεί με «πιασάρικες εκφράσεις» να υποβαθμίσει το τεχνικό πρόγραμμα για τη δημιουργία και μόνο εντυπώσεων.
Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του πρώην αντιδημάρχου για τις Τεχνικές Υπηρεσίες τονίζοντας ότι «έχουν τρέξει» σημαντικό έργο το τελευταίο τρίμηνο και ανέφερε ότι το 2008 θα καταγραφεί η αλλαγή φιλοσοφίας της δημοτικής αρχής στις προτεραιότητες που έχουν ήδη τεθεί και θα δρομολογηθούν άμεσα σε έργα και παρεμβάσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου