ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηξη αερορύπανσης

εκρηξη-αερορύπανσης-851206

Σημαντικές ωριαίες υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του πολεοδομικού συγκροτήματος, «σύννεφο» προερχόμενο από την περιοχή λειτουργίας της Χαλυβουργίας, διάχυτη στην πόλη δυσοσμία από καμένα λάστιχα…
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κλήθηκαν το χθεσινό πρωινό να αντιδράσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος. Και μέσα στα άλλα η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας για τα φουγάρα της ΑΓΕΤ, τα οποία το απόγευμα του Σαββάτου «ξεμπούκαραν και τα αιωρούμενα σωματίδια χτύπησαν κόκκινο».
Σοβαρότατη υπέρβαση του ανώτατου ορίου –τριπλάσια τιμή- κατέγραψε στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων χθες πρωινές ώρες οι Σταθμοί Μέτρησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και του τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ. τα επικίνδυνα σωματίδια «έπνιγαν» το πολεοδομικό συγκρότημα, σύμφωνα με τις ωριαίες καταγραφές των δύο Σταθμών.
Ο Σταθμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέγραψε στη διάρκεια του συγκεκριμένου τετραώρου τη μέγιστη τιμή (155 μgr/m3 αέρα) στις 10:26 π.μ., ενώ όπως ενημερώθηκε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, δίνοντας τα στοιχεία στη δημοσιότητα, ο Σταθμός που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας κατέγραψε τη μέγιστη τιμή (148 μgr/m3 αέρα) στις 10 π.μ.
Η κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι υπήρξαν σημαντικές υπερβάσεις σε ορισμένες στιγμές, ωστόσο ο μέσος όρος εκδίδεται με την παρέλευση 24ωρου. Μετέφερε δε τις επισημάνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ότι τις πρωινές ώρες χθες οι άνεμοι έπνεαν δυτικοί βορειοδυτικοί και το επίπεδο της υγρασίας ήταν σε υψηλό επίπεδο (80-85%), καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων.
Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αιωρούμενα σωματίδια μετρήθηκαν από το Σταθμό της Νομαρχίας στα 93 μgr/m3 αέρα, ακολούθησαν τις αμέσως επόμενες ώρες σταδιακή μείωση και η τιμή τους έπεσε πολύ κάτω από το ανώτατο όριο στις 6 το πρωί (12 μgr/m3 αέρα) και πήρε ξανά την… ανιούσα από τις 7 π.μ. (110 μgr/m3 αέρα), φτάνοντας στις 8 π.μ. τα 133 μgr/m3 αέρα, στις 9 π.μ. τα 122 μgr/m3 αέρα στις 10 π.μ. τα 148 μgr/m3 αέρα και στις 11 π.μ. τα 130 μgr/m3 αέρα.

«Σύννεφο» και δυσοσμία
Πέρα από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας η Διεύθυνση Περιβάλλοντος δέχθηκε χθες το πρωί αναφορές για ένα περίεργο «σύννεφο» καπνού, που κάλυπτε εκτεταμένη περιοχή, προερχόμενο από το σημείο λειτουργίας της Χαλυβουργίας.
Η αντινομάρχης Περιβάλλοντος άμεσα έστειλε κλιμάκιο για αυτοψία στην περιοχή.
Άλλες καταγγελίες που δέχθηκαν τηλεφωνικά η αντινομάρχης και η υπηρεσία αφορούσε σε μια διάχυτη στην πόλη οσμή καμένου λάστιχου ή πλαστικών. Κανείς όμως από όσους έκαναν τη σχετική αναφορά δεν μπορούσε να προσδιορίσει το σημείο που θα μπορούσαν να καίγονται τα λάστιχα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι πολίτες τηλεφώνησαν από διαφορετικά σημεία της πόλης.
Η κ. Οικονόμου υπενθύμισε την απόφαση που έχει εκδώσει ο νομάρχης για ρητή απαγόρευση καύσης και σχολίασε ότι ορισμένοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη πως με παρόμοιες ενέργειες δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

«Βραχνάς η ΑΓΕΤ»
Εξάλλου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την ΑΓΕΤ «βραχνά για την πόλη», περιγράφοντας τα εξής:
«Την εβδομάδα αυτή συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ επισκέφτηκε την περιοχή μας και «τράβηξε» ορισμένα θέματα στο πλαίσιο σχετικής εκπομπής του. Συγκεκριμένα την Παρασκευή 19/1/09 μετά από σχετική άδεια επισκέφτηκε το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και έλαβε και εκεί σχετικά πλάνα. Τελείως «συμπτωματικά» τη μέρα αυτή το εργοστάσιο δεν έβγαζε καθόλου απαέρια και η ατμόσφαιρα της πόλης ήταν πεντακάθαρη (όπως φαίνεται από το επισυναπτόμενο γράφημα του σταθμού μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Αυτά μέχρι το Σάββατο 17/1/09 στις 6 το απόγευμα, οπότε σίγουρα, αφού έφυγε το συνεργείο του ΣΚΑΪ, ξεμπούκαραν τα φουγάρα της ΑΓΕΤ και τα αιωρούμενα σωματίδια (όπως φαίνεται στο ίδιο διάγραμμα) χτύπησαν κόκκινο.
Τελείως πάλι «συμπτωματικά» ο ουρανός την Κυριακή το πρωί ήταν πεντακάθαρος σε βορρά, δύση και νότο, εκτός πάνω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, όπως αποδεικνύεται από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες.
Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται τελείως «συμπτωματικά» και το ποιος ευθύνεται για το μολυσμένο αέρα που αναπνέουμε σε αυτή την πόλη και καμιά μελέτη δεν μπορεί να μας πείσει για το αντίθετο. Βραχνάς της πόλης είναι η ΑΓΕΤ.»

Συνεδρίαση Συντονιστικής
Για τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στη 1 μ.μ. στο γραφείο του νομάρχη προσδιορίστηκε η επόμενη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Τοπικών Φορέων για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Θέματα τα οποία θα συζητηθούν είναι ο έλεγχος καυσαερίων οχημάτων στο δρόμο και τηλεμέτρηση των εκπομπών οχημάτων, η διοργάνωση διαβούλευσης με φορείς, Δήμο Βόλου, Τ.Ε.Ε., Εμπορικό Σύλλογο για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης, σύμφωνα με τις προτάσεις της μελέτης του Α.Π.Θ., η συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την καθιέρωση ορίων επιφυλακής και συναγερμού, καθώς και σχεδιασμός εκτάκτων μέτρων για επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου