ΤΟΠΙΚΑ

Υπό παρακολούθηση οι τράπεζες

υπό-παρακολούθηση-οι-τράπεζες-851206

Συνεχή παρακολούθηση από το ΥΠΟΙΟ και την Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ να ωφεληθεί άμεσα η αγορά, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΤ.
Στην τελική της φάση αναμένεται να μπει, την επόμενη εβδομάδα, η υλοποίηση του σχεδίου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας, με τη σταδιακή ένταξη των εμπορικών τραπεζών και στο τρίτο σκέλος του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, δηλαδή την παροχή εγγύησης δανείων για ποσό μέχρι και 15 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται η ολοκλήρωση της ειδικής σύμβασης, την οποία θα πρέπει να υπογράψουν οι εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να κάνουν χρήση των εγγυήσεων δανείων για ποσό 15 δισ. ευρώ, που αποτελεί και το τρίτο σκέλος του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας.
Παράλληλα, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν χθες στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και ο διορισμός των επιτρόπων του Δημοσίου σε όσες εμπορικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο σκέλος του σχεδίου, που προβλέπει ενίσχυση της ρευστότητας για ποσό έως 5 δισ. ευρώ.
Οπως διευκρίνισε χθες ο κ. Παπαθανασίου, «τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καθήκοντα του επιτρόπου θα πρέπει να εκπροσωπούν επίσημα το Δημόσιο και παράλληλα να ξέρουν τη λειτουργία των εμπορικών τραπεζών». Απέφυγε ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν οι επίτροποι θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή στελέχη του ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα λειτουργούν κατ εντολή του κράτους.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακατανεμηθούν τα ποσά που αφορούν το δεύτερο (εγγυοδοσία για 15 δισ.) και το τρίτο σκέλος (ειδικά ομόλογα 8 δις ευρώ) του σχεδίου ρευστότητας, όπως ζητούν οι εμπορικές τράπεζες.
Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των γενικών συνελεύσεων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση ειδικών προνομιούχων μετοχών η Εθνική, η EFG Eurobank [EFGr.AT] – Ergasias, η Πειραιώς, η Alpha Bank [ACBr.AT] , η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνουν ανάλογες γενικές συνελεύσεις άλλες πέντε μικρότερες εμπορικές τράπεζες.
Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο καταγράφεται σήμερα σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται να εξομαλυνθεί, όταν λειτουργήσει σε όλη του την έκταση το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών. Τόνισε μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα είναι σε συνεχή επαφή, ώστε από τη ρευστότητα των 28 δισ. να επωφεληθούν άμεσα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ΤΕΜΠΜΕ
Μεγάλο μέρος της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας με το προεδρείο της ΕΕΤ αναλώθηκε και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης δανείων για κεφάλαια κίνησης ποσού μέχρι και 350.000 ευρώ με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Ο υπουργός Οικονομίας, μετά το πέρας της συνάντησης, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ρυθμός εκταμίευσης νέων δανείων θα επιταχυνθεί με τη λειτουργία σε όλη του την έκταση του πακέτου ενίσχυσης των τραπεζών.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Παπαθανασίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν κάποιες αλλαγές που ζητούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εμπορικές τράπεζες για τη βελτίωση της ροής των δανείων. Συγκεκριμένα, από πλευράς των επιχειρήσεων, βασικό αίτημα είναι η άρση του υποχρεωτικού όρου για δύο συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις, προκειμένου να παρασχεθεί η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Από πλευρά τους οι εμπορικές τράπεζες ζητούν:
* Την αύξηση του ποσού του δανείου που εγγυάται το Ταμείο από το 80% στο 100%.
* Την παροχή προμήθειας, που θα ισούται με το 1% του δανείου (που παίρνει και το ΤΕΜΠΜΕ) για κάθε εγγυημένο δάνειο που χορηγούν.
*Την κατάργηση του όρου που προβλέπει την άρση της εγγύησης του Ταμείου, σε περίπτωση που το 13% των εγγυημένων δανείων που έχουν χορηγηθεί καταστούν ληξιπρόθεσμα.
Ο κ. Παπαθανασίου διευκρίνισε ότι οι αλλαγές, που θα γίνουν, θα εξεταστούν από κοινού με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και το συνάδελφό του, Κωστή Χατζηδάκη.
Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Θεόδωρος Πανταλάκης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, Χρήστος Γκόρτσος. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Γιάννης Σιδηρόπουλος, και η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ιουλία Αρμάγου.
Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών
Το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κατά την πρώτη, εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Παπαθανασίου, ενημέρωσε τον υπουργό αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή και την ελληνική αγορά, ενώ συζητήθηκαν οι προκλήσεις εν όψει της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΤ, ο υπουργός προέβη σε συστάσεις προς τις τράπεζες για την ανάγκη παροχής ρευστότητας στην αγορά και οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να εντείνουν την προσπάθειά τους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις σχετικές δυνατότητες που παρέχει ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύτηκε να οριστικοποιηθεί άμεσα η σύμβαση έκδοσης εγγυήσεων του Δημοσίου, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν ο σχετικός πυλώνας του νόμου. Τέλος συζητήθηκε το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ και συμφωνήθηκε να βελτιωθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, ώστε το πλαίσιο, που διέπει τη νέα δράση του, να γίνει πιο αποτελεσματικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου