ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη για την επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

σύσκεψη-για-την-επικαιροποίηση-του-σχ-38504

Παρουσιάστηκε η μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού για την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλία

Το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που θα αποτελέσει το εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πάνω στο ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Μουζακίου Γιώργου Κωτσού, του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και των αρμοδίων φορέων. Η τροποποίηση του σχεδίου αυτού, έγινε βάσει της εναρμόνισης στην κείμενη νομοθεσία και της προώθησης έργων για χρηματοδότηση.

Η πρώτη φάση της μελέτης, η οποία παρουσιάστηκε χθες στους τρεις Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν και την πρωτοβουλία επικαιροποίησης των δικών τους μελετών.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως ενημέρωσε ο Κ. Αγοραστός, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), για τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων -μια σε κάθε ΦΟΣΔΑ- καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις και έργα ευαισθητοποίησης και προώθησης ανακύκλωσης. Οι τρεις μονάδες χωροθετούνται: μια στη Λάρισα, μια στη Μαγνησία, και μια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, που έχουν κοινό Χ.Υ.Τ.Α. στα Τρίκαλα.

«Συνεπώς γίνεται μια συζήτηση και με συνεργασία προκρίνουμε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων να πάμε πιο ομαλά, πιο σίγουρα, πιο σοβαρά και με πιο σύγχρονες τεχνολογίες, από υγειονομική ταφή απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) σε ταφή υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ)».

Οπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί και προωθηθεί για έγκριση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου